Chirițoiu, despre prețurile mari la energie și carburanți: Nu vreau să fim mioritici, dar e o realitate. Din cauza războiului prețurile la gaze nu vor scădea anul ăsta
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat miercuri la finalul ședinței de Guvern că din cauza războiului, nu vede o posibilitate ca prețurile la gaze naturale să scadă anul ăsta. „Va trebui să găsim soluții, nu să ne obișnuim, că nu vreau să fim mioritici, să spunem ‘asta-i viața crudă, destinul omului implacabil’. E o realitate, că ne place sau nu, asta este, și trebuie să găsim soluții. Și asta face Guvernul.”, a spus Chirițoiu.
Ar trebui românii să se obișnuiască cu prețurile mari la energie și carburanți?
Aceasta a fost una dintre întrebările adresate președintelui Consiliului Concurenței la finalul ședinței de Guvern de miercuri.
- „Înainte de război (n.a războiul din Ucraina), credeam și speram că prețurile la gaze vor scădea odată ce trece iarna, scade consumul și tradițional prețul la gaze scade. Deci mă așteptam la reducerea prețurilor la gaze în aprilie, dar mă așteptam că prețurile la electricitate să rămână sus.
- S-a confirmat doar pe jumătate, pentru că prețurile au rămas sus atât la electricitate cât și la gaze. Și acum din cauza războiului nici la gaze nu vad o posibilitate ca prețurile să scadă anul ăsta.
- Va trebui să găsim soluții, nu să ne obișnuim, că nu vreau să fim mioritici, să spunem asta-i viața crudă, destinul omului impacabil. Ideea este că e o realitate, că ne place sau nu, asta este, și trebuie să găsim soluții. Și asta face Guvernul. Taxează producătorii, pe cei care au câștiguri foarte mari de pe urma prețurilor de la energie și care sunt în România.
- Din fericire avem producători și de gaze și de electricitate în România, importăm relativ puțin. Deci pe ei îi putem taxa și din banii pe care-i luăm din profiturile lor foarte mari putem să-i ajutăm pe cei care sunt afectați de prețurile mari. ”, a declarat miercuri Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Acesta a mai precizat că „din fericire avem producători și de gaze și de electricitate în România, importăm relativ puțin.
„Deci pe ei îi putem taxa și din banii pe care-i luăm din profiturile lor foarte mari putem să-i ajutăm pe cei care sunt afectați de prețurile mari. (..) Da, nu mă aștept să scadă pe burse, nici gazul nici electricitatea și nici carburanții în următoarele luni, deci trebuie să avem măsuri de ajutorare și compensare pentru cei mai vulnerabili și ați văzut că s-au luat anumite măsuri și pentru consumatorii vulnerabili și pentru transportatori.”, a mai spus acesta.