Sari direct la conținut

Cloudul privat guvernamental: Câți bani a alocat STS pentru principalul centru de date din București și când ar trebui să fie gata

HotNews.ro
Servicii publice in cloud, Foto: Nmedia / Dreamstime.com
Servicii publice in cloud, Foto: Nmedia / Dreamstime.com

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a început licitația pentru crearea centrului de date principal din București, care va găzdui infrastructura de cloud privat guvernamental, platformă IT care va deține minim 30 de sisteme IT ale autorităților publice și va furniza servicii electronice către populație. Crearea centrului de date din București este estimată la peste 91,1 milioane de lei (fără TVA) și ar trebui finalizată în 8 luni de la atribuirea contractului.

  • Cloudul privat guvernamental este cea mai mare investiție în digitalizarea statului cu bani din PNRR, având o finanțare de peste 560 milioane de euro (fără TVA), platformă IT care va fi gestionată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Serviciul Român de Informații (SRI).

Centrul de date principal din București va găzdui sistemele IT ale autorităților publice

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a publicat săptămâna trecută anunțul de licitație pentru achiziția echipamentelor tehnologice pentru amenajarea centrului de date principal din București.

Contractul vizează inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare, instruire și acreditare incluse, de nivel Tier IV pentru acest centru de date.

În caietul de sarcini se menționează că acest prim centru de date principal din București „va asigura găzduirea sistemelor informatice aparținând autorităților publice care deservesc cetățenii/mediul de afaceri și reprezintă o facilitate care găzduiește și alte sisteme informatice și de comunicații aparținând STS”.

  • „Prin amenajarea Centrului de Date Principal I, de nivel Tier IV, se vor crea condițiile necesare dotării ulterioare cu infrastructură TIC și astfel va asigura de către STS trecerea de la găzduirea infrastructurilor fizice ale sistemelor informatice ale autorităților publice (colocare) către o infrastructură virtuală, scalabilă, cu ajutorul căreia autoritățile publice (implicit și STS pentru sistemele informatice proprii) nu vor mai fi nevoite să investească în viitor în modernizarea fizică ci doar în actualizarea/dezvoltarea de aplicații informatice ale sistemelor proprii, pliate pe cerinţele operaţionale specifice cât și pe cerinţele actuale existente și viitoare la nivel european, cu ajutorul cărora vor putea oferi servicii fiabile către cetățeni/mediu de afaceri”, se arată în document.

Cloud-ul privat guvernamental va funcționa în patru centre de date în București, Brașov, Sibiu și Timiș / Când ar trebui finalizat potrivit PNRR

Cloud-ul privat guvernamental va funcționa în patru centre de date în București, Brașov, Sibiu și Timiș, iar cheltuielile cu infrastructura IT depășesc 2,2 miliarde de lei, potrivit unei hotărâri adoptate anul trecut de Guvern.

De altfel STS a început licitațiile pentru crearea infrastructurii de cloud încă din primăvara anului trecut.

În toamna anului trecut, Ministerul Digitalizării a transmis către HotNews.ro situația licitațiilor lansate ori care urmau a fi lansate pentru operaționalizarea cloudului privat guvernamental, dar și obligațiile asumate prin PNRR.

  • „În primă instanţă, jaloanele care au vizat legislația națională necesară pentru implementarea proiectului au fost îndeplinite pe parcursul anului 2022.
  • Ținta următoare în cadrul investiţiei I1-Implementarea infrastructurii de cloud guvernamental este trimestrul al patrulea al anului 2024, când cel puțin 30 de instituţii publice să fie conectate și să utilizeze pe deplin cloudul guvernamental, în conformitate cu dispozițiile prevăzute în jalonul 153.
  • Ulterior, vor fi dezvoltate aplicații de servicii digitale guvernamentale cloud- native în PaaS (Platform as a Service) şi migrarea celor existente cloud-ready / virtualizate in laaS (Infrastructure as a Service) până în trimestrul 2 din 2026.
  • Aşadar, termenul final de realizare al cloudului guvernamental este jumătatea anului 2026.”, a precizat pentru HotNews.ro Ministerul Digitalizării.

Pentru detalii citește: Peste 1 miliard de euro pentru cloud-ul guvernamental? Cum s-a încurcat în cifre ministrul PSD al Digitalizării și ce licitații au început

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro