Cea de-a doua editie a "Salonului anual al artistilor romani din Marea Britanie", la ICR Londra
Joi, 22 septembrie, se deschide în Galeria „Brâncuși” a Institutului Cultural Român din Londra ,,Salonul anual al artiștilor români din Marea Britanie” – o platformă de promovare lansată anul trecut ca parte a unui efort de susținere a creativității românești (arte vizuale, teatru, muzică etc.) din spațiul britanic.
Ediția din acest an are o componență exclusiv feminină, reunind lucrările artistelor Diana Buzoianu, Marina Debattista, Catinca Mălaimare, Emanuela Marcu, Anna Ravliuc şi Daiana Stănescu. În 2016, salonul este organizat sub semnul aniversării a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, lucrările selectate – pictură, grafică, video și obiect – având ca sursă de inspirație viaţa şi opera Marelui Bard.
Diana Buzoianu se exprimă prin diferite tehnici de expresie, de la pictură, la fotografie și media. Lucrările sale au fost prezentate anterior în mai multe galerii din România și Marea Britanie.
Maria Debattista a studiat la Union College din New York, sub îndrumarea profesorilor Lloyd McNeil (desen) și Sandy Wiemer (grafică). A contribuit cu ilustrații la ediția românească a volumului The Hunting of the Shark, publicat de Imperial College London în 2012. În prezent, lucrează la un catalog cu ilustrații dedicate centenarului DADA.
Emanuela Marcu a urmat pictura la Universitatea Națională de Arte din București, după care și-a completat studiile cu un masterat la Saint Martins College of Arts and Design din Londra. A mai expus lucrări la Galeria V22 din Londra, Centrul Cultural Român din Londra și Galeria Artis din București.
Catinca Mălaimare a absolvit Liceul „Nicolae Tonitza” din București, iar în prezent studiază la University for the Creative Arts din Farnham. Lucrarea sa video „Jocul copilului cu umbrele” a fost inclusă în expoziția „Care e viitorul artei?”, deschisă anul acesta la Tate Modern.
Anna Ravliuc a absolvit Școala de Pictură din Cernăuți și Colegiul de Arte Frumoase din Chișinău. Aflată în plină maturitate artistică, a mai expus în galerii din România și din străinătate, precum Artifact și InterArt, ambele din New York, Plus Art din București și Royal College of Art din Londra.
Daiana Stănescu a studiat la Camberwell College of Arts din Londra, după care a obținut titlul de master la Royal College of Art. Lucrările sale au făcut parte din mai multe expoziții de grup, printre care „Water Sartorial Contemporary Art” de la Londra, „Books, Butchers and Lips” de la Pittsburgh și Artist’s Book Fair din Londra.
,,Salonul anual al artiștilor români din Marea Britanie”, ediția a doua, va rămâne deschis în 1 Belgrave Square până în data de 21 octombrie.