Sari direct la conținut

Centrala de la Iernut va fi pusă în funcțiune pe bucăți / „E ca o mașină nouă pe care ai ținut-o în garaj”, spune directorul Romgaz

HotNews.ro
Centrală cu ciclu combinat cu turbine de gaze, Foto: Il`mar Idiyatullin | Dreamstime.com
Centrală cu ciclu combinat cu turbine de gaze, Foto: Il`mar Idiyatullin | Dreamstime.com

Noua centrală de la Iernut, care trebuia finalizată încă de acum patru ani, ar putea fi dată în folosință doar la jumătate din capacitate până la finele anului, spune directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu. Deși centrala este aproape gata, tocmai faptul că proiectul este atât de întârziat pune noi bețe în roate.

„Antreprenorul a prezentat mai multe planuri de remediere a centralei. Avem mai multe opțiuni pentru punerea ei în funcțiune. Încercăm să venim cu 215 MW (jumătate din capacitate – n.r.) până la finalul acestui an. Depinde foarte mult de testele de presiune”, a spus Popescu, în cadrul conferinței ZF Piața de Capital.

  • „Centrala, acele agregate, vă dați seama că au stat timp de doi ani, de trei ani. Este ca o mașină nouă pe care ai cumpărat-o și ai ținut-o în garaj.
  • Și de-asta testele de presiune ne vor spune de fapt când va putea fi pusă centrala în producție comercială”.

Testele vor începe cu siguranță anul acesta și, în funcție de calitatea aburului emis, se va lua o decizie privind momentul în care turbinele vor fi pornite, a mai spus oficialul Romgaz.

De ce era important ca centrala să fie gata până la 31 decembrie 2024

Pe 27 decembrie 2023, Romgaz transmitea Bursei de Valori București un comunicat prin care preciza că va finaliza până la 31 decembrie 2024 centrala de la Iernut.

„Data finalizării investiției, confirmată de punerea în funcțiune a acesteia, nu poate depăși data de 31 decembrie 2024”, potrivit companiei.

Anunțul către investitori vine în contextul în care Romgaz a primit fonduri prin Planul Național de Investiții pentru acest proiect, fonduri pe care riscă să le piardă dacă nu respectă și acest termen.

Povestea centralei de la Iernut, care trebuia finalizată în anul 2020

Lucrările la noua centrală de 430 MW au început în urmă cu 8 ani, după ce a fost încheiat un contract cu o asociere controversată și trebuiau terminate în anul 2020.

Contractul inițial a fost semnat în 2016 cu asocierea formată din compania spaniolă Duro Felguera si cea româneasă Romelectro, pentru suma de 268 milioane de euro plus TVA. În 2021, contractul a fost reziliat. Motivul invocat de Romgaz era „încălcarea constantă a obligațiilor contractuale asumate de către Asociere, aceasta nefinalizând lucrările în termenul stabilit”. Termenul stabilit era 26 decembrie 2020.

În primăvara anului trecut, Romgaz a semnat un nou contract pentru reluarea lucrărilor cu aceeași companie spaniolă, Duro Felguera, invocând motivul că lucrările sunt gata în proporție de 90%, iar alegerea unui alt constructor ar fi însemnat întârzieri în plus.

Ministrul energiei Sebastian Burduja spunea, în iulie, că „avem şanse să îl punem (n.red. centrala) în funcţiune în luna decembrie anul acesta”.

Sursa foto: Dreamstime

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro