China susține că 13 000 de ,,teroriști” au fost arestați în Xinjiang din 2014
Autoritățile din China au arestat aproximativ 13 000 de ,,teroriști” în provincia vestică a țării Xinjiang , din 2014 până în prezent, transmite guvernul Chinei prin intermediul unei propuneri de politică publică prin care apără măsurile controversate de de-radicalizare musulmană, informează Reuters.
China s-a confruntat cu o creștere a opoziției internaționale pentru instituirea unor facilități pe care experții Organizației Națiunilor Unite le descriu drept centre de detenție care dețin mai mult de un milion de uiguri și alți musulmani. Beijing declară că are nevoie de măsurile de stopare a amenințării islamiste și le numește centre de formare profesională.
Autoritățile juridice au adoptat o politică care „stabilește echilibrul corect între compasiune și severitate”, apare scris în raportul guvernamental .
Din 2014, Xinjiang a „distrus 1.588 de bande violente și teroriste, a arestat 12995 de teroriști, a confiscat 2052 de dispozitive explozive, a pedepsit 30645 de persoane pentru 4858 de activități religioase ilegale și a confiscat 345.229 exemplare de materiale religioase ilegale”, a adăugat acesta.
Numai o mică minoritate de oameni se confruntă cu o pedeapsă strictă, cum ar fi conducătorii grupurilor teroriste, în timp ce cei influențați de gândirea extremistă primesc educație și formare pentru a învăța eroarea căilor lor.
Principalul grup exilat, Congresul Mondial Uigur, a denunțat rapid propunerea legislativă.
„China distorsionează în mod deliberat adevărul”, a declarat purtătorul de cuvânt Dilxat Raxit într-o declarație trimisă prin e-mail.
„Contra-terorismul este o scuză politică pentru a suprima uigurii. Scopul real al așa-numitei de-radicalizări este de a elimina credința și de a realiza cu sinceritate Sinintarea „.
Documentul legislativ percizează că Xinjiang s-a confruntat cu o provocare deosebită încă de la atacurile din 11 septembrie 2001 din Statele Unite, întrucât extremiștii din Turkistanul de Est au intensificat activitățile în China, referindu-se la termenul chinez pentru extremiști și separatiști despre care se spune că operează în Xinjiang.