Sari direct la conținut

Cea mai mică recoltă de porumb din UE din ultimii 7 ani: Bruxellesul a redus iar estimările, invocând producțiile din România, Bulgaria, Franța și Ungaria

HotNews.ro
porumb incarcat in portul Constanta, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
porumb incarcat in portul Constanta, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Comisia Europeană și-a redus joi cu 10% prognoza privind recolta de porumb din acest an în UE, a doua reducere drastică consecutivă pe fondul secetei severe, transmite Reuters.

Comisia și-a redus previziunile privind producția de porumb utilizabilă în UE în 2022/23 la 59,3 milioane de tone, față de 65,8 milioane de tone preconizate în urmă cu o lună.

Această cantitate totală înseamnă că se va consemna cea mai mică recoltă din ultimii șapte ani în UE.

Culturile de porumb au suportat valuri de căldură și ceea ce se crede că cea mai gravă secetă din Europa din ultimii cel puțin 500 de ani.

Comisia își redusese deja prognoza privind recolta de porumb cu aproape 6 milioane de tone, adică 8%.

Bruxellesul nu a făcut referire la condițiile meteorologice, dar a precizat că reducerea previziunilor privind porumbul reflectă în principal previziunile de randament mai mici pentru România, Franța, Bulgaria și Ungaria.

Cele mai recente estimări ale Comisiei sunt mai mari decât unele estimări ale pieței, deși comercianții spun că ploile și temperaturile mai scăzute de la jumătatea lunii august ar putea evita noi pierderi de recoltă.

Recolta mai mică a determinat Comisia să își majoreze prognoza privind importurile de porumb din UE în sezonul 2022/23 la 20 milioane de tone, de la 16,5 milioane de tone preconizate în urmă cu o lună, și să reducă exporturile de porumb ale UE preconizate la 4 milioane de tone, de la 5 milioane de tone.

În schimb, executivul UE și-a majorat prognoza privind producția utilizabilă de grâu în UE, la 126,0 milioane de tone, de la 123,9 milioane de tone preconizate la sfârșitul lunii iulie.

Exporturile preconizate de grâu din UE au rămas neschimbate la 36 de milioane de tone, ceea ce a determinat Comisia să își majoreze prognoza privind stocurile de la sfârșitul sezonului cu 2 milioane de tone, până la 15,7 milioane.

În ceea ce privește oleaginoasele, Comisia și-a redus din nou previziunile privind recolta de semințe de floarea-soarelui din UE, de la 10,5 milioane de tone la 9,9 milioane de tone, reflectând daunele provocate de condițiile meteorologice, ca și în cazul porumbului.

În cazul semințelor de rapiță, producția estimată pentru 2022/23 a fost revizuită în creștere la 18,8 milioane de tone, de la 18,0 milioane de tone prevăzute luna trecută.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro