Ciolacu: Salariul minim, 3.700 de lei de la 1 iulie / Păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiţi de taxe
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi seară, înaintea ședinței pentru aprobarea bugetului de stat pe 2024, că salariul minim va fi de 3700 de lei de la 1 iulie, dar se va păstra facilitatea de 200 de lei scutiţi de taxe din salariul minim brut.
„Propunerea noastră este 3.700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiţi de taxe din salariul minim brut”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Potrivit acestuia, acest buget, „votat de Parlament înainte de Crăciun, va permite în 2024 să investim sume fără precedent pentru a construi viitorul României”.
Reprezentanții Guvernului, sindicatelor și patronatelor au avut marți consultări cu privire la creșterea salariului de bază minim brut pe țară, Guvernul propunând creșterea la nivelul 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024 inclusiv pentru salariații din agricultură și industria alimentară, și menținerea nivelului de 4.582 de lei pentru angajații din sectorul construcțiilor.
De partea cealaltă, patronatele au sugerat o creștere la 3500 de lei în iulie 2024 și apoi la 3700 de lei în ianuarie 2025.
„Am propus astăzi Guvernului în Consiliul Național Tripartit, alături de CNIPMMR, ca salariul minim să crească la 3500 de lei în iulie 2024 și apoi la 3700 de lei în ianuarie 2025, urmând ca după aceea să intrăm într-un mecanism nou de negociere cum ne-am asumat prin PNRR”, a explicat Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.
Burnete spune că e nevoie de predictibilitate de minimum 12 luni de zile și că deocamdată în România atât salariul mediu cât și cel minim au avut în ultimii doi ani de zile o dinamică peste inflație.
„Ministrul Finanțelor ne-a prezentat datele principale ale construcției bugetare, așteptăm să vedem proiectul de buget așa cum își propune Guvernul să-l adopte. Am explicat în întâlnire că este esențial pentru mediul de afaceri ca Guvernul să propună un buget realist în special pe partea de colectare a veniturilor, dar și pe cea de cheltuieli. Ar fi inacceptabilă o repetare a scenariului de anul acesta când la mijlocul anului am aflat că deficitul este cu câteva procente mai mari decât era prognozat în buget”, mai arată executivul Confederației Patronale Concordia.