Sari direct la conținut

Cea mai mare fermă de vaci din România va produce biometan, în parteneriat cu un producător de gaze

HotNews.ro
Cea mai mare fermă de vaci din România va produce biometan, în parteneriat cu un producător de gaze
Biometan din gunoi de grajd. Foto: Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

DN AGRAR Group, cea mai mare fermă integrată din România, și BSOG Energy, o companie de energie specializată în dezvoltarea proiectelor de producere a biometanului în România, deținută de producătorul de gaze Black Sea Oil & Gas, au semnat un acord de cooperare pentru cel mai mare proiect de producție a biometanului din România, cu o capacitate totală de până la 15 MW. Investiția va fi de circa 30 de milioane de euro.

DN AGRAR va furniza materia primă pentru producția de biometan printr-un contract pe termen lung pentru a asigura sustenabilitatea proiectului, iar BSOG Energy va dezvolta infrastructura necesară.

„DN AGRAR a inițiat proiectul la începutul anului 2024 pentru a atinge obiectivele de sustenabilitate și pentru a crea o nouă sursă de venituri, fiind cel mai mare producător de lapte din România. Acest parteneriat strategic a fost semnat în considerarea experienței BSOG în realizarea de proiecte în România.

Scopul nostru este de a transforma DN AGRAR într-un lider în agricultură sustenabilă, reducând semnificativ emisiile de carbon din activitățile curente prin valorificarea gunoiul de grajd provenit direct de la fermele noastre pentru producția de biometan.

Estimăm că putem realiza o reducere de 90% a emisiilor de carbon, în timp ce deschidem oportunități economice și creăm noi locuri de muncă. Proiectele noastre precum producția de biometan, fabrica de compost și energie solară ne vor conduce către emisii aproape de zero și vor asigura dezvoltarea activității noastre de bază”, a afirmat Peter de Boer, Membru CA & Director Relația cu Investitorii DN AGRAR Group.

La rândul său, Mark Beacom, Managing Director, BSOG Energy, a arătat că este un moment oportun pentru producerea de biometan, având în vedere dublul beneficiu de a elimina deșeurile organice din mediu și, în același timp, de a produce gaze verzi ca înlocuitor al gazelor naturale.

BSOG: Acest proiect poate deschide calea pentru alte dezvoltări de biometan la scară mare în România

„Deși producția de biometan la scară comercială este bine stabilită în Europa de vest, acest proiect va fi primul de acest tip în România și anticipăm că putem crește capacitatea de la 15 MW la peste 20 MW prin obținerea de materie primă suplimentară.

În condițiile asigurării unui cadru de reglementare favorabil, credem că acest proiect poate deschide calea pentru alte dezvoltări de biometan la scară mare în România. Acționarii Black Sea Oil & Gas, The Carlyle Group și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, susțin pe deplin această nouă inițiativă”, a arăt Mark Beacom.

Investiția totală pentru realizarea proiectului este estimată la peste 30 de milioane de euro. Execuția proiectului este estimată să dureze peste 2 ani de la semnarea acordului final. Veniturile anuale estimate pentru DN AGRAR vor fi între 3 și 3,5 milioane de euro, în baza unui contract pentru o perioada de 15 ani.

Împreună cu fabrica de compost care va deveni operațională din a doua parte a anului, implicarea în producția de biometan face parte din strategia DN AGRAR de dezvoltare prin diversificarea și extinderea activității cu accent pe sustenabilitate.

Strategia de dezvoltare include, de asemenea, o nouă fermă, Straja, situată în apropierea orașului Alba Iulia, unde a început construcția pentru o capacitate viitoare de 5.000 de animale. Ferma Straja, pentru care efectivul de animale este pregătit la DN AGRAR Prodlact, va deveni operațională în acest an. Creșterea capacității de producție este planificată treptat, cu atingerea capacității maxime până la sfârșitul anului 2027.

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro