Sari direct la conținut

Cine va fi comisarul european

EurActiv.ro, HotNews.ro

O intrebare la care autoritatile ar putea strecura un raspuns, daca acesta nu ar fi complicat de dat. Exista trei nume avansate si tot atatea criterii care rastoarna balanta in favoarea unuia sau a altuia.

Numele avansate de presa din surse guvernamentale: Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene, Monica Macovei, ministrul Justitiei, Leonard Orban [nu politicianul Ludovic, ci fratele sau], un tehnocrat care s-a ocupat de negocieri si este in prezent secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene.

Poate ca sunt mai multe, insa ne limitam la a prezenta trei criterii pe care le consideram de prima importanta.

Criteriile care inclina in balanta

1. Testul European = adica necesitatea ca numele propus sa rezoneze favorabil atat in cercurile politice, cat si in cele tehnocrate din Bruxelles.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, lasa Guvernului Romaniei sa faca propunerea, pe care urmeaza sa o avizeze. La nivel european, exista insa o presiune politica asupra alegerii.

Cei doi comisari roman si bulgar trebuie sa fie pe placul Parlamentului European, iar presedintele Barroso sufla si-n iaurt. Prima componenta a comisiei Barroso, in formula de 25 de membri, a fost respinsa de catre Parlamentul European, in 2004, iar presedintele a trebuit sa refaca lista de doua ori pana la a ajunge la o formula majoritar acceptata.

Comisia Europeana este organismul executiv al Uniunii Europene, un fel de ‘Guvern’, de aceea este important ca la acest nivel sa se lucreze pe criterii tehnice, in timp ce Parlamentul reprezinta vocea electoratului european, iar aici amprenta politica este puternica.

Persoana propusa de catre guvernul de la Bucuresti trebuie sa fie o personalitate care sa impace ambele cerinte.

2. Testul politic = adica cine va trece de optiunea premierului Calin Popescu Tariceanu, sef de partid liberal, formatiune aflata in confruntare cu Controceniul si cu apropiatii Palatului prezidential.

3. CV + vizibilitate mediatica externa

Ambele sunt elemente esentiale. Fara un CV adecvat, nici nu s-ar pune problema candidaturii. Vizibilitatea mediatica externa e deopotriva importanta, pentru ca un candidat este imagine, cel putin in aceeasi masura in care este CV.

Anca Daniela Boagiu
clic pentru CV

Anca Daniela Boagiu

1. Testul European

– castiga si pierde puncte

Actualul ministru al Integrarii Europene, Anca Daniela Boagiu, a fost persoana care a tinut cel mai strans legatura cu oficialii europeni pe ultima suta de metri, inaintea aderarii prevazute la 1 ianuarie 2007.

Aceasta pozitie constituie un atu, pe de o parte; pe de alta parte, culoarea politica ar putea fi privita ca un dezavantaj, in special prin efectul de bumerang care vine din sanul propriei coalitii. Barroso a declarat: “candidatul la functia de comisar european ar trebui sa fie impartial”.

Oficialii europeni este probabil ca nu isi doresc prelungirea la Bruxelles a tensiunilor din Coalitie, desi politicienii romani ar putea fi suficient de rationali incat sa nu se ‚exporte’ certurile la Bruxelles.

2. Testul politic

– pierde puncte

  • Membra PD, este perceputa ca avand sustinere de la Cotroceni, motiv suficient pentru Calin Popescu Tariceanu sa nu se gandeasca la colega PD-ista de cabinet ca prima alegere.

    3. CV + aparitii in presa externa
    – castiga si pierde puncte
    Prin pozitia de ministru si experienta pe programe internationale, castiga puncte. Expunerea in presa externa a fost una obisnuita pentru un ministru al integrarii europene dintr-o tara in curs de aderare – fara relatari spectaculoase, intr-un sens sau in altul.

    Vizibilitatea mai scazuta – pe fondul inapetentei generale pentru un domeniu fara prea mare priza la public, al afacerilor europene – ar putea constitui un dezavantaj.

    Monica Macovei
    Clic pentru CV

  • Monica Macovei

    1. Testul european
    – castiga puncte: persoana apolitica, venita din zona ONG (de la organizatia APADOR-CH); este, dintre romani, ‘rasfatata’ presei straine si este vazuta la Bruxelles ca persoana-cheie a aderarii la timp.

    Atentia mediatica externa a venit, pe de o parte, pentru ca lupta anti-coruptie a reprezentat una dintre mizele extreme de puternice pentru unda verde din ianuarie 2007, iar pe de alta parte, pentru ca subiectul coruptiei din Romania are lipici la audienta straina.

    2. Testul politic
    – pierde puncte la testul politic (premierul nu o sustine, iar unele partide s-ar bucura sa scape de o persoana incomoda care propune Parlamentului proiecte de legi menite sa controleze la sange averile demnitarilor). Prin ‘detasarea’ d-nei Macovei la Bruxelles, o serie de politicieni ar rasufla usurati in tara.

    E de mentionat ca Departamentul National Anticoruptie a deschis o serie de anchete cu privire la politicieni, multi dintre acestia parlamentari. Perceputa ca avand sustinere de la Cotroceni, nu ar fi, de asemenea, prima alegere a premierului Tariceanu.

    3. CV + aparitii mediatice externe
    – castiga puncte: s-a remarcat in exterior de pe pozitia de aparator al drepturilor omului, din perioada cand reprezenta societatea civila. Domeniul extreme de sensibil de care a trebuit sa se ocupe ca ministru – justitia, lupta anti-coruptie – a plasat-o in atentia presei internationale, data fiind si spectaculozitatea fenomenului. A avut de castigat din relatarile mediatice externe.
    CV-ul o ajuta, mai ales faptul ca nu s-a implicat politic, Barroso facand referire la impartialitatea candidatului propus.

    Leonard Orban
    CV

  • Leonard Orban
  • 1. Testul European
    – castiga si pierde puncte: Ca negociator-sef adjunct, ar putea spune ca stie pe de rost ce a negociat Romania, participand din plin la fazele acestui proces. Totusi, pozitia sa, desi una-cheie, a fost aceea de secund, din motive politice. Pe parcursul negocierilor, sub guvernul PSD, postul de negociator-sef a fost ocupat de Vasile Puscas, membru PSD.

    In prezent, Leonard Orban, intrucat a stat deoparte de politica, este tot in esalonul al doilea, secretar de stat in Ministerului Integrarii Europene.

    2. Testul politic
    – castiga si pierde puncte: Nu e privit ca fiind in barca lui Basescu, ceea ce ii aduce un castig de simpatie din partea premierului, care face propunerile. Iar aceasta pozitie nu va fi negociata in Coalitie. Pe de alta parte, neimplicandu-se politic, sustinerea in acest plan este conjuncturala.

    Interesant, dintre toti candidatii, Orban are studii economice, iar acesta ar fi un indiciu scapat, ca din intamplare, la nivel guvernamental, cu privire la candidat. [Subliniem, e vorba de un indiciu despre cum ar inclina premierul, nu un criteriu.]

    3. CV + vizibilitate mediatica externa
    – castiga si pierde puncte: In plan intern, a avut vizibilitate buna ca tehnocrat. Chiar daca CV-ul il recomanda din acest punct de vedere, Leonard Orban s-a vazut mai putin in presa internationala, ceea ce ar putea constitui un dezavantaj.

    N.a.: Aceasta analiza, care poate fi subiectiva, nu isi propune sa dea verdicte clare sau sa fie exhaustiva. Asteptam parerile dvs. cu privire la criteriile care considerati ca vor prima in desemnarea comisarului european din partea Romaniei, data fiind importanta subiectului.

    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro