Sari direct la conținut

Cetatea din Feldioara va fi redeschisa la sfarsitul lunii iunie, dupa aproape 4 ani de lucrari de reabilitare

HotNews.ro

Cetatea din Feldioara (judetul Brasov) se va redeschide la sfarsitul lunii iunie, dupa aproape patru ani de cand au inceput lucrarile de reabilitare, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, primarul comunei, Sorin Taus, citat de Agerpres. El a explicat ca au fost reabilitate trei turnuri mai importante, o mare parte din zidurile cetatii, poarta principala, iar zidurile unei bisericute gasite in incinta cetatii au fost puse in valoare.

„Reabilitarea Cetatii Feldioara, proiect inceput de Consiliul Judetean in anul 2013, se va finaliza la sfarsitul lunii iunie. Acest obiectiv al localitatii noastre a meritat reabilitat si, pe langa cetate, mai avem si alte monumente importante in localitate: Biserica Evanghelica din secolul al XIII-lea, Biserica Fortificata de la Rotbav unde, din pacate, turnul s-a prabusit in urma cu doi ani, dar speram ca, impreuna cu reprezentantii Bisericii Evanghelice, sa depunem un proiect pentru accesarea de fonduri europene pentru a-l reface, si monumentul studentilor sasi, toate trebuie inscrise intr-o harta a turismului national. Am creat o strategie pe turism tinand cont de aceste obiective, la care trebuie sa adaugam si Biserica ortodoxa, deci vorbim de un patrimoniu destul de bogat care trebuie valorificat. Cu siguranta, numarul de turisti va creste la Feldioara avand in vedere ca cetatea este vizibila de pe DN13 Brasov-Sighisoara, iar cei interesati vor opri sa o viziteze”, a afirmat primarul Sorin Taus.

Pentru incheierea lucrarilor mai este necesara suma de 30.000 de lei, fonduri care vor veni de la Consiliul Judetean, valoarea totala a lucrarilor fiind de 13,8 milioane de lei, bani din bugetul aceleiasi institutii.

Un document datat din anul 1439 spune ca locuitorii comunei Feldioara au construit o cetate cu mari cheltuieli si cu mare osteneala, iar numele localitatii vine de la cuvantul maghiar „folgvar” care inseamna „cetate de pamant”.

In anul 1225, cavalerii teutoni au fost expulzati de cancelaria ungara, dar aici era deja o localitate infloritoare, pe care sasii o numeau Marienburg, maghiarii i-au zis Foldvar si romanii o numeau Feldioara. A doua navalire turceasca in Tara Barsei, cea din 1432, a produs pagube insemnate si pierderi grele, pentru ca doar dupa 25 de ani s-a terminat refacerea cetatii. Cu ziduri din piatra si caramida, intarite cu doua turnuri de aparare, fortificatia era inconjurata de Olt pe trei laturi.

Feldioara a cunoscut si alte episoade dramatice de-a lungul istoriei. In 1529, partizanii regelui ungar Ioan Zapolya si cei a lui Ferdinand de Habsburg s-au infruntat aici, intr-una dintre bataliile generate de disputa celor doi regi. Petru Rares a castigat lupta pentru Zapolya.

In 1612, cetatea a fost ocupata de principele Gabriel Bathory, iar Michael Weiss, judele Brasovului, o ataca pentru a o elibera, dar este infrant si decapitat. In atacul condus de Michael Weiss, 39 de elevi din ciclul superior al liceului „Johannes Honterus” din Brasov au murit vrand sa elibereze Feldioara, de aceea, la inceputul secolului al XX-lea, localnicii au construit in memoria lor „Monumentul studentilor brasoveni”.

O mare parte din Cetatea Feldioara a fost o ruina multi ani. In picioare au mai ramas turnul nord-vestic, fragmente din ziduri si puteau fi identificate locul fantanii si al capelei, pana cand autoritatile judetene si locale au decis ca acest monument sa fie reabilitat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro