Cine sunt oamenii care vor face normele de aplicare pentru Planul Național de Combatere a Cancerului
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, fost vicepreședinte și ulterior președinte al Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării împotriva COVID-19, va fi coordonatorul grupului tehnic de lucru ce va elabora normele de aplicare și implementare a Planului național de prevenire și combatere a cancerului în România, recent aprobat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Din grup fac parte, printre alții, dr. Cristina Ștefan, consilier onorific al ministrului Alexandru Rafila, dr. Amalia Șerban, șefa Direcției Generale Sănătate Publică din Ministerul Sănătății, considerată cel mai influent funcționar public din instituție, precum și alți directori din minister și reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau ai Institutului Național de Sănătate Publică și un medic de la Institutul Clinic Fundeni.
Ordinul Ministerului Sănătății privind constituirea grupului tehnic responsabil de elaborarea normelor de aplicare și implementare a Planului Național de Cancer, document obținut de HotNews.ro:
Componența grupului tehnic de implementare a Planului național de prevenire și combatere a cancerului în România:
- Dr. Andrei Baciu – secretar de stat în Ministerul Sănătății, coordonatorul grupului
- Dr. Cristina Ștefan – consilier onorific al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila
- Dr. Amalia Șerban – Direcția Generală Sănătate Publică și Programe de Sănătate din Ministerul Sănătății
- Dr. Ioana Popinceanu – Direcția Programe de Sănătate Publică din Ministerul Sănătății
- Dr. Mădălina Nițulescu – Direcția Programe de Sănătate Publică din Ministerul Sănătății
- Dr. Ec. Laura Năstăsescu – Direcția Programe de Sănătate Publică din Ministerul Sănătății
- Dr. Costin Iliuță – Direcția Generală Asistență Medicală din Ministerul Sănătății
- Mihaela Necula – Direcția Generală Asistență Medicală din Ministerul Sănătății
- Farm. Neluța Popescu – Direcția Farmaceutică și Dispozitive Medicale din Ministerul Sănătății
- Dr. Sorana Lixandru – Direcția Personal și Structuri Sanitare din Ministerul Sănătății
- Simona Miu – Direcția Generală Economică din Ministerul Sănătății
- Jr. Cornel Bădicu – Direcția Generală Juridică din Ministerul Sănătății
- Dr. Mihaela Ion – Direcția Programe Curative, Casa Națională de Asigurări de Sănătate
- Dr. Oana Mocanu – Direcția Farmaceutică, Casa Națională de Asigurări de Sănătate
- Dr. Elisabeth Brumă – Direcția Reglementări și Norme, Casa Națională de Asigurări de Sănătate
- Cristina Toda – Direcția Tehnologia Informației, Casa Națională de Asigurări de Sănătate
- Dr. Cristina Călinoiu – Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București
- Dr. Andreea Nicoleta Șerbănică – Institutul Clinic Fundeni
- Dr. Carmen Ungurean – Institutul Național de Sănătate Publică
Ce prevede Planul Național de Combatere a Cancerului
Decretul pentru promulgarea legii prin care se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului a fost aprobat de președintele Klaus Iohannis la începutul lunii noiembrie.
Actul normativ prevede că toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, cum sunt: servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană.
Potrivit legii, planul se implementează pentru perioada 2023 – 2030 şi reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional. Documentul se actualizează în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene.
„Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea cancerului. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Finanţelor sunt responsabile de îndeplinirea măsurilor din plan”, stabileşte legea.
Planul Național de Cancer, în vigoare de la 1 ianuarie 2023
Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România este finanţat în principal de către Ministerul Sănătăţii, de la bugetul de stat. Suma aprobată anual pentru finanţarea planului naţional reprezintă cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, stipulează legea.
Actul normativ mai prevede că Ministerul Finanţelor creează şi finanţează un fond de inovaţie în sănătate prin bugetul Ministerului Sănătăţii.
Îndeplinirea tuturor obiectivelor şi a măsurilor cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului constituie o obligaţie a tuturor autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a tuturor persoanelor fizice şi juridice.
În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul trebuie să aprobe prin Hotărâre normele de aplicare şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală.
Legea intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.