Sari direct la conținut

Chirițoiu, despre achiziția Telekom Mobile: Contează de unde vin banii! Dacă vin de la un jucător de pe piață, analiza se schimbă

HotNews.ro
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES

Consiliul Concurenței vrea să știe care este sursa banilor în posibila achiziție a Telekom Mobile de către Quantum Projects, companie controlată de Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media. „Contează de unde vin banii. Dacă banii vin de la un jucător de pe piață este evident că analiza se schimbă. Nu înseamnă că nu se poate face, dar e altă analiză, a declarat marți Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Președintele autorității de concurență a făcut aceste precizări întrebat fiind despre anumite temeri în piața telecom privind legătura grupului de investitori condus de Adrian Tomșa și RCS&RDS/Digi și un posibil acces facil pe care l-ar putea obține grupul telecom condus de Zoltan Teszari la activele Telekom Mobile, fără a fi nevoit să o cumpere.

Bogdan Chirițoiu a spus că folosirea în comun a activelor între companiile telecom nu este o îngrijorare, în contextul în care pentru a nu fi majorate prețurile a fost permisă partajarea rețelelor între operatorii telecom.

Chirițoiu: Contează de unde vin banii! Nu am primit răspunsuri la toate întrebările noastre

Pe de altă parte, acesta a admis că investigația urmărește să afle dacă sunt bani și care este sursa acestor bani.

  • „România este una din țarile care are 4 jucatori pe piața telefoniei mobile. Dacă se poate am prefera să rămână 4. De asta trebuie să vedem care e planul de afaceri, care e capacitatea investitorului de a asigura funcționarea Telekom, care nu merge grozav, nu este o firmă înfloritoare.
  • Daca vine cineva și vrea să o țină în viață, are capacitatea asta? Și mai ales are bani să o cumpere și să-i asigure funcționarea până când firma se stabilizează?
  • Și atunci contează de unde vin banii. Nu mă uit numai la cel care vine și spune că cumpără. Pentru că acela poate fi proprietatea lui x, care e a lui y care este al lui nu știu cine. Trebuie să aflu cine e beneficiarul final.
  • Dacă banii vin din altă parte, asta îmi spune ca beneficiarul final nu este cel care stă în fața mea, ci cel care dă banii.
  • Dacă banii vin de la un jucător de pe piață este evident că analiza se schimbă. Nu inseamna ca nu se poate face, dar e altă analiză, pentru că înseamnă că cumpară cel care finanțează și atunci mă uit dacă are sens sau nu să aprobăm achiziția făcută de cel care finanțează.”, a declarat Chirițoiu.

Acesta a spus că autoritatea de concurență încă analizează această tranzacție.

  • „Suntem încă în analiză. Ne asteaptăm să o terminam în câteva luni. Nu am primit răspunsuri la toate întrebările noastre.
  • În paralel merge și analiza pe securitate națională. Vom vedea ce părere au diferite instituții care fac parte din aceasta comisie”, a spus președintele Consiliului Concurenței.

Întrebat la ce întrebări nu a primit încă răspunsuri, Chiritoiu a spus că a solicitat detalii despre planul de afaceri, management, existența și sursa banilor, dar a subliniat că abia a făcut aceste solicitări.

Tranzacția este analizată și din punct de vedere al securității statului

Documentația privind achiziția Telekom Mobile România de către Quantum Projects, companie controlată de Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media, a ajuns în luna noiembrie a anului trecut la Consiliul Concurenței.

Președintele autorității, Bogdan Chirițoiu, a declarat atunci pentru HotNews.ro că tranzacția va fi analizată și din punctul de vedere al securității statului, o decizie urmând a fi luată, cel mai probabil, la începutul anului viitor.

  • „Trebuie avut în vedere că este un domeniu strategic și, ca urmare, Comisia pentru Examinarea Investițiilor va face o analiza din punct de vedere al securității”, a declarat pentru HotNews.ro Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Grupul elen OTE a anunțat marți pe bursa de la Atena că a negociat și a semnat un memorandum cu Quantum Projects Group, controlat de Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media, pentru vânzarea integrală a Telekom Mobile România.

În anunțul făcut pe bursă, OTE spune că a încercat în mod constant în ultimii ani să îmbunătățească performanța Telekom Mobile România (TKRM) în timp ce a explorat opțiuni strategice, pentru a-și asigura creșterea pe termen lung.

  • „În acest context, OTE a purtat negocieri cu Quantum Projects Group, controlat de Adrian Tomșa, proprietarul grupului media Clever Media, cu privire la interesul acestuia din urmă de a achiziționa TKRM.
  • Părțile au semnat un Memorandum de înțelegere, pentru a facilita acest proces și l-au depus spre aprobare la autoritățile române competente.”, se precizează în anunțul OTE.

Grupul Clever este unul dintre cei mai importanți jucători din piața media românească, în portofoliul complet al acestuia intrând 11 canale de televiziune (Profit News, Prima TV, Prima Sport 1, 2 și 3, Prima News, Prima Comedy, Agro TV, Medika TV, Cinemaraton și Cinemaest), 7 site-uri (profit.ro, primatv.ro, primanews.ro, primasport.ro, agro-tv.ro, lookmedica.ro, servuscluj.ro) și platforma PrimaPlay.

Acționarul majoritar al Telekom Romania Mobile este grupul elen OTE, care este deținut la rândul său în proporție de 46% de grupul german Deutsche Telekom.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro