Cine este reprezentantul PSD în BEC care a cerut respingerea Alianței Dreapta Unită
Biroul Electoral Central a comunicat oficial că, în şedinţa de duminică, a fost respins Protocolul de constituire a alianţei electorale Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei. Liderul USR, Cătălin Drulă, a anunțat că decizia va fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în timp ce președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a denunțat „o decizie politică”.
Avocatul Viorel Mocanu, reprezentantul PSD în BEC, a fost cel care a solicitat respingerea protocolului de constituire a Alianței Dreapta Unită (ADU), potrivit lui Cătălin Drulă, care publicat o parte din decizia BEC.
„Respingerea protocolului Alianţei Dreapta Unită, la solicitarea PSD, este un act de agresiune politică venit din partea lui Iohannis, Ciolacu şi Ciucă, care arată întregii ţări unde am ajuns cu starea democraţiei. Dar le promit lor că nu ne vor opri! Milioane de români susţin o alternativă onestă la actuala putere. Noi avem soluţiile corecte pentru a moderniza România şi nu nu vom împiedica de scamatoriile instituţiilor pe care le controlează. În ciuda pretextului folosit de BEC, Eugen Tomac este liderul legitim al PMP, ales încă din 2022, cu un Congres validat de Tribunalul Bucureşti. Pe 2 februarie 2024, acelaşi Tribunal Bucureşti a dispus biroului partidelor politice să înregistreze rezultatul ultimului congres PMP. O decizie executorie, care nu este pusă în aplicare”, a scris Cătălin Drulă, duminică pe Facebook.
Liderul USR a precizat că decizia va fi atacată la ÎCCJ. Dacă decizia va fi menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție, Alianța Dreapta Unită nu va putea participa la alegerile din 9 iunie.
Cine este Viorel Mocanu, reprezentantul PSD în BEC
Viorel Mocanu a demisionat în august 2019 din Guvernul Dăncilă, după ce a fost implicat într-un scandal legat de fostul lider social-democrat, Liviu Dragnea, în Dosarul Referendumul.
Viorel Mocanu, fost agent guvernamental al României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a schimbat apărarea statului român în procesul cu fostul lider al PSD Liviu Dragnea, cerând aplicarea precedentului invocat chiar de avocatul lui Dragnea.
Imediat ce a fost pus în funcția în care a reprezentat statul român în procesele de la CEDO, Mocanu a transmis CEDO 7 pagini de observații, plus anexe, în care nu doar că nu a combătut afirmațiile „adversarului” său, avocatul lui Liviu Dragnea, dar le-a și susținut.
El a rămas în funcția de membru al Consiliului de Administrație al TAROM, după cum a confirmat compania națională de transport aerian pentru HotNews.ro, în septembrie 2019.
A fost declarat incompatibil Agenția Națională de Integritate în martie 2020 pentru că a fost simultan secretar de stat și membru în Consiliul de Administrație al TAROM.
Din februarie 2012, Viorel Mocanu, care le fusese avocat inclusiv lui Sorin Oprescu și Oanei Zăvoranu, a fost numit agent guvernamental al României la Curtea Eurpeană a Drepturilor Omului (CEDO), în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Mocanu a fost numit în MAE pe 12 februare 2019, mai întâi pe o funcție de director, cum era încadrată poziția de agentul guvernamental la CEDO atunci, iar apoi a fost promovat secretar de stat, din 16 aprilie 2019.
El și-a dat demisia, iar în 21 august 2019 a fost eliberat oficial din funcția de secretar de stat, agent guvernamental al României la CEDO, de către premierul Viorica Dăncilă.
În perioada octombrie 2018 până în februarie 2019, Mocanu a fost și consilier onorific pentru relații externe al ministrului Sănătății, Sorina Pintea.
-
Orban, după ce BEC a respins Alianța Dreapta Unită: O decizie politică / Vor încerca să scape de noi
Decizia, comunicată oficial de BEC
Biroul Electoral Central a anunţat oficial că, în şedinţa de duminică, a fost respins Protocolul de constituire a alianţei electorale Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei.
„Ca urmare a analizării protocolului de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Partidul Forţa Dreptei cu denumirea ‘Alianţa DREAPTA UNITĂ USR – PMP – FORŢA DREPTEI’, formulată de Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), reprezentat prin Cătălin Drulă, de Partidul Mişcarea Populară (PMP), reprezentat prin Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, respectiv de Partidul Forţa Dreptei, reprezentat prin Ludovic Orban, (…) ţinând cont de documentele depuse de către USR în susţinerea protocolului de alianţă, respectiv de PSD în sensul respingerii protocolului de alianţă, precum şi de opiniile exprimate în cadrul dezbaterilor de membrii Biroului Electoral Central în şedinţa din data de 17 martie, BEC va respinge protocolul de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Dreptei”, se precizează în decizia Biroului Electoral Centrale pentru alegerile din 9 iunie, citată de Agerpres.
Conform sursei citate, s-au avut în vedere „punctele exprimate de cei care au promovat respingerea protocolului alianţei”, BEC menţionând în decizie că „la poziţia nr. 62 din Registrul partidelor politice, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară este Cristian Diaconescu, acesta fiind cel în drept să reprezinte PMP”.
„Luând în considerare că, din partea Partidului Mişcarea Populară, protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, Biroul Electoral Central ia act de faptul că nici Eugen Tomac şi nici Ionuţ Simionca nu apar înscrişi în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP”, se mai explică în decizia BEC.
Decizia BEC poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 24 de ore de la data afişării de către semnatarii protocolului.