CEO-ul Raiffeisen Bank International, Herbert Stepic si-a oferit demisia. El este investigat pentru tranzactii prin firme fantoma, dar neaga ca ar fi facut ceva ilegal
Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen Bank International (RBI), si-a oferit vineri demisia, a doua zi dupa ce Ewald Nowotny, Guvernatorul Bancii Centrale a Austriei a confirmat ca investigheaza investitiile imobiliare derulate de acesta prin firme paravan, informeaza Reuters si Bloomberg, citand un articol aparut in revista News. Decizia va fi luata de responsabilii bancii austriece, pana atunci Stepic va ramane CEO, mai scrie Reuters, care adauga ca bancherul a negat ca ar fi facut ceva gresit. El si-a mai oferit demisia pe tava si anul trecut, dar actionarii bancii l-au mentinut in functie.
Bloomberg scrie ca revista austriacă News (vezi aici articolul) a raportat tranzacţii ale lui Stepic după ce acesta a fost numit într-un proiect al Consorţiului Internaţional de Jurnalişti de Investigaţie vizând identificarea proprietarilor de trusturi din paradisurile fiscale.
Stepic nu a negat că ar fi derulat tranzacţiile, dar a declarat că nu a cosiderat că ar fi fost necesar să informeze RBI sau autorităţile de reglementare referitor la achiziţia a trei apartamente în Singapore prin „companii de proiect” din Insulele Virgine şi Hong Kong.
Surse bancare au declarat pentru Reuters că analiza RBI asupa tranzacţiilor lui Stepic ar putea dura până spre sfârşitul săptămânii următoare. Raiffeisen a afirmat că verifică dacă Stepic a respectat legile şi reglementările interne ale băncii.
In privinta investigatiei din 2012, investigatorii banuiau ca Stepic a fost implicat in unele afaceri imobiliare suspecte din Serbia, care contravin legilor austriece.
Stepic alaturi de investitori austrieci si sarbi ar fi cumparat mai multe loturi de pamant in apropiere de Belgrad cu ajutorul unui credit de 23 milioane euro obtinut de la banca Hypo Alpe-Adria-Bank International, arata probele FMA, obtinute de catre ziarul austriac Falter.
Terenurile au fost achizitionate de la statul sarb si valorau la acel moment 65 milioane euro, potrivit estimarilor Hypo Alpe. Tranzactia a fost realizata prin intermediul unei companii din Cipru, iar creditul este in prezent neperformant.
Purtatorul de cuvant al FMA, Klaus Grubelnik, a declarat ca autoritatea financiara investigheaza presupusele legaturi ale lui Herbert Stepic cu aceasta afacere, acestea fiind semnalate inca de anul trecut de catre revista Profil.
Stepic (65 de ani) este CEO al RBI din 2001.
Legea bancara austriaca presupune ca, printre altele, persoanele care ocupa functii de conducere sa aiba relatii economice „ordonate” si sa nu existe „indicii care sa puna la indoiala credibilitatea acelei persoane in gestionarea unei banci”.
RBI este prezenta in Romania prin Raiffeisen Bank, grupul detinand 99,49% din actiunile bancii.
Herbert Stepic a fost decorat la finele lunii ianuarie 2012 de catre presedintele Austriei, Heinz Fischer, cu Marea Decoratie de Onoare in Aur pentru serviciile aduse Republicii Austriece, ca o recunoastere a meritelor economice ale acestuia, indeosebi in legatura cu rolul activ pe scena internationala al RBI si pionieratului sau in Europa Centrala si de Est (ECE)