Cercetatorii au dezvoltat un tip de orez care poate lupta impotriva "foametei ascunse" – webPR
Un grup transdisciplinar de oameni de stiinta a reusit sa creasca nivelul de fier si de zinc al orezului prin biofortificare- un progres in lupta mondiala impotriva deficitului de micronutrienti, cunoscuta si ca „foametea ascunsa”.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, deficitul de fier este cea mai raspandita forma de malnutritie si o cauza principala a aparitiei anemiei in randul femeilor si copiilor. Deficitul de zinc opreste cresterea si are consecinte serioase asupra sanatatii, in special in perioada copilariei.
Cercetatorii, din Filipine, Columbia, Indonezia, SUA, Australia si Japonia, au lucrat in campuri experimentale restranse pentru a creste nivelurile de fier si zinc fara a reduce randamentul si fara a schimba calitatile cerealelor. Proiectul, finantat de HarvestPlus, ar putea sa ajute substantial o serie de state sa atinga obiectivele nutritionale in ceea ce priveste necesarul de zinc si de fier.
Orezul contine, in general, doar aproximativ 2 micrograme Fe si 16 micrograme Zn per gram. Cu o variatie limitata in cadrul cerealelor cu continut de fier peste fondul genetic al orezului, eforturile cresterii conventionale nu au reusit sa obtina mai mult de 13 micrograme de fier si 28 micrograme de zinc per gram de orez, reprezentand doar 30% din necesarul mediu al omului.
- Citeste mai mult pe infoomg.ro