Cine este propunerea statului pentru un post în Consiliul de Supraveghere al Petrom / A lucrat pentru firmele lui Bogdan Buzăianu, "băiatul deștept" din energie, iar acum este director în Ministerul Energiei
Ministerul Energiei îl propune pe Sorin Elisei pentru funcția de membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, potrivit unui document al companiei. Acesta ocupă, din luna februarie, funcția de director general în Ministerul Energiei, pe politici energetice și green deal.
Pe scurt, și-a început cariera ca jurnalist, apoi a lucrat mai mulți ani pentru firmele controlate de controversatul om de afaceri Bogdan Buzăianu, considerat cel mai celebru „băiat din energie”, după care a fost cooptat în echipa Deloitte România.
Sorin Elisei va ocupa locul rămas vacant, după ce Nicolae Havrileț a renunțat, în februarie, la mandat, până la data 28 aprilie 2025.
Propunerea este făcută de Ministerul Energiei, în calitate de acționar, și va fi discutată în AGA din 24 aprilie.
Cine este Sorin Elisei
Potrivit CV-ului său, are studii de jurnalism și științele comunicării. De altfel, și-a început cariera ca jurnalist, lucru care nu este, însă menționat în CV-ul oficial.
În perioada 2007 – 2014 a lucrat pentru Energy Holding și EHOL Distribution, firme controlat de către Bogdan Buzăianu, considerat cel mai influent „băiat deștept” din energie, o funcție fiind cea de director de operații și tranzacții furnizare energie electrică. A mai fost director general și membru în Consiliul de Administrație.
În 2016 a fost cooptat în echipa Deloitte, unde a fost director consultanță în Managementul Riscului.
În perioada 2014-2016 a fost administrator la firma Energy Friends & Avisors SRL.
Din februarie 2024 ocupă funcția de director general în Ministerul Energiei.
În declarația sa de avere nu a trecut nimic în afară de salariul de la Deloitte, echivalentul a 5.300 euro/lună.
Energy Holding – perioada neagră din istoria Hidroelectrica
Firmele lui Bogdan Buzăianu încheiau contracte foarte avantantajoase cu Hidroelectrica, cumpărând energie foarte ieftină, sub costuri, pe care o vindeau, ulterior, la prețuri mai mari inclulsiv unor companii de stat.
Aceste afaceri au fost oprite odată cu intrarea, în 2012, a Hidroelectrica în insolvență. Contractele directe cu „băieții deștepți” din energie au produs companiei prejudicii estimate la peste un miliard de euro.
În 2021, Bogdan Buzăianu a fost audiat în dosarul Hidroelectrica, în care Elena Udrea a fost acuzată de DNA că ar fi primit de la omul de afaceri, prin intermediul lui Radu Budeanu, suma de 5 milioane de dolari, ca să intervină la factorii de decizie din Ministerul Economiei şi Hidroelectrica pentru a fi menținute condiţiile deja negociate ale contractelor pe care societatea omului de afaceri – Energy Holding – le încheiase cu compania producătoare de energie.
Vezi