Sari direct la conținut

Cercetătorii egipteni au reușit să stabilească după 3.600 de ani că un faraon misterios a murit în bătălie

HotNews.ro
Faraon in batalie, Foto: ASF / Album / Profimedia Images
Faraon in batalie, Foto: ASF / Album / Profimedia Images

Oamenii de știință egipteni au stabilit că un faraon a murit în bătălie după ce au radiografiat mumia sa de peste 3600 de ani vechime, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Frontiers of Medicine, relatează AFP și The Times.

Senakhtenre Tao, poreclit „Curajosul”, a domnit peste Egipt cu aproape 1.600 de ani înainte de era noastră, în timpul dinastiei a XVII-a (1625 î.e.n. – 1549 î.e.n.).

El a condus trupele egiptene în special împotriva hicsoșilor, primii invadatori străini care au reușit să cucerească Delta Nilului.

Studiul realizat de arheologul Zahi Hawass și profesorul Sahar Salim de la Universitatea din Cairo pe baza imaginilor tridimensionale sugerează că faraonul a fost ucis de oponenții săi în timpul unei „ceremonii de execuție” după ce a fost luat prizonier pe câmpul de luptă.

Analiza unor arme (topoare, sulițe și pumnale) care aparțineau hicsoșilor a arătat „compatibilitatea lor cu rănile” mumiei, cercetătorii descoperind de asemenea noi plăgi ascunse de munca îmbălsămătorilor.

Oamenii de știință egipteni au estimat că faraonul „avea 40 de ani în momentul morții sale” după analizarea atentă a scheletului mumiei.

Cercetătorii au încercat de zeci de ani să stabilească circumstanțele morții acestui rege a cărei mumie – descoperită la sfârșitul secolului al XIX-lea și păstrată în Cairo – are urme vizibile de răni pe față, folosind încă din anii 1960 imagistica medicală pe rămășițele sale.

Unele teorii speculau că faraonul a fost ucis chiar de regele hicsoșilor sau în somn de către conspiratori. Altele sugerau că starea în care se găsește mumia ar putea indica faptul că a fost îmbălsămată în grabă, departe de atelierul regal de mumificare.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro