Sari direct la conținut

Ciolacu, despre Pilonul II de pensii: Nu poți să păcălești Comisia, să treci un jalon și peste două luni să te răzgândești, pentru că îți va opri banii

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: AGERPRES
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: AGERPRES

​Premierul Marcel Ciolacu a negat luni că ar fi discutat vreodată cu liderul PNL Nicolae Ciucă o amânare a creșterii contribuției la Pilonul II de pensii de la 1 ianuarie 2024, amintind că România și-a asumat această măsură în PNRR. „Nu poți să păcălești Comisia, să treci un jalon și peste două luni să te răzgândești și să amâni jalonul sau să-l schimbi. Pentru că în momentul în care faci acest lucru Comisia Europeană îți va opri banii pentru acea reformă și presupun că nu ne dorim.”, a declarat Ciolacu.

„La Pilonul II ne-am asumat un jalon. De asta eu sunt câteodată supărat și cineva dorește întotdeauna să creeze niște știri false. Dacă eu nu aș mări Pilonul II cum și-a asumat statul român prin jalon, și și-a asumat această Coaliție, când prim ministru era domnul Nicolae Ciucă, ne-am asumat aceasta creștere. Era jalon prins în PNRR. Dacă eu nu îndeplinesc acest jalon atunci Comisia vine și îmi oprește acești bani.”, a declarat luni premierul Marcel Ciolacu.

Întrebat despre cine a scris draftul de ordonanță de urgență și dacă a discutat cu ministrul liberal de Finanțe, Marcel Boloș, pe această temă, premierul a negat orice implicare.

  • „Vorbiți cu cei care scriu, nu cu mine. Eu am un jalon pe care mi l-am asumat împreună cu domnul Ciucă. Eu cu domnul Nicolae Ciucă nu am discutat vreodată să nu îndeplinim un anumit jalon.
  • Nu poți să păcălești Comisia, să treci un jalon și peste două luni să te răzgândești și să amâni jalonul sau să-l schimbi.
  • Pentru că în momentul în care faci acest lucru Comisia Europeană îți va opri banii pentru acea reformă și presupun că nu ne dorim.”, a spus Ciolacu.

Premierul a ținut să anunțe că vineri va fi depusă și cererea de plată numărul 3 din PNRR, unde se așteaptă să fie probleme de negociere cu Executivul European în privința microîntreprinderilor.

  • „Ce veste bună vă dau este că vineri vom depune cererea de plată nr 3. (..) Cererea de plata nr 3 se va depune vineri de către ministrul de la MIPE. Normal că pe urmă se va intra pe procedura de negociere pe fiecare jalon.
  • Probleme mai substanțiale la cererea de plată 3 sunt la jalonul 206 la microîntreprinderi, dar vom negocia, vom vedea ce măsuri se iau acum la buget în „Ordonanța trenuleț” cum se spune și în presă și în politică și sper ca negocierile să le continuăm.”, a mai precizat premierul.

Ciolacu, atac la Boloș: În absența mea, domnul ministru de Finanțe iarăși nu s-a plictisit. A trebuit să dezmintă măsuri fiscale care nu există pentru 2024

Întors din vizita în SUA, premierul Marcel Ciolacu l-a criticat vineri în ședința de Guvern pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe tema proiectului de OUG privind măsuri fiscale de la 1 ianuarie 2014. „Am observat că, în absența mea domnul ministru al Finanțelor iarăși nu s-a plictisit. A trebuit să dezmintă iar presupuse măsuri fiscale care nu există pentru 2024.”, a spus Ciolacu.

Precizările premierului vin după ce mass-media a semnalat joi că Guvernul se pregătește să aprobe un nou proiect de OUG privind măsuri fiscal bugetare de la 1 ianuarie 2024.

Proiectul de OUG prevede creșterea salariilor pentru demnitari, în timp ce salariile profesorilor ar crește cu 20% în două etape anul viitor. Sporurile ar urma să fie menținute la nivelul lunii decembrie din acest an, munca suplimentară s-ar compensa doar cu timp liber corespunzător, iar ocuparea posturilor vacante va fi suspendată, cu excepția cazurilor temeinic justificate care vor fi aprobate prin Memorandum de către Guvern.

O altă măsură prevăzută în acest document viza amânarea cu 2 ani a creșterii contribuției la Pilonul II de pensii, de la 3,75% la 4,75% abia din ianuarie 2026, în loc de 1 ianuarie 2024, cum hotărtâse anterior Guvernul prin OUG în martie 2022.

În urma scandalului iscat, inclusiv de declarațiile făcute HotNews.ro de ministrul Boloș, care a spus că nu crede că bugetul poate susține această măsură de la 1 ianuarie 2024 și că ar trebui luată mai întâi o decizie în Coaliție pe tema deficitului bugetar.

Ulterior, Marcel Boloș a revenit pe Facebook precizând că nu se va amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii, dar că problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.

Ministerul Muncii, condus de Simona Bucura Oprescu (PSD), a subliniat vineri că nu a elaborat şi iniţiat un demers de amânare a creşterii contribuţiei din Pilonul II de pensii şi, de asemenea, nu a primit spre analiză vreun astfel de proiect.

Pentru detalii citește:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro