Sari direct la conținut

Centrul naval al Flotei Ruse din Crimeea a devenit ineficient, iar avioanele F-16 vor contesta „dominația deplină” aeriană a Moscovei în Marea Neagră, spune șeful Marinei ucrainene

HotNews.ro
Flota Rusiei din Marea Neagră a fost forțată să-și relocheze aproape toate navele sale de război pregătite de luptă din peninsula anexată Crimeea, iar principalul său centru naval devine ineficient din cauza atacurilor Kievului, a declarat șeful marinei ucrainene, într-un interviu acordat agenției Reuters.
Centrul naval al Flotei Ruse din Crimeea a devenit ineficient, iar avioanele F-16 vor contesta „dominația deplină” aeriană a Moscovei în Marea Neagră, spune șeful Marinei ucrainene
Comandantul Marinei ucrainene, viceamiralul Oleksii Neizhpapa, într-o conferință de presă la Admiralty House, în Londra, 11 decembrie 2023. Sursa foto: Lucy North / PA Images / Profimedia

Viceamiralul Oleksii Neizhpapa a spus că atacurile ucrainene cu rachete și drone navale au provocat pagube importante bazei Sevastopol, un centru logistic foarte important al Rusiei, folosit pentru reparații, întreținere, antrenamente și depozitare de muniție.

„Aceste sarcini au fost stabilite de-a lungul mai multor decenii, posibil secole. Și, în mod clar, acum pierd acest centru”, a precizat Neizhpapa, într-un rar interviu acordat în orașul portuar Odesa, înaintea Zilei Marinei Ucrainei, care va fi sărbătorită duminică.

În cele 28 de luni care s-au scurs de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, Kievul a aplicat o serie de lovituri usturătoare Moscovei în Marea Neagră, deși trupele terestre ucrainene sunt dislocate pe un front întins și se confruntă cu numeroase probleme în prezent.

Ucraina, care nu are la dispoziție nave de război importante, a folosit nave militare fără echipaj, pline cu explozibili, pentru a ținti navele rusești și a bombardat instalațiile flotei ruse și alte obiective militare din Crimeea cu rachete Storm Shadow și ATACMS.

„Aproape toate navele principale pregătite de luptă au fost mutate de inamic de la baza principală a Flotei Mării Negre, iar navele sunt ținute la Novorossiisk. Altele sunt ținute în Marea Azov”, a adăugat viceamiralul.

Baza navală Novorossiisk a Rusiei, de pe coasta sa estică a Mării Negre, nu dispune de facilitățile extinse ale portului Sevastopol din Crimeea, care a servit ca loc de depozitare și încărcare pentru rachetele de croazieră utilizate de navele rusești de război pentru a lansa atacuri aeriene asupra Ucrainei, a mai spus Neizhpapa.

„Am înțeles că acum încearcă să rezolve această problemă la Novorossiisk”, a precizat el, descriind acest lucru ca fiind o „problemă principală” pentru flota rusă.

Președintele Vladimir Putin le-a spus șefilor marinei luna trecută că flota Rusiei a fost suplimentată în ultimii ani și că este în derulare o modernizare majoră, inclusiv măsuri pentru „creșterea stabilității de luptă a flotei” și consolidarea acesteia.

Alături de bombardierele strategice și lansatoarele terestre, navele de război și submarinele purtătoare de rachete joacă un rol important în atacurile regulate ale Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune.

Neizhpapa susține că Ucraina a distrus sau a avariat 27 de nave militare, inclusiv cinci despre care a spus că au fost distruse de mine marine amplasate de dronele navale ucrainene în apropierea Golfului Sevastopol.

Moscova a ocupat și anexat Crimeea de la Ucraina în 2014. Înainte de februarie 2022, Rusia și-a folosit Flota Mării Negre, formată din zeci de nave de război, pentru a-și proiecta puterea în Marea Mediterană și Orientul Mijlociu.

În timpul războiului din Ucraina, Turcia, care controlează strâmtorile de intrare și ieșire din Marea Neagră, nu a permis navelor de război să intre sau să iasă.

Postură defensivă

Într-un semn al poziției lor mai defensive, unele nave de război rusești care intrau rar în Marea Azov, la est de Crimeea, sunt acum staționate acolo în mod regulat, a afirmat Neizhpapa.

Datele de monitorizare compilate de marina ucraineană și furnizate agenției Reuters au arătat că, la 27 iunie, zece nave de război rusești erau staționate în Marea Azov, comparativ cu niciuna în 2023.

Flota Mării Negre este utilizată în prezent în principal pentru logistică, o mică parte din controlul teritorial de coastă și pentru lansarea de rachete de croazieră Kalibr asupra Ucrainei, a precizat viceamiralul ucrainean.

Acesta a refuzat să spună ce ar implica planurile viitoare ale Ucrainei în Marea Neagră.

Operațiunile Ucrainei în Marea Neagră i-au permis să își stabilească și să își securizeze propriul coridor de transport maritim fără acordul Rusiei, după ce Moscova s-a retras anul trecut din acordul privind exportul cerealelor mediat de Națiunile Unite (ONU) și Turcia.

Respingerea flotei ruse a început cu eforturile apărării ucrainene de coastă, care i-a permis Kievului să forțeze îndepărtarea navelor militare rusești. În aprilie 2022, rachetele anti-navă ucrainene au scufundat crucițătorul Moskva, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, într-o lovitură umilitoare pentru Kremlin.

Cu ajutorul atacurilor și loviturilor cu drone navale, navele de război rusești nu mai intră în partea de nord-vest a Mării Negre pe o suprafață de aproape 25.000 km pătrați (9.650 mile pătrate), a declarat Neizhpapa.

Avioanele F-16 vor contesta dominația aeriană a Rusiei deasupra Mării Negre, mai susține șeful Marinei ucrainene

El a spus că livrarea de avioane de vânătoare F-16 fabricate în SUA, care se așteaptă să aibă loc în curând, ar fi un impuls care i-ar permite Kievului să conteste ceea ce el a numit „dominația deplină” a Rusiei pe cerul de deasupra Mării Negre.

„Avioanele F-16 cu armamentul potrivit vor fi capabile să îndepărteze avioanele de luptă rusești. Partea de nord-vest a Mării Negre, în special coridorul pentru navele civile, va fi aproape 100% în siguranță”, a spus viceamiralul ucrainean.

El a adăugat că Ucraina ar dori să își extindă coridorul de transport maritim, care în prezent implică doar traficul maritim din trei dintre principalele porturi din Odesa, pentru a include porturile Mikolaiv și Herson, dar că acest lucru nu este posibil.

El a invocat faptul că Rusia controlează Kinburn Spit, o fâșie strategică de nisip care se înalță de-a lungul acestei rute.

Navele civile sunt însoțite de ambarcațiuni de patrulare în unele zone pentru a ajuta la protejarea împotriva minelor, iar apărarea antiaeriană oferă acoperire atât porturilor, cât și coridoarelor, a mai spus șeful Marinei ucrainene.

Volumul de mărfuri care tranzitează coridorul s-a stabilizat în ultimele șase luni, Ucraina operând două convoaie zilnice de nave, comparativ cu unul în 2023.

Între timp, Rusia și-a intensificat deja atacurile asupra infrastructurii care ar putea fi utilizată pentru întreținerea și desfășurarea avioanelor F-16, au declarat unii experți.

„Rusia lovește în fiecare zi toate aerodromurile, potențiale baze pentru avioanele F-16, inclusiv încercări de a deteriora pistele de aterizare și infrastructura. Aceste atacuri nu au avut nicio pauză în ultimele două luni, cel puțin”, a explicat Serhii Kuzan, președintele Centrului ucrainean de securitate și cooperare, un grup de cercetare nonguvernamental.

Deputata Oleksandra Ustinova, care conduce comisia parlamentară pentru arme și muniții de la Kiev, a declarat că Ucraina ar avea nevoie de aproape 120 de avioane F-16 pentru a-și spori semnificativ capacitatea aeriană.

Țintele vor deveni cu atât mai valoroase pe măsură ce vor sosi aeronavele de luptă, piloții și echipele de întreținere. Acest lucru este de natură să forțeze Ucraina să instaleze sisteme de apărare antirachetă pentru a le proteja, chiar dacă nu dispune nici de suficiente sisteme de apărare antiaeriană, nici de muniție.

La mijlocul lunii iunie, Kievul a acuzat Rusia că și-a intensificat atacurile pe frontul de est în vederea „maximizării epuizării trupelor” ucrainene, înaintea sosirii ajutorului militar din Occident – mai ales a avioanelor de vânătoare de tip F-16.

„Comandamentul trupelor ruse face în prezent tot ceea ce poate pentru a creşte şi extinde intensitatea ostilităţilor cu scopul de a maximiza epuizarea trupelor noastre”, a scris, într-un mesaj publicat pe Telegram, comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, potrivit AFP.

Sîrski a afirmat că Moscova este conştientă de faptul că „timpul va juca în favoarea” Kievului după primirea unei „cantităţi importante de armament şi echipament” din partea aliaţilor săi, inclusiv avioanele de tip F-16, menite să consolideze apărarea aeriană ucraineană.

Citiți și:

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro