China se confruntă cu o criză energetică și o criză a datoriilor, iar economiștii trag un semnal de alarmă
China a fost singura economie majoră din lume care s-a extins în 2020, după ce a reușit să împiedice rapid răspândirea coronavirusul. Cu toate acestea, a doua cea mai mare economie din lume se confruntă acum cu unele provocări majore care îi îngrijorează pe investitori și analiști. Gigantul de dezvoltare imobiliară Evergrande se clatină serios și o criză energetică afectează creșterea. În plus, președintele Xi Jinping dorește să reformeze țara, reducând dependența economiei de datorii și reducând puterea celor mai mari companii, scrie Insider.
- Economia chineză se confruntă cu criza Evergrande și cu o criză energetică majoră.
- În plus, guvernul combate datoria, marile afaceri și criptomonedele.
- Mulți investitori și analiști sunt îngrijorați de o încetinire a celei de-a doua economii din lume.
China a fost singura economie majoră din lume care s-a extins în 2020, după ce a reușit să împiedice rapid răspândirea coronavirusul. Cu toate acestea, a doua cea mai mare economie din lume se confruntă acum cu unele provocări majore care îi îngrijorează pe investitori și analiști.
Gigantul de dezvoltare imobiliară Evergrande se clatină serios și o criză energetică afectează creșterea. În plus, președintele Xi Jinping dorește să reformeze țara, reducând dependența economiei de datorii și reducând puterea celor mai mari companii.
Evergrande prezintă mari pericole
Evergrande este un dezvoltator imobiliar enorm care datorează peste 300 de miliarde de dolari, dar nu a reușit să găsească sprijin pentru o serie de plăți cheie ale împrumuturilor. Are clienți și furnizori din toată țara și investitori din întreaga lume.
Cu toate acestea, s-a instituit un consens pe Wall Street că este puțin probabil ca Evergrande să provoace un șoc global imens. Analiștii, în general, cred că guvernul chinez va interveni pentru a limita daunele pe care le-ar face un faliment răsunător.
Cu toate acestea, Kevin Lai, economist-șef asiatic la Daiwa Capital Markets, a declarat pentru Insider că Wall Street este prea mulțumită. El a spus că guvernul va proteja probabil proprietarii de case, dar „acționarii, creditorii, deținătorii de obligațiuni vor avea de suferit”.
„Atunci trebuie să te gândești la ce se va întâmpla în continuare, la modul în care acest lucru va schimba întreaga poftă de risc de piață”, a adăugat el.
Lai a declarat că industria chineză din sectorul imobiliar, care constituie o mare parte din economie, se confruntă acum cu costuri de împrumut mult mai mari ca urmare a crizei Evergrande. Alți analiști au afirmat că o încetinire a proprietății ar putea reduce cererea de mărfuri globale precum cuprul.
O criză energetică amenință economia
La fel ca și Evergrande, China se confruntă cu o criză energetică acută care a dus la întreruperi și raționalizare a consumului în toată țara.
Energia este insuficientă după o iarnă lungă și o revenire economică rapidă care a determinat creșterea cererii de energie. Un efort guvernamental de reducere a poluării înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing a influențat și aprovizionarea, în timp ce prețurile ridicate ale gazelor naturale și cărbunelui au afectat producătorii de energie.
Pentru mulți economiști, lipsa de energie este cea mai mare amenințare la adresa creșterii chineze. Goldman Sachs și-a redus prognoza de creștere a PIB în 2021 la 7,8% față de 8,2% anterior săptămâna aceasta. Alte instituții, cum ar fi S&P Global Ratings și Nomura, au procedat similar.
Deficitul de energie a redus producția într-o serie de industrii cu consum intensiv de energie, ceea ce Goldman Sachs a spus că se adaugă „presiunilor negative semnificative deja în perspectivele de creștere”.
Represiunile lui Xi Jinping ar putea adânci criza
Multe dintre problemele din economia Chinei se datorează politicilor președintelui Xi Jinping. Dorința președintelui de a reduce datoria în întreaga economie a fost un factor cheie în criza Evergrande.
Xi a lansat, de asemenea, o acțiune de „prosperitate comună” care vizează reducerea inegalităților și a văzut guvernul împiedicând unele dintre cele mai mari companii din China, în special în sectoarele tehnologiei și educației. Acesta a lovit puternic companiile chineze cotate în SUA și a cântărit pe piața de valori internă chineză, cu indicele CSI 300 în scădere cu 7% până în acest an.
De asemenea, China a restricționat criptomonedele, interzicând minarea și tranzacțiile. Miscările au lovit bitcoin – cea mai mare criptomonedă din lume – în ultimele câteva luni. S-a tranzacționat ultima dată la 42.205 USD, în scădere față de un maxim istoric de peste 64.000 USD atins în aprilie.
Lai a spus că Xi vrea reformă și pare dispus să accepte o creștere mai lentă pentru a o realiza, dar se pare că „pragul durerii este mult mai mare de data aceasta.