Cine va plati gazele rusesti din rezervoarele subterane ale Ucrainei? SUA par dispuse sa intervina in negocieri
Summitul UE nu a raspuns la intrebarea cum, cand si cine va rezolva problema pomparii gazelor rusesti in rezervoarele subterane ucrainene. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a refuzat cererea premierului Iulia Timosenko de acordare a unui credit in vederea achizitionarii de combustibil de la Gazprom. SUA si-a anuntat insa disponibilitatea de a se implica in negocierile Kievului cu Moscova, scrie presa centrala rusa.
UE putea gasi finantare, dar nu vrea sa fie doar un sponsor, in conditiile in care acordarea unui credit nu face livrarile de gaze mai sigure, a afirmat, pentru Vedomosti, expertul Vladimir Kornikov, de la Institutul pentru tarile CSI.
Mult mai interesat de acest imprumut pentru Ucraina este Gazprom, care pierde bani: incepand cu 1 iulie, pretul la gaz, conform formulei din contract, va fi mai mic cu 76 de dolari, estimeaza Mihail Korchemkin, de la East European Gas Analysis. Pentru Alexander Rarh, de la Consiliul pentru politica externa al Germaniei, dupa toate probabilitatile, banii si sprijinul necesar vor fi asigurate de un consortiu de companii si organizatii financiare internationale. Ucraina are nevoie de bani ca de aer si chiar nu conteaza de la cine vor veni acesti bani, crede Kornilov.
Nezavisimaia gazeta scrie, la randul ei, ca Europa si SUA vor sa clarifice situatia reala din sectorul ucrainean al gazelor naturale.
Divergente legate de volumul finantarii
Responsabilul prezidential pe probleme de securitate energetica internationala, Bogdan Sokolovski, a explicat ca potentialii investitori nu inteleg de cati bani are nevoie Naftogaz pentru achizitionarea de carburant.
„Premierul rus vorbeste despre cinci miliarde de dolari, Naftogaz, de 4,2 miliarde, iar expertii indica o suma considerabil mai mica”, a spus functionarul.
Recent, presedintele Viktor Iuscenko a declarat ca, pentru umplerea depozitelor subterane, Naftogaz ar avea nevoie de 1,5 – 2 miliarde de dolari. Seful statului si premierul Ucrainei au, de asemenea, puncte de vedere divergente in ceea ce priveste schema de rezolvare a problemei.
Astfel, Viktor Iuscenko insista pe majorarea preturilor la gaze pe piata interna. Timosenko, proclamand grija pentru omul de rand, refuza sa adopte masuri nepopulare.
„Politica bazata pe o astfel de abordare a lucrurilor va conduce la crahul financiar al Naftogaz si al bugetului de stat in ansamblul lui”, crede presedintele. Potrivit datelor sefului Naftogaz, Oleg Dubina, la inceputul lunii iunie, in rezervoarele ucrainene erau 19 miliarde metri cubi de gaze. Timosenko sustine ca, pana in octombrie, aceasta rezerva trebuie sa ajunga la 27 miliarde metri cubi, iar directorul pentru programe energetice al Centrului Razumkov, Vladimir Saprykin, afirma ca Ucraina a trecut fara probleme sezonul de toamna-iarna, cu numai 18-19 miliarde metri cubi de gaze in depozitele sale.
Initiativa americana
Pe acest fundal, la Kiev s-a aflat, saptamana trecuta, un emisar al Departamentului de stat al SUA pe probleme energetice in spatiul eurasiatic, Richard Morningstar.
Intalnirea a fost initiata de partea americana, iar la finalul discutiilor cu usile inchise s-a anuntat ca SUA sunt dispuse sa ajute Ucraina in procesul de negocieri pentru reglementarea problemelor in discutie.
Pentru moment, nu se stie daca SUA vor contribui financiar sau se vor limita la rolul de mediator in tratativele dintre Ucraina, Rusia si UE, precizeaza NG.