Sari direct la conținut

Cine sunt candidatii la Primaria Sibiu din afara partidelor mari: Dansatori, militari, profesori si teologi

HotNews.ro

Candidatii la Primaria Sibiu, reprezentanti ai partidelor mari, sunt cunoscuti prin prisma notorietatii politice. Restul insa, provin din medii diferite ce aparent nu au nicio legatura nici cu administratia locala si nici cu luptele politice. Isi doresc insa sa conduca Sibiul pentru ca spun ei, doresc binele orasului si al cetatenilor. Ce legatura ar putea fi intre magistratura si administratie, intre mediul academic si bugetul unui oras, intre militarie si licitatii pubilce sau intre rugaciune si impartirea banului public? Candidatii de la Sibiu spun ca multe.

Alexandrina Matei

Alexandrina Matei

Foto: Arhiva personala

Profesora ce auditeaza banul public. Ana Alexandrina Matei este unul din cei doi candidati independenti la Primaria Sibiu. Este profesor de contabilitate, expert contabil, dar de cativa ani s-a retras din invatamant si lucreaza ca auditor financiar. Meseria ei este cel mai bun atuu cu care a intrat in cursa electorala. „Faptul ca sunt auditor si de cinci ani auditez primarii, spune ceva. Stiu ce se intampla intr-o primarie, stiu cum trebuie administrat un buget, cum trebuie impartit si alocat”, spune Alexandrina Matei.

Pe perioada profesoratului Alexandrina Matei spune ca a avut mereu o relatie foarte buna cu elevii, pe care i-a respectat mereu si care, la randul lor, au respectat-o.

„Acelasi principiu vreau sa il aplic si la Primarie. Respectul pentru cetatean si aplecarea catre nevoile lui. La fel cum la clasa lucram mereu in echipa, asa o sa lucrez si la Primarie. Mai intai trebuie sa afli de la cetatean ce isi doreste, sa il asculti, si apoi sa vii cu propuneri. Si primarul, si cetateanul beneficiaza de aceleasi drepturi si obligatii”, spune fostul profesor.

Faptul ca nu este afiliata politic, crede Alexandrina Matei, o avantajeaza. „Oamenii sunt satui de luptele politice, eu le spun oamenilor ca nu merg la primarie ca sa fac politica de partid, ci sa multumesc cetateanul, si tocmai din acest motiv nu voi avea ce imparti politic cu consilierii locali. Cu totii suntem acolo pentru Sibiu si ca sa facem ceva pentru oras, nu ca sa ne luptam politic”, spune candidatul independent.

Ovidiu Zeicu

Ovidiu Zeicu

Foto: Arhiva personala

Danseaza dumnezeieste la Junii Sibiului, dar vrea sa conduca cu mana de fier orasul. Ovidiu Zeicu este unul dintre dansatorii Ansamblului Junii Sibiului. A dansat romaneste pe mai toate scenele lumii, acum vrea sa danseze pe scena Primariei Sibiu. Dansatorul este trimisul in cursa electorala a Partidului Puterii Umaniste (Socail-Liberal) si vine cu dorinta schimbarii. Ce legatura are insa dansul cu administratia? Niciuna, dar Zeicu stie insa ce trebuie facut. „Eu am studiat in ultimii ani administratia publica, sa vad cu ce se mananca. Am fost mereu preocupat de problemele cu care se confrunta societatea si Sibiul in special, dar nu m-am implicat pana acum”, spune Ovidiu Zeicu.

Tot el este cel care se bazeaza pe faptul ca oamenii il cunosc prin dans si ii vor oferi o sansa si ca primar. „Ma bazez pe notorietatea pe care o am prin prisma meseriei mele. Dar degeaba le spun oamenilor ca am studiat administratia in ultimii ani, ei nu ma cunosc dintr-o functie, asa ca tot ce le cer este sa imi dea o sansa sa demonstrez ce pot sa fac”.

Zeicu crede ca felul in care gospodaria unui om este ingrijita este cea mai buna carte de vizita, mai ales intr-o cursa electorala. „Daca vrei sa alegi un primar consider ca trebuie sa te duci la el acasa si sa vezi cum arata gospodaria, in functie de cum este ingrijita omul este definit, pentru ca la fel se va comporta si in administratie”, spune Zeicu. Chiar si asa, aceasta nu este o invitatie pentru alegatori la ziua portilor deschise la Casa Zeicu.

Ioan Gligor

Ioan Gligor

Foto: Hotnews

Misiunea unui fost militar: cucerirea fololiului de primar. Ioan Gligor face parte din Partidul Miscarea Populara. De cariera ofiter, Ioan Gligor a fost comandantul unei unitati militare operative si sef de stat major al Centrului Militar Judetean Sibiu. Este obisnuit sa dea ordine, dar si sa le respecte. „In functiile pe care le-am avut am fost manager. A trebuit sa gestionez foarte bine banul, dar si subordonatii. Acelasi lucru il voi face la Primarie. Voi fi un manager care gestioneaza banul public si coordoneaza activitatile. De aceea, cred ca ceea ce am facut cu succes in viata de militar pot face foarte bine in viata civila”, spune Ioan Gligor.

Armata este cea care l-a disciplinat pe candidatul PMP si l-a invatat ce este respectul. „Armata este cea care m-a desavarsit ca om de caracter si de onoare. Am invatat ca trebuie sa-i asculti pe cei din jurul tau si apoi sa iei deciziile. Nu poti face totul de unul singur, asa ca echipa este foarte importanta pentru mine. Armata te disciplineza si iti confera anumite calitati. Datorita ei am coloana verticala si sunt capabil sa refuz orice oferte coruptibile”, spune Gligor.

Lucian Pitu

Lucian Pitu

Foto: arhiva personala

Teolog si inginer, vrea sa fie si primar. Prima optiune de viata a lui Lucian Pitu a fost teologia. A invatat la Seminarul Teolgic, apoi la Facultatea de Teologie Bucuresti. De ceva timp insa este candidatul pentru Primaria Sibiu a Partidului Social Romanesc. Ceva legatura cu administratia are, pentru ca timp de 10 ani a fost directorul Centrului de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu HandicapTalmaciu. „Imi doresc sa fiu primar pentru ca sunt un bun manager si bun gospodar, pe unde am fost am lasat lucruri bune. Pana la urma tot o chestiune de management este si la primarie. Nici primarii dinainte nu au avut experienta in administratie, si s-au descurcat”, spune Pitu.

In cazul lui Lucian Pitu studiile teologice se pare ca s-au impacat cu jocurile de noroc. El este unul dintre fondatorii Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, al carui director general a fost. S-a ocupat de monitorizare si control. „Am totusi o experienta a unui om care a facut mai multe. Am fost conducator, manager, am facut contracte, licitatii, achizitii publice, nu sunt chiar ca unul care acum a venit de pe bancile scolii si nu am avut niciodata de-a face cu nimic”, spune Lucian Pitu.

Lucian Pitu candideaza pentru functia de primar al Sibiului,dar totusi nu se asteapta sa castige. Spera insa sa obtina 7% din voturi. „Trebuie sa fim realisti. Suntem un partid mic, dar este un inceput”, spune candidatul PSR.

Daniel Galan

Daniel Galan

Foto: Facebook

Economistul cu afaceri multe. Daniel Galan este unul dintre oamenii de afaceri ai Sibiului ce scoate bani din domenii multe si diverse, de la crame de vinuri la magazine en detail. Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei si-a pus sperantele ca el va castiga alegerile de la Sibiu. Situatia strazilor este cea care l-a determinat pe Galan sa intre in cursa electorala. „Am acceptat propunerea de a candida pentru situatia strazilor. Am multi prieteni care locuiesc la periferie si isi rup masinile pe strazile care arata ca dupa razboi. Si sensul giratoriu de pe Dumbravii. In loc sa mearga catre detinatiile turistice, el este invers”, spune Galan.

Faptul ca la baza este economist il va ajuta pe Daniel Galan daca va imparti banii Sibiului. „Ca si economist stiu sa impart si sa economisesc banii foarte bine. Oamenii ma cunosc din afacerile mele, stiu ce pot. Ma cunosc pentru ca eu mereu stau in magazinele mele si le administrez”.

Despre strategia electorala Daniel Galan spune „chiar acum nu imi vine in minte…”, dar vrea totusi sa amenajeze locuri de joaca pentru copii, parcuri, locuri de distractie, un strand, si sa curete mizeria dintre blocuri. Toate astea din fonduri guvernamentale, imprumuturi bancare, fonduri europene. Spera la 10% din voturile sibienilor.

Ioan Stefan Zara

Ioan Stefan Zara

Foto: Facebook

Cel mai tanar candidat la Primaria vrea sa isi mute biroul la informatii pentru cetateni. Ioan Stefan Zara este candidat independent la Primaria Sibiu. Are 29 de ani, fiind astfel cel mai tanar aspirant la fotoliul de primar. De profesie este inginer si economist. Pana acum alucrat cu foarte multe organizatii nonguvernamentale si in mediul privat.

„Ca inginer eu vad lucrurile altfel, iar pe parte economica, vad mai bine un buget, cum trebuie impartit, vad cifrele”, spune Zara. Independentul crede ca tocmai faptul ca este foarte tanar ii va determina pe sibieni sa il aleaga.”Din acest motiv cred ca ma vor alege, pentru ca sunt un tanar care vrea sa se implice in viata comunitatii, voi fi in slujba cetateanului si nu al vreunui partid. Si tocmai de aceea vreau sa cobor biroul primarului la informatii pentru cetateni, ca sa fiu aproape de sibieni”, spune candidatul independent.

Principalele proiecte pe care Stefa Zara le vede implementate de el la Sibiu sunt construirea unui spital minicipal si a patru statii pentru ambulante,

astfel ca timpul de interventie sa scada la 5 minute. A studiat legislatia financiara si stie ca poate obtine banii necesari din finantari europene. Cat despre procentajul pe care spera sa il obsina la alegeri…”nu pot sa stiu pentru ca nu s-a facut vreun sondaj. Este optiunea alegatorilor. Eu voi respecta indiferent ce vor alege”, spune Zara.

NOTA: HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro