Cine este noul director al Loteriei Romane: Gheorghe Benea, omul care se vedea ministru la industrii
Noul director general al Companiei Nationale Loteria Romana, Gheorghe Benea, este unul dintre fidelii Partidului Democrat-Liberal. Principala sa calitate este ca “se pricepe la falimente si la solutii”, dupa cum declara Benea pentru HotNews.ro. Intr-o declaratie facuta in campania electorala, Benea spunea: “Am experienta in situatii de criza si cred ca ma pricep la economie, eu am gestionat fabrici aflate in faliment, ma pricep la solutii. Ma vad, de exemplu, ministru la industrii in guvernul urmator”.
Cariera publica a lui Gheorghe Benea a fost legata de producatorul de celuloza si hartie Somes Dej. Benea si-a facut un titlu de glorie din faptul ca a reusit performanta de a duce la bun sfarsit planul de reorganizare a societatii dejene, dupa ce aceasta a ajuns, in 1999, in incapacitate de plata.
Somes Dej era, chiar si in acel moment, cel mai mare exportator din judetul Cluj, insa nu mai reusea sa-si plateasca furnizorii. Dosarul a fost preluat de judecatorul clujean Ioan Georgiu, cel care a administrat si planul de reorganizare judiciara a Bancii Dacia Felix, astazi Leumi Bank.
Ca director al Somes Dej, Gheorghe Benea a semnat un contract considerat de unii “ciudat” cu casa de vanzari Hovis din Austria, care a preluat si o parte din actiunile companiei, prin care austriecii s-au angajat sa-i vireze lunar administratorului, intr-un cont privat din Austria, suma de 4.000 de dolari.
La ce se angaja Gheorghe Benea in schimbul acestui comision, nu este foarte clar, in schimb, reprezentantii MFC Commodities GmbH, o alta companie austriaca de profil, care preia Somes Dej in primavara anului 2004, spun ca aranjamentul viza livrarea produselor romanesti catre Hovis sub pretul pietei europene.
Denunt penal si verdict: „fapta nu a existat”
“MFCC a depus plangere penala impotriva domnului Benea ca urmare a modului in care si-a desfasurat acesta activitatea la Somes”, se arata intr-un comunicat de presa al MFC Commodities GmbH din 28 mai 2004. In denuntul penal semnat de Martin Muller Romheld, reprezentantul MFC Commodities, Gheorghe Benea era acuzat de conflict de interese, care, conform estimarilor austriecilor, ar fi generat pagube anuale combinatului de 700.000 de euro.
Potrivit plangerii penale, lui Benea i se imputa ca, in timp ce era director si administrator judiciar al SC Somes Dej, era actionar si la SC Celforexim, o firma inregistrata in Harghita care furniza combinatului lemn pentru producerea celulozei. Astfel, timp de doi ani, intre 2000 si 2002, directorul general ar fi incasat, lunar, intr-un cont, “bani negri” de la Hovis GmbH, care pe vremea aceea era actionarul majoritar la SC Somes Dej.
Conform lui Muller Romheld, sumele, care de cele mai multe ori depaseau 4.000 de dolari lunar, erau virate in baza unui contract de servicii administrative incheiat intre Hovis GmbH si Gheorghe Benea, act care, spune actionarul austriac, nu era in conformitate cu prevederile legale.
Gheorghe Benea a explicat pentru HotNews.ro ca denuntul penal s-a datorat faptului ca domnia sa a incurcat planurile austriecilor-canadieni care doreau sa exploateze padurile Romaniei pentru fabrica: ”Nu au gasit in mine un partener la afacerile lor dubioase si mi-au facut denunt penal. Dupa ce a facut cercetari, Parchetul a concluzionat ca fapta nu exista.”
Scor bun in politica
Dupa acest conflict, Gheorghe Benea demisioneaza din fruntea Somes Dej si dispare din atentia publica. Isi continua insa activitatea politica ca important personaj politic local: membru al Partidului Democrat, in 2002, Benea a cautat protectie in tabara guvernantilor momentului, inscriindu-se in PSD. In anul 2008, el se reintoarce in Partidul Democrat-Liberal, revenire care nu a fost insa vazuta cu ochi buni de fostii si actualii colegi de partid.
2008 il prinde membru al consiliului de administratie al societatii clujene Remarul 16 Februarie (Metalurgica Aiud), profilata pe reparatii de material rulant pentru calea ferata, aflata si ea in zona de interese a PDL. La alegerile din 30 noiembrie 2008, Benea candideaza pentru un loc in Senat, in acelasi colegiu uninominal cu fostul presedinte al Consiliului judetean Cluj, Marius Nicoara. Desi obtine cel mai bun scor, cu aproape 20.000 de voturi, Benea pierde fotoliul de senator in favoarea acestuia din urma.
Surse din partid afirma ca Benea ar fi fost atras in competitia electorala cu promisiunea ca, in caz de esec, va fi recompensat cu functia de prefect. Cum insa la Cluj numirea prefectului este blocata de faptul ca PDL nu poate armoniza interesele PSD si UDMR, conducerea partidului i-a propus lui Benea o functie guvernamentala. Intr-o declaratie facuta pentru HotNews.ro in campania electorala, Benea spunea: “Am experienta in situatii de criza si cred ca ma pricep la economie, eu am gestionat fabrici aflate in faliment, ma pricep la solutii. Ma vad, de exemplu, ministru la industrii in guvernul urmator”.
- Gheorghe Benea are 55 de ani, este inginer chimist de profesie, de 20 de ani este manager. A condus Somes Dej, Pehart Petresti Sa, Metalurgica Aiud. Este casatorit si are doi copii. Baiatul sau este calugar, doctorand in teologie iar fiica economista.
- A declarat pentru HotNews.ro ca va conduce Loteria Romana ca pe o firma, dupa toate regulile economiei de piata iar obiectivele sale sint maximizarea profitului, legalitate si transparenta totala. In ceea ce priveste transparenta, Benea promite conferinte de presa lunare si de cite ori va fi nevoie dar si publicarea tuturor documentelor Agentiei.