Sari direct la conținut

Cine se poate testa gratuit în valul 5

HotNews.ro
Testare coronavirus, Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia
Testare coronavirus, Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Recomandările de prioritizare a testării prin RT-PCR și/sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2 pentru persoanele care au simptome ce pot indica infectarea și îndeplinesc definiția de caz au fost actualizate de Institutul Național de Sănătate Publică. Teoretic, persoanele care îndeplinesc criteriile INSP ar trebui testate gratuit atunci când se adresează medicului de familie, DSP, ambulanței sau spitalelor, deoarece sunt posibile cazuri de COVID. Realitatea din valurile anterioare ale pandemiei ne-a arătat însă că mulți români sunt nevoiți să se testeze pe cont propriu și pe cheltuiala proprie, sistemul medical fiind depășit de fiecare dată până acum de numărul mare de cazuri.

Pe lângă persoanele care prezintă simptome și se încadrează în definiția de caz, există și anumite categorii de pacienți cu boli cronice și de angajați care trebuie să se testeze periodic, unii dintre ei chiar de câteva ori pe lună.

Confirmarea promptă a cazului suspect este necesară pentru a asigura, rapid și eficient, supravegherea epidemiologica a contacților, implementarea măsurilor de prevenire și control al infecției, precum și colectarea informațiilor epidemiologice și clinice relevante, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.

Definiția de caz în baza căreia poți cere testarea gratuită poate fi consultată aici.

Recomandări de prioritizare a testării prin RT-PCR și/sau test rapid antigenic pentru SARS-CoV-2 (sursa: INSP):

A. Persoane vaccinate împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum și cele care au trecut prin boala, documentată cu bilet de externare din spital si/sau buletinul de analiza cu rezultat pozitiv, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv.

  • 1.Persoane simptomatice conform definiţiei de caz:
  • Test RT-PCR / NAAT- da ;
  • Test rapid antigenic – da, la cabinetul medicului de familie, testarea se poate face inițial cu test rapid antigenic, iar în cazul unui rezultat pozitiv, doar medicii de familie din sentinela de ILI recoltează proba de exsudat naso-faringian pentru RT-PCR SARS-CoV-2 (și, ulterior, screening de variantă și secvențiere pentru cazurile care întrunesc criteriile necesare) și anunță DSP pentru ridicarea probei și transportul acesteia la laborator.
  • 2. Persoane simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2 efectuat în unități sanitare sau în alte unități avizate pentru testare:
  • Test RT-PCR / NAAT – da.

B. Persoane nevaccinate împotriva SARS-CoV-2, persoane cu schema de vaccinare incompletă, persoane care au trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv, persoane care nu au avut niciodată boala:

  • 1.Persoane simptomatice – test antigenic rapid.
  • 2. Persoane simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2, efectuat în unități sanitare sau în alte unități avizate pentru testare – test RT-PCR.
  • 3. Contacți direcți ai cazurilor confirmate, în a 3-a – a 5-a zi de la contact, inclusiv personal medicosanitar și auxiliar – test rapid antigenic.
  • 4. Pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare posttransplant – 2 teste la 24 de ore interval – test RT-PCR.
  • 5. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie* în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore înainte de internarea în spital în cazul testarii RT-PCR/NAAT, iar în cazul testarii cu teste antigenice rapide, testare în ziua internarii sau cu o zi anterior internării – test RT-PCR/NAAT sau test rapid antigenic.
  • 6. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie: pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore inainte de fiecare cură, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare, în cazul testării RTPCR/NAAT, iar în cazul testării cu teste antigenice rapide, testare în ziua internării sau cu o zi anterior internării; pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei, indiferent de testul utilizat – test RT-PCR/NAAT sau test rapid antigenic.
  • 7. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maximum 48 de ore înaintea intervenției/manoperei, în cazul testării RT-PCR/NAAT, iar în cazul testării cu teste antigenice rapide, testare în ziua internarii sau cu o zi anterior internării – test RT-PCR/NAAT sau test rapid antigenic.
  • 8. Însoțitorii pacienților copii de la punctele 5., 6. și 7., precum și însoțitorii copiilor cu COVID-19, în ziua internării sau cu o zi anterior internării – test rapid antigenic.
  • 9. Pacienți hemodializaţi asimptomatici – de 2 ori pe lună, indiferent de testul utilizat – test RT-PCR/NAAT sau test rapid antigenic.
  • 10. Persoane instituționalizate asimptomatice, inclusiv pacienții cronici psihiatrici cu durata de internare care depășește o lună, la internare, persoane din penitenciare, la admiterea în unitate și ulterior cu frecvența menționată – test rapid antigenic de 4 ori pe lună.
  • 11. Personalul de îngrijire din centre rezidențiale, secțiile de psihiatrie cronici și personalul din penitenciare – test rapid antigenic de 4 ori pe lună.
  • 12. Gravidele asimptomatice care se află în carantină la domiciliu (avand istoric de calatorie sau care au fost contact direct cu un caz confirmat), în ziua a 3-a – a 5-a – test rapid antigenic.

C. În vederea supravegherii, prevenirii şi limitării infecţiilor asociate asistenţei medicale cu SARS-CoV-2, personalul medico-sanitar si auxiliar asimptomatic care face parte din una din categoriile de mai jos:

  • nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă si care nu a avut niciodată boala;
  • nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă si care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv, se va testa* prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR/NAAT o data la 7 zile.

Aceasta testare se solicită în următoarele situații:

  • în conditiile in care rata cumulata a incidentei cazurilor noi de imbolnavire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritoriala, raportata la 1000 de locuitori este mai mare sau egala cu 1,5;
  • pentru unitati sanitare care ingrijesc pacienti confirmati cu varianta Delta sau Omicron a SARS-CoV-2, indiferent de rata de incidenta din unitatea administrativ teritorială.

Conducerea unitatii medico-sanitare are obligatia verificarii rezultatului testarii si a instituirii masurilor care se impun.

Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete.

Personalul medico-sanitar si auxiliar asimptomatic vaccinat împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum si cel care a trecut prin boala, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital si/sau buletinul de analiza cu rezultat pozitiv, nu necesita testare periodică.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro