China: Arheologii au găsit o adevărată comoară – peste 13.000 de obiecte mai vechi de trei milenii. Multe sunt din aur, jad și bronz
Arheologii din China au descoperit 13.000 de obiecte ce aparțin unei civilizații despre care se știu foarte puține. 13.000 de obiecte au fost găsite, iar 3.000 dintre ele sunt complete. Uimitor este un altar de sacrificiu, iar cele mai vechi obiecte datează de acum 4.500 de ani.
Descoperirile au fost făcute la situl Sanxingdui din provincia Sichuan, un sit unde primele obiecte senzaționale au fost găsite acum un secol.
Istoricii bănuiesc că acum peste trei milenii exista un mare oraș misterios despre care însă nu se știe mai nimic, fiindcă nu s-au găsit resturi umane și nici texte scrise.
Se bănuiește că oamenii erau parte a regatului Shu care a existat în zona râului Yangtze până în anul 316 î Hr, când a fost cucerit.
Într-una dintre gropile rituale de sacrificiu a fost descoperit un altar de bronz de 90 cm înălțime. Este clar că oamenii de acum trei milenii aduceau ofrande zeilor, cerurilor și strămoșilor.
Au fost descoperite 2.000 de vase și statui de bronz, dar și o cutie în formă de țestoasă făurită din bronz și jad, cu mici mânere în formă de capete de dragon. Cu siguranță la vremea ei a fost extrem de prețuită și greu de realizat.
În zona gropilor au fost găsite urme de bambus, stuf, soia, mistreți și tauri, fiind vorba de plantele și animalele oferite drept sacrificiu.
Șase gropi de sacrificiu au fost cercetate și s-a rezolvat și controversa care persista în rândul arheologilor chinezi: cultura Sanxingdui are peste 3.000 de ani vechime, nu este mai nouă.
Surse CNN, South China Morning Post, Xinhua