Sari direct la conținut

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale

HotNews.ro
Pacienti transferati de la spitalul Foisor, Foto: Captura video
Pacienti transferati de la spitalul Foisor, Foto: Captura video

​Pacienți evacuați noaptea pe targă, în cărucioare, unii dintre ei în portbagaj. O noapte de coșmar pentru cei internați la Spitalul Foișor din București transformat în unitate COVID. Modul în care a decurs evacuarea a fost unul regretabil, a transmis Ministerul Sănătății. Însă cum s-a ajuns până aici și cine este responsabil?

HotNews.ro a refăcut, din discuțiile cu oficiali responsabili, filmul evenimentelor, răspunzând câtorva întrebări esențiale:

1. Când s-a pus problema transformării Spitalului Foișor în unitate COVID?

Potrivit surselor HotNews.ro discuțiile au început încă de anul trecut, însă de fiecare dată s-au împotmolit după refuzul conducerii spitalului. Unitatea este în subordinea Primăriei Capitalei, managerul fiind în funcție din 1997. În vremea mandatului Gabriela Firea, spitalul a primit fonduri consistente pentru modernizare. Pe 25 martie, Spitalul Foișor apare în anexa unui proiect de Ordin al ministrului Sănătății, privind măsurile în contextul pandemiei, însă, potrivit libertatea.ro, el dispare de pe listă pe 5 aprilie. Conducerea spitalului s-a opus constant, fapt confirmat și de adresa transmisă Ministerului Sănătății.

2. Cine a luat decizia transformării spitalului în unitate COVID și a evacuării?

În cursul dimineții, șeful DSU semnează ordinul de transformare a Spitalului Foișor în spital COVID, DSU fiind responsabil pentru operațiunea de evacuare și transfer al pacienților, după caz, către alte unități. Ministerul Sănătății(MS) a fost solicitat doar pentru aviz. De asemenea, implicarea MS, susțin sursele citate, s-a redus la asigurarea locurilor în spitale pentru pacienții transferați. Avizul MS a fost primit până în ora prânzului. Decizia a fost luată de Raed Arafat în baza prevederii legale potrivit căreia:

  • „Pentru situațiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică se împuternicește secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sau înlocuitorul legal al acestuia să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină, restricții temporare de circulație, precum și măsuri de evacuare, care sunt obligatorii pentru toate instituțiile publice centrale și locale”.

3. De ce a fost ales Spitalul Foișor pentru a fi transformat în spital COVID?

Spitalul nu este unul de urgență, explică sursele HotNews, aici având loc, în mare majoritate, operații programate. Spitalul are 21 de paturi ATI şi 200 de paturi cu oxigen, dintre care 90 ar putea fi folosite pentru patologia COVID-19, potrivit lui Raed Arafat.

4. De ce evacuarea a început atât de târziu?

Reprezentanții DSP au mers la Spitalul Foișor, imediat după ce ordinul de transformare în spital COVID a fost oficial. Potrivit surselor HotNews.ro, managerul spitalului a refuzat să semneze documentele. În ultimă instanță acestea au fot semnate de un oficial ASSMB, în subordinea căreia se află Spitalul Foișor. Acest lucru s-a întâmplat spre seară. Sursele HotNews.ro susțin că ministrul Vlad Voiculescu l-a contactat pe Raed Arafat pentru a-i cere explicații privind modul de evacuare, argumentul invocat de șeful DSU fiind cel al urgenței.

5. De ce nu a intervenit ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu?

Spitalul Foișor nu se află în subordinea Ministerului Sănătății, ci a Primăriei Capitalei, care îl coordonează prin ASSMB. Potrivit surselor HotNews.ro, pentru rezolvarea situației a fost nevoie de intervenție de la nivelul Guvernului. „Raed Arafat l-a sunat pe Florin Cîțu, iar Florin Cîțu l-a sunat pe Nicușor Dan”, au declarat sursele HotNews.ro.

HotNews a soliciat un punct de vedere și de la Primăria Capitalei,însă până la publicarea acestui material nu a fost furnizat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro