Sari direct la conținut

Cine sunt noii consilieri ai primarului interimar al Bucurestiului: Fostul arhitect-sef al lui Ontanu care si-a pus semnatura pe mai multe proiecte imobiliare controversate e consilier pe probleme de urbanism

HotNews.ro
Stefanel Dan Marin, Foto: Hotnews
Stefanel Dan Marin, Foto: Hotnews

Primarul interimar al Capitalei, Stefanel Dan Marin, si-a adus o noua echipa de consilieri personali imediat dupa numirea in functie. Bogdan Parvanu, numit consilier pe probleme de urbanism, a fost din 2009 pana in 2015 arhitect – sef la Sectorul 2, condus de Neculai Ontanu (UNPR), iar din aceasta functie si din cea de sef al Directiei de urbanism a autorizat/avizat mai multe proiecte imobiliare controversate. Unul dintre ele este celebrul bloc de noua etaje de pe strada Maria Rosetti 38. Semnatura lui Parvanu apare si pe avizul de urbanism pentru blocul de 4 etaje de pe strada Icoanei 11-13. In ambele cazuri exista procese pe rol pentru anularea documentatiilor de urbanism, a autorizatiei de construire si demolarea cladirilor, societatea civila sustinand ca imobilele au fost autorizate si ridicate ilegal.

Cele doua strazi sunt zone protejate cu imobile de patrimoniu cu inaltime redusa (case ridicate sf. sec. XIX).

  • HotNews.ro a solicitat in scris Primariei Capitalei CV-urile consilierilor si domeniul pe care vor activa, insa pana la aceasta ora nu am primit nici un raspuns, doar lista consilierilor, desi primarul Stefanel Dan Marin a promis ca va fi transparent

Lista noilor consilieri ai primarului interimar: Stefan Staicu, Daniel Mihail Tudor, Eduard Dumitrascu, Carmen Rodica Ciuculescu, Bogdan Parvanu, Vasile Gherasim si Sanda Visan. Vasile Gherasim a fost primar la sectorul 1 intre 2000-2004, iar in 2008-2012 – deputat. Citeste aici tot CV-ul. Din echipa lui Sorin Oprescu a fost pastrat doar Victor Adar, consilier pe relatia cu Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Despre Maria Rosetti 38

In mai 2009, intr-o sambata dimineata, o casa de secol XIX de pe strada Maria Rosetti 38, din centrul Capitalei, a fost pusa aproape in totalitate la pamant. Mai exact, din imobilul care a trecut cu bine prin doua razboaie mondiale au mai ramas trei pereti, la strada. Proprietarul i-ar fi demolat si pe acestia, insa ministrul Culturii din vremea respectiva, Theodor Paleologu, a venit la fata locului si a constatat ca autorizatia de demolare era emisa ilegal de Primaria sectorului 2 deoarece nu avea la baza avizul Ministerului Culturii, dupa cum a declarat in mod public.

Tot atunci s-a aflat ca Primaria sectorului 2 si-a dat acordul si pentru construirea unui bloc de 9 etaje pe respectivul teren, desi regimul de inaltime in zona este mult mai mic. Nici aici nu exista aviz de la Ministerul Culturii. Suparat, Paleologu l-a acuzat pe primarul sectorului 2 ca vrea sa transforme zona in “Demolava secolului XXI”.

Dupa acest scandal, Primaria sectorului 2 a suspendat autorizatia de demolare si a cerut Comisiei de Urbanism, Amenajarea Teritoriului a sectorului 2 si proprietarului imobilului sa identifice o solutie urbanistica potrivit „regimului tehnic” mentionat in Certificatul de urbanism. Nu in ultimul rand, primaria a dispus ca proprietarul imobilului din str. Maria Rosetti nr. 38, sector 2, sa ia masuri urgente pentru paza, conservarea si punerea in siguranta a ce a mai ramas din cladire.

Proiectul insa nu s-a oprit aici, iar 4 luni mai tarziu, Directia de Cultura Bucuresti, institutie in subordinea Ministerului Culturii, si-a dat acordul pentru construirea blocului de noua etaje peste ruina casei. Interesant este faptul ca seful directiei de Cultura Bucuresti, Eugen Plesca, care demisionase din functie, si-a dat consimtamantul pentru constructie exact in perioada de preaviz.

Pe 13.10 2009, Primaria sectorului 2 a eliberat o noua autorizatie de construire pentru un bloc de 9 etaje. Autorizatia este semnata de arhitectul sef al sectorului 2 la vremea respectiva, Bogdann Parvanu. Autorizatia a fost emisa cu doar doua zile inainte ca aceasta competenta sa fie transferata Primariei Capitalalei, deoarece s-a schimbat legea, iar autorizatiile de construire in zonele protejate puteau fi emise doar de aceasta institutie. Beneficiarul este firma Trei Lacuri Invest, iar proiectant Studio 10 M.

Pana la sfarsitul anului 2012 nu s-a mai intamplat nimic, insa dupa aceasta data au inceput lucrarile de construire a blocului de 9 etaje, in ciuda protestelor venite din partea societatii civile.

Acum, constructia este gata, ruina casei fiind incorporata in noua cladire, iar proprietarii vand apartamentele. Pretul unei garsoniere pleaca de la 60.000 de euro, iar al unui apartament de doua camere de la 113.000 de euro.

Asociatia Salvati Bucurestiul are mai multe procese pe rol cu proprietarii si Primaria sector 2 pentru demolarea constructiei existente si reconstruirea casei demolate in 2009, sustinand ca blocul a fost ridicat ilegal.

„Avem trei procese pe rol. Primul a fost initiat pe 10.07.2012, iar noi cerem anularea autorizatiei de demolare si reconstruirea casei vechi. Procesul se judeca la Tribunalul Bucuresti si este pe rol. Al doilea proces a fost pornit pe 25 martie 2013 si cerem anularea autorizatiei de construire pentru blocul de 9 etaje si desfiintarea acestuia. Se judeca tot la Tribunalul Bucuresti si avem termen pe 12 septembrie 2014. Al treilea proces are ca obiect oprirea lucrarilor si a fost initiat pe 7 ianuarie 2013. Acest proces l-am pierdut, instanta pronuntandu-se pe 5 martie 2013, insa nu am putut face recur fiindca instanta nu a redactat nici pana in prezent motivarea. Cerem anularea autorizatiei deoarece ea se bazeaza pe un plan urbanistic de detaliu emis ilegal, principala ilegalitate fiind ca se creste regimul de inaltime prin aceasta documentatie. Eu sper ca acest bloc sa fie demolat prin decizia instantei”, a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Despre Icoanei 11-13

La numerele 11 şi 13 de pe strada Icoanei au fost dărâmate, in mai 2008, două cladiri vechi . Un studiu al Universităţii de Arhitectură, platit de Primaria Capitalei arata ca cele doua imobile trebuie conservate avand grad mediu de protecţie (se pot face modificări interioare, fără a fi alterat exteriorul). Autorizatia de demolare a fost emisa de Primaria sectorului 2 si semnata de arhitecta Adriana Bagdasar, demisa in 2009 de Ontanu pentru mai multe nereguli. In locul Adrianei Bagdasar a fost numit Bogdan Parvanu care ocupa functia de director executiv al Directiei de Urbanism. Din aceasta pozitie, Parvanu a a semnat avizul de urbanism pentru ridicarea unui bloc de patru etaje in locul celor doua case. Pe baza acestui aviz s-a dat autorizatia de construire.

Asociatia Salvati Bucurestiul a cerut in instanta anularea documentatiei de urbanism, a autorizatiei de construire si a cerut demolarea blocului, procesul fiind pe rol. Reprezentantii ONG-ului spun ca inaltimea cladirii este mult prea mare fata de cladirile din zona, regulamentul zonei prevazand cladiri cu maxim 10 metri inaltime, iar blocul distruge caracterul zonei istorice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro