Ciucă: Nu voi fi de acord să înființăm un asigurător de stat fără să preia și RCA-ul. Am discutat cu CEC și ASF
Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri înainte de ședința de Guvern că susține înființarea unei companii de stat în asigurări, dar care să vândă și RCA, având discuții în acest sens și cu ASF și cu CEC Bank.
Cele 2 soluții pentru înființarea unui asigurător de stat
- „Înființarea unei companii de stat în asigurări este foarte bună. Susțin și am discutat cu CEC. Nu are cum să nu intre pe RCA. Există 2 posibilități: să înființeze o companie nouă sau să preia de pe piață o companie deja funcțională”, a declarat miercuri premierul.
Întrebat de HotNews.ro dacă are sens ca această nouă companie să nu vândă și asigurări RCA, dar fiind criza de pe această piață în contextul falimentului Euroins, premierul a exclus această variantă.
- „Eu unul nu voi fi de acord să înființăm această companie fără să preia și RCA-ul. Dacă intră în piață, să intre..Cam 3 luni durează din ce am discutat cu ASF, pentru că sunt etape care trebuie parcurse. Cel mai devreme se va putea înființa în 3 luni.”, a spus premierul.
Despre impunerea unor prețuri maxime la RCA, acesta a spus că acest lucru se va face pe o perioadă determinată și se va discuta cu asigurătorii astfel încât să nu fie puși în pericol.
Guvernul ar urma să aprobe actul după ce va fi dezbaterea publică și proiectul va ajunge pe masa Executivului, posibil chiar vineri 24 martie.
Statul pregătește un nou jucător în asigurări controlat de CEC și Imprimerie: Când ar deveni operațional noul asigurător
Statul vrea să înființeze o nouă societate de asigurări în care CEC Bank să dețină peste 99% din acțiuni, iar Imprimeria Națională restul de sub 1%, au declarat în data de 7 martie 2023 pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Contactați de HotNews.ro oficialii CEC Bank au confirmat că au demarat procedurile pentru înființarea unei societăți de asigurări, așteptată să devină operațională până la sfârșitul anului.
Precizările Ministerului de Finanțe despre asigurătorul de stat
În data de 15 martie, Ministerul de Finanțe a precizat următoarele pentru HotNews.ro, în legătură cu acest subiect:
- „Ministerul Finanțelor, în calitatea sa de acționar al CEC Bank care înțelege să sprjine nevoile de dezvoltare ale companiei precum și de diversificare a portofoliului de produse și servicii de calitate, a acordat mandat Băncii în vederea realizării demersurilor necesare pentru înfiinţarea de către CEC Bank a unei societăţi în sectorul asigurărilor generale, cu respectarea prevederilor legale.
- Mandatul acordat a avut în vedere interesul CEC Bank de a a-și extinde activitatea pe piața asigurărilor, ținând cont de oportunitatea unei astfel de inițiative, menite să diversifice baza de venituri prin extinderea activității CEC Bank pe segmente financiare adiacente, pe modelul practicat de alți competitori din sistem, în vederea diversificării portofoliului de produse și servicii ce pot fi oferite clienților prin dezvoltarea de noi activități în domeniul asigurărilor.
- În acest stadiu, CEC Bank parcurge etapele de înființare a societății de asigurări, fiind demarată întocmirea documentației legale și obținerea avizelor necesare pentru înființare.
- Pentru mai multe detalii referitoare la înființarea societății de asigurări, vă sugerăm să vă adresați CEC Bank.”, au precizat oficialii Ministerului de Finanțe.
Prețurile maxime la RCA pentru 6 luni – în dezbatere publică
Ministerul de Finanțe a publicat miercuri, 22 martie, în consultare publică proiectul cu tarifele maxime la RCA pe 6 luni, act care este identic cu documentul obținut marți seara de HotNews.ro.
Prețurile maxime la RCA vor fi stabilite de fiecare asigurător la nivelul propriilor tarife de primă practicate la data de 1 martie 2022, iar în situația în care aceste tarife sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA vor aplica cel mai mic tarif de primă dintre cele două, se arată în proiectul de HG trimis la Guvern și obținut de HotNews.ro.
Proiectul obținut de HotNews.ro arată că și comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
O altă prevedere vizează acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat.
Astfel, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu de închiriere publicat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.