Sari direct la conținut

Ciolacu, despre decizia CSAT de a da Ucrainei un sistem Patriot: Securitatea României nu stă în Patriot

HotNews.ro
Lansarea unei rachete Patriot de către un sistem românesc, Foto: Inquam Photos / George Calin
Lansarea unei rachete Patriot de către un sistem românesc, Foto: Inquam Photos / George Calin


Premierul Marcel Ciolacu a comentat, vineri, decizia Consiliul Suprem de Apărare a Țării – din care face și el parte – de a dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot, el spunând că „securitatea României nu stă în Patriot”.

„Am spus și în CSAT – securitatea României nu sta în Patriot, ci în parteneriatul cu SUA și în faptul că suntem membru NATO. Nu cu sistemul Patriot asigurăm securitatea României”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, înaintea ședinței de vineri a Guvernului.

Ciolacu a făcut această declarație întrebat de jurnaliști despre decizia luată cu o zi în urmă de CSAT, organism din care face parte și el.


Cum argumentează CSAT decizia ca România să doneze Ucrainei un sistem Patriot

Amintim că joi Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis donarea unui sistem de rachete Patriot către Ucraina.

Donația se face cu condiția continuării negocierilor cu aliații NATO pentru ca România să obțină un sistem antiaerian similar, fiind necesară și „identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială după ședința CSAT.

Anunțul CSAT:

  • „Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem.
  • Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.
  • Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create.
  • Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România. În același timp, vor continua discuțiile cu aliații astfel încât apărarea aeriană a țării noastre să fie în continuare consolidată.
  • Poziționarea României este și va continua să fie fără echivoc în susținerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în dreptul său legitim la autoapărare în fața agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei”.

Câte sisteme Patriot are România acum

România a comandat în SUA șapte sisteme Patriot, pentru aproape 4 miliarde de dolari, iar până acum au fost furnizate doar patru dintre sisteme. Doar două sunt operaționale în acest moment, al treilea putând fi utilizat de la sfârșitul anului, iar al patrulea la începutul lui 2025.


Sistemul Patriot este cel mai nou și scump sistem intrat în dotarea Armatei Române. România a semnat un acord de peste 3,9 miliarde de dolari pentru șapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în cea mai recentă configurație disponibilă, la pachet cu câteva sute de interceptori. Până în prezent au fost livrate patru sisteme Patriot, toate patru ajungând la forțele aeriene la Regimentul 74 Patriot.

Primul sistem PATRIOT a fost livrat Forțelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor a spaţiului aerian al României şi al NATO.

Sistemul al 2-lea PATRIOT a fost livrat în cursul anului 2022, testarea de acceptanţă şi recepţia au fost realizate în luna decembrie a anului trecut și a intrat deja în înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT unde a devenit operațional.

Sistemele al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT au fost recepționate în 2022 și 2023.

Termenele de livrare pentru unele tipuri de tehnică militară de ultimă generație au devenit foarte lungi, un fenomen global ca urmare a situației de securitate generată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Pentru România asta înseamnă că unele achiziții militare au un termen mai îndepărtat de livrare decât s-ar fi dorit, au explicat reprezentanți ai MApN în februarie într-o discuție cu presa.

Achiziția de sisteme antiaeriene Patriot a fost și ea afectată de lungirea termenelor de livrare. Mai exact, dacă până acum în țara noastră au fost livrate primele patru sisteme, următoarele trei sisteme care fac parte din acordul cu SUA vor urma să fie livrate din 2027.

Pentru următoarele trei sisteme Patriot România așteaptă de la SUA să semneze următorul contract (LOA – Letter of Offer and Acceptance) care va avea o valoare de aproximativ 1,85 miliarde de dolari.

Pentru aceste ultime trei sisteme, însă, termenul de livrare va fi începând cu anul 2027, adică la aproape 10 ani de când a fost parafat acordul pentru sistemele Patriot. Cele trei sisteme vor fi în aceeași configurație precum cele patru deja livrate României.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro