Sari direct la conținut

Cimitir de mine in adancurile Dunarii

HotNews.ro

Vara secetoasa a adus inca o descoperire cutremuratoare, in afara faptului ca a distrus in Serbia in totalitate culturile de floarea soarelui si porumb, scrie cotidianul ungar Heti Vilaggazdasag, preluat de Rador. S-a descoperit ca in zona Portilor de Fier Dunarea ascunde in adancuri un cimitir de mine, care constituie un mare pericol pentru navele care circula pe cursul inferior al fluviului.

Spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, nu doar fortele terestre germane se retrageau ingrozite din fata Armatei Rosii, ci si flota maritima germana din Marea Neagra care incerca sa scape pe Dunare.

Comandantul unitatii militare a trebuit insa sa constate cu amaraciune in septembrie 1944 ca zona de la Portile de Fier se afla deja in mainile rusilor. Atunci cele 200 de unitati ale flotei au fost scufundate.

Acum, la sfarsitul verii aride din 2007, acestea si-au facut aparitia in portiunea dintre Kilometrul fluvial 857 si Hidrocentrala Portile de Fier II. Marinarii dunareni experimentati stiau de mai multa vreme de existenta acestora, dar imaginea epavelor in care se mai gasesc cu mare probabilitate si cantitati impresionante de explozibil i-a socat si pe ei.

Ei stiau ca trebuie sa aleaga intre doua drumuri – unul mai larg, situat in apropierea malului romanesc, si un canal ingust, aproape de malul sarbesc – dar nu au avut idee ca si pe fundul canalului navigabil de pe malul stang, despre care se credea ca este unul sigur, se afla 21 de epave ale unor nave de razboi scufundate.

Nimeni nu stie ce contine fiecare dintre acestea si nu se stie nici ce s-ar intampla daca un convoi format din barje care transporta titei s-ar lovi de una din aceste epave.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro