Sari direct la conținut

„Ca un duș rece”. Cel mai bogat om din Europa atacă guvernul francez și taxele prea mari. Îl laudă pe Trump și ia în calcul să deschidă fabrici în SUA

HotNews.ro
Bernard Arnault, Foto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia Images
Bernard Arnault, Foto: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia Images

Miliardarul Bernard Arnault a criticat guvernul de la Paris pentru că a propus o creștere a impozitelor care ar afecta cele mai valoroase companii din Franța, scrie Politico.

Cel mai bogat om din Europa, francezul Bernard Arnault, a făcut o comparație între politica economică a SUA și cea a țării sale, Franța, și nu i-a plăcut ce a găsit.

„Când te întorci în Franța și vezi că suntem pe cale să creștem taxele cu 40% pentru companiile care produc, este incredibil. Este modul ideal de a încuraja offshoring-ul”, a declarat marți șeful LVMH, conglomeratul specializat în bunuri de lux, care include branduri precum Louis Vuitton, Moët, Hennessy, Christian Dior și Bulgari, printre altele.

În schimb, Arnault a lăudat rețeta favorabilă afacerilor aplicată de președintele american Donald Trump, care intenționează să reducă masiv impozitele și birocrația, dar și să „elibereze producția de energie americană”.

Optimismul american și impozitele franceze

Arnault, care este cel mai bogat om din Europa, a participat la învestirea lui Donald Trump la Washington săptămâna trecută.

Aparent, a fost o experiență plăcută, deoarece s-a întors din SUA cu un discurs pozitiv la adresa politicii economice a noului președinte.

„Tocmai m-am întors din SUA și am putut vedea vântul de optimism care domnește în acea țară. Și când te întorci în Franța, este un pic ca un duș rece”, a spus Arnault.

În ce constă dușul rece?

Parlamentarii francezi sperau să înceapă joi negocierile cu privire la bugetul propus de premierul François Bayrou pentru 2025, care include majorări de taxe și reduceri de cheltuieli în valoare de 53 de miliarde de euro, menite să limiteze deficitul bugetar galopant al Franței.

Printre aceste măsuri se numără o creștere a ratei impozitului pe profit, care ar urma să ajungă la 41,2% pentru companiile profitabile cu o cifră de afaceri de peste 3 miliarde de euro, precum LVMH.

Ministrul Finanțelor, Eric Lombard, a declarat că măsura excepțională va fi în vigoare doar pentru un an, dar Arnault nu crede această promisiune. „Nimeni nu o crede”, a declarat el, citat de cotidianul francez Le Figaro.

Ministrul funcției publice Laurent Marcangeli a răspuns afirmând că majorarea taxelor este „un rău necesar”.

Fabrici în SUA, după presiunile lui Trump

Având în vedere perspectivele economice sumbre din Franța, Arnault a declarat că LVMH ia în considerare „în mod serios” deschiderea mai multor fabrici în Statele Unite.

O astfel de mișcare ar ajuta compania să evite taxele vamale pe care Trump a promis să le impună importurilor din întreaga lume, inclusiv din Europa.

Trump a invitat companiile străine să vină să se stabilească în țara sa în timpul unei apariții virtuale la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, săptămâna trecută.

„Mesajul meu pentru toate companiile din lume este foarte simplu: Veniți să vă fabricați produsul în America și vă vom oferi printre cele mai mici impozite dintre toate națiunile de pe pământ”, a spus Trump.

„Dacă nu vă fabricați produsul în America, ceea ce este prerogativa dumneavoastră, va trebui să plătiți o taxă”, a spus el.

Arnault și Trump

Arnault și soția sa, Helene Mercier, precum și doi dintre copiii săi, Delphine Arnault și Alexandre Arnault, au stat la doar câțiva metri de pupitrul lui Trump, alături de alți miliardari, inclusiv fondatorul Tesla, Elon Musk, și șeful Meta, Mark Zuckerberg, la învestirea noului președinte.

Arnault, care la începutul carierei sale a lucrat ca dezvoltator imobiliar în Statele Unite după ce a părăsit Franța în urma alegerii președintelui de stânga Francois Mitterrand, îl cunoaște pe Trump de zeci de ani.

Arnault îl criticase pe Mitterand ca fiind anti-business.

În timpul primului mandat al lui Trump, Arnault l-a invitat pe acesta să taie panglica la un nou atelier de pielărie Louis Vuitton în Alvarado, Texas.

LVMH, care face miliarde de euro vânzând produse de lux „fabricate în Franța”, de la genți de mână din piele la șampanie, are însă puține facilități de producție în Statele Unite, în afară de trei ateliere Louis Vuitton și câteva fabrici de bijuterii Tiffany.

INTERVIURILE HotNews.ro