Sari direct la conținut

Cea mai brutala interventie in justitie dupa integrarea in UE. Sistemul se intoarce la epoca Nastase

HotNews.ro
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews
Dan Tapalaga, Foto: Hotnews

Procurorul general, Tiberiu Nitu, l-a schimbat fara explicatii pe procurorul Lucian Papici de la sefia sectiei I-a de la DNA, miercuri, 2 octombrie, pe la cinci dupa amiaza, la cateva ore dupa ce in spatiul public aparuse informatia ca dosarul Referendumul a ajuns pe masa procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi. Cu alte cuvinte, procurorul Papici executase ultima formalitate inainte ca vicepremierul Liviu Dragnea sa fie trimis in judecata: a intocmit rechizitoriul care, potrivit legii, mai trebuia doar avizat de procurorul sef, in acest caz de Kovesi. Modalitatea decapitarii unui procuror si momentul ales impun o serie de observatii, fiind un caz grav si greu de imaginat intr-o tara membra UE de aproape sapte ani.

  • Este cea mai brutala interventie in justitie dupa integrarea Romaniei in UE in 2007, o sanctiune aplicata fara manusi unui procuror pentru curajul de a ancheta un politician de rang inalt in ciuda unor presiuni publice uriase exercitate subteran sau la vedere intr-un dosar delicat. Numarul doi al celui mai puternic partid din Romania este acuzat oficial de fraudarea referendumului din 2012, prin care s-a incercat demiterea presedintelui Traian Basescu. Asadar, vorbim de un dosar cu o miza majora, interna si externa, un dosar test pentru functionarea democratiei, a statului de drept si a institutiilor cheie. Gravitatatea inteventiei politice in tentativa de a bloca tocmai acest dosar este, asadar, cu atat mai mare. Premierul Ponta a mai criticat public ancheta, a calificat-o mereu un dosar deschis la comanda politica.  Din pozitia de sef al Guvernului, a exercitat presiuni verbale asupra procurorilor, dar nu a actionat institutional in vreun fel.
  • La o scara mult mai mica, am mai avut parte de interventii flagrante in treburile justitiei dupa instalarea guvernului Ponta, dar nu atat de dure. Ele totusi se contabilizeaza in timp si dau imaginea unui guvern care nu respecta independenta justitiei si nu mai doreste procurori liberi, scapati de sub control politic. Merita evocat cazul dosarului Bolintineanu (spaga la Bacalaureat in sectorul cinci cu posibile ramificatii politice) cand premierul Ponta a criticat public demersul Parchetului General de a transporta elevii cu autocarul la audieri, ceea ce a determinat oprirea anchetei. Cu acel prilej, Ponta singur a recunoscut ca a vorbit cu procurorul general, Tiberiu Nitu, pentru a lua masuri. Si in cazul Dragnea, interventia procurorului general este in mod evident determinata politic, desi nu avem decat dovezi circumstantiale ca s-a intamplat asa, nu probe directe ca in cazul precedent. Dar ce indicii sunt ca interventia procurorului general tine cont si de jocurile de putere din interiorul PSD? De pilda, momentul ales pentru o interventie care doar aparenta este menita a-l salva pe Dragnea.
  • De notat totusi ca interventia procurorului general, Tiberiu Nitu, propus de premierul Victor Ponta la sefia Parchetului General in urma intelegerii politice cu Traian Basescu, l-a sanctionat pe Lucian Papici intr-un moment cand dosarul Referendumul nu mai poate fi oprit iar inlocuirea procurorului din functia de sef al sectiei I nu mai poate schimba soarta vicepremierului. Daca Ponta si Nitu doreau intr-adevar sa opreasca trimiterea lui Dragnea in judecata faceau doua lucruri simple: in primul rand, nu acceptau delegarea procurorului Papici in functia de sef al sectiei I. Delegarea pe functie a avut loc in urma cu doua saptamani la propunerea Laurei Codruta Kovesi. In al doilea rand, fortau aceasta revocare mult mai repede. In spatiul public se vorbeste de cateva zile de iminenta trimitere in judecata a vicepremierului. Foarte posibil ca numirea lui Papici sa fi fost acceptata tocmai pentru a se asigura ca Dragnea va fi trimis in judecata iar executarea aceluiasi procuror fara explicatii sa se fi produs in mod demonstrativ pentru a transmite sistemului fara echivoc ca noi dosare – cu lideri PSD cel putin – nu mai e cazul sa fie deschise. De altfel, tensiunile crescande dintre Dragnea si Ponta, de notorietate in interiorul PSD, au rabufnit in spatiul public. Vicepremierul a declarat miercuri ca va vota pentru Rosia Montana deoarece nu are dubla personalitate, o ironie evidenta la adresa sefului sau.
  • Procurorul general, Tiberiu Nitu (sau Tiberiu NUPU cum ii spun deja ziaristii) si-a cladit deja o reputatie de protector al politicienilor care l-au propulsat in functie : in prima saptamana i-a dat Neinceperarea Urmaririi Penale (NUP) premierului Victor Ponta in dosarul plagiatul; NUP in dosarul uzurparii de calitati oficiale (dosarul Ponta-Basescu-reprezentarea la Bruxelles) si NUP in dosarul Adrian Nastase, acuzat de detinere ilegala de arme si gloante.  In acest ultim dosar, NUP-ul este cu atat mai greu de inteles cu cat faptele erau clare iar probele evidente. Decizia de neincepere a urmaririi penale a blocat practic o noua trimitere in judecata a fostului premier. Or, simpla trimitere a lui Nastase l-ar fi putut intoarce pe fostul premier in inchisoare, deoarece putea duce la suspendarea eliberarii conditionate.
  • Doar pe vremea guvernarii Nastase, adica acum mai bine de zece ani, s-au mai intamplat interventii de o asemnea brutalitate. Modul in care a fost decapitat procurorul Papici demonstreaza ca independenta procurorilor castigata cu greu in ultimii opt ani nu este un proces ireversibil, dimpotriva, un bun fragil care poate fi distrus usor prin cateva executii exemplare menite sa inhibe si sa subordonze procurorii asa cum s-a mai intamplat in urma cu zece ani. In 2002, procurorul Ovidiu Budusan, care anchetase la fel ca Papici  politicieni de rang inalt, fusese destituit din functie si dat afara din magistratura pe vremea de ministrul justitiei de atunci, Rodica Stanoiu. In cazul Papici, nu exista nici o justificare sau explicatie, doar acuzatia formulata de premier, cum ca am avea de-a face cu un „procuror basist”. Nu avem o dovezi, probe sau macar o plangere la CSM impotriva magistratului, doar lozinci politice. Asta dovedeste inca o data ca inlocuirea sa a avut loc in urma unor calcule de partid si nu s-a bazat pe motive intemeiate.
  • Executarea procurorului Papici probeaza cu asupra de masura nocivitatea intelegeri Basescu – Ponta din primavara la numirea noilor procurori sefi. Tiberiu Nitu nu trebuia sa ajunga in functie deoarece s-a dovedit inca de la audieri un procuror slab, in consecinta recunoscator pana la obedienta celor care l-au pus intr-o functie atat de inalta. Numai orbii pot spune azi ca parchetul nu e sub control politic si ca Parchetul General nu raspunde la comenzi. Ce spun astazi toti cei care acum cateva luni aplaudau, in numele pacii interne, aromniei si interesului national, trocul toxic presedinte-premier? Ambasadele Statelor Unite si Marii Britanii, care in primavara au salutat intelegerea intre presedinte si premier la numirea procurorilor sefi, au acum toate motivele sa regrete cec-ul in alb nemeritat acordat unui troc politic care se dovedeste azi extrem de toxic. De subliniat o diferenta: seful DNA, Laura Codruta Kovesi, numita tot de Ponta, are un comportament mult diferit, in sensul bun, fata de seful ei de la PG, Tiberiu Nitu. DNA a continuat sa trimita nume mari in judecata, Kovesi si-a aparat procurorii din subordine cand a fost cazul, a facut-o si la executarea procurorilor Papici si Alexandru de la conducerea Sectiei I. Ar mai trebui sa avem si dosare noi, relevante, pentru a putea spune ca activitatea DNA continua la fel ca inainte, dar aici un rol important il joaca SRI.
  • Ambasadele occidentale, Comisia Europeana au obligatia sa apare institutii cladite cu greu, inclusiv cu mari eforturi din exterior, cum este DNA. Nu pot asista paisive la cea mai brutala interventie politica in treburile justitiei. Iesirile repetate ale premierului Victor Ponta in tentativa de a intimida procurori si judecatori, taxarea procurorului Papici drept basist reprezinta imixtiuni inadmisibile in treburile justitiei. Un astfel de comportament, mai ales dupa tentativa de lovitura de stat din vara lui 2012, denota o lipsa totala de vointa politica in respectarea regulilor statului de drept. Victor Ponta are programata o vizita in Statele Unite in jurul datei de 20 octombrie. Administratia americana ar face o eroare sa-l legitimeze facilitandu-i inalniri la nivel inalt. Un astfel de lider, provenit parca din America Latina, nu poate fi primit de presedintele Obama sau vicepresedintele Biden. Ar gira o mare minciuna.
  • Executarea publica a procurorilor are loc la cateva zile dupa plecarea din Romania a misiunii expertilor europeni care monitorizeaza Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitie. Raportul MCV nu va fi dat publicitatii in luna decembrie sau mai devreme, dupa cum si-ar fi dorit guvernul de la Bucuresti, ci la inceputul anului viitor. Asta inseamna ca, foarte probabil, nu vor trece neobservate noile atacuri impotriva procurorilor, presiunile politice si deciziile discutabile luate de Parchetul General, care pun sub un mare semn de intrebare independenta justitiei din Romania.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro