Sari direct la conținut

Când vor primi românii buletine cu cip? Planul MAI s-a încurcat în licitații, iar în joc sunt bani din PNRR

HotNews.ro
Cartea electronica de identitate, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Cartea electronica de identitate, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

​Ministerul Afacerilor Interne (MAI) nu mai poate face o estimare asupra momentului începerii emiterii cărţii electronice de identitate în Bucureşti, respectiv, la nivel naţional, au precizat pentru HotNews.ro oficialii MAI. Motivul? Totul are legătură cu procedurile de achiziţie publică derulate de Imprimeria Națională, în care sunt diverse întârzieri, atât în livrarea de cipuri, cât și cu un proces pierdut în instanță.

Extinderea procesului de emitere a cărților electronice de identitate, așa numitele buletine cu cip, în București și la nivel național, ar fi trebuit să aibă loc în vara acestui an, potrivit declarațiilor anterioare ale fostului ministru liberal de Interne, Lucian Bode.

HotNews.ro a scris anterior că acest lucru nu se mai poate și că sunt întârzieri în achizițiile Imprimei Naționale, dar noile informații transmise de MAI arată că lucrurile sunt mai grave decât păreau inițial.

De ce spune MAI că nu mai poate estima când va începe emiterea cărților electronice de identitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat pentru HotNews.ro că Imprimeria Națională tocmai a pierdut definitiv în instanță un proces și trebuie să reanalizeze ofertele de la una din licitațiile necesare emiterii cărților electronice de identitate.

  • „Potrivit informațiilor disponibile pe portalul instanței de judecată, în ceea ce privește procedura de achiziție publică gestionată de Compania Națională «Imprimeria Națională» – S.A. pentru infrastructura PKI, la data de 16.10.2023 Curtea de Apel București s-a pronunțat definitiv.
  • Plângerea formulată de Compania Națională «Imprimeria Națională» – S.A. împotriva deciziei C.N.S.C. a fost respinsă. Astfel, în perioada următoare vor fi disponibile informaţii privind reluarea evaluării ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie publică.
  • Emiterea cărţii electronice de identitate în Bucureşti, respectiv, la nivel naţional, este influenţată, în prezent, de stadiul licitaţiei pentru infrastructura PKI şi de întârzierile apărute în livrarea de către furnizor a cip-urilor (modelul nou) prevăzute în Acordul cadru încheiat la data de 28 februarie 2023 de către Compania Naţională «Imprimeria Naţională» – S.A.
  • Nu se poate realiza o estimare asupra momentului începerii emiterii cărţii electronice de identitate în Bucureşti, respectiv, la nivel naţional, întrucât această extindere este în strânsă legătură cu procedurile de achiziţie publică derulate de Compania Naţională «Imprimeria Naţională» – S.A.
  • În situaţia în care până la finalul lunii aprilie 2024 se vor finaliza procedurile de achiziţie publică derulate de Compania Naţională «Imprimeria Naţională» – S.A., nu vor fi afectate ţintele stabilite inițial.”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii MAI.

Țintele stabilite inițial la care se referă MAI sunt cele legate de investiția care are finanțare în PNRR pentru cărțile electronice de identitate.

Pe termen lung, este de urmărit dacă România va pierde sau nu banii disponibili în PNRR pentru implementarea cărții electronice de identitate.

Pe termen scurt, este de urmărit cum se vor rezolva problemele pe care le întâmpină Imprimeria Națională cu cele 2 licitații necesare emiterii cărților electronice de identitate la nivel național.

Cele două licitații cu probleme de la Imprimeria Națională

Pentru lansarea noilor buletine cu cip, Compania Națională Imprimeria Națională a lansat două licitații majore de zeci de milioane de euro.

Prima licitațiea vizat achiziția a 9 milioane de cipuri și 375.000 de ansambluri din policarbonat cu antenă, contract pe 4 ani cu o valoare estimată inițial la peste 38,2 milioane de euro.

La această licitație, la care Imprimeria a primit 5 oferte a fost desemnat un câștigător în primăvara acestui an. Este vorba de asocierea de firme dintre Idemia Identity & Security France (lider) și Idemia France.

Primele cipuri ar fi trebuit livrate la finele lunii iulie din acest an, potrivit estimărilor MAI.

Aceste cipuri ar trebui să conțină însă și certificate digitale cu care cetățenii să se poată autentifica / identifica în sisteme informatice al MAI și în sistemele informatice ale altor instituții publice sau private. Acesta e motivul lansării celei de-a doua mari licitații de către Imprimeria națională.

A doua licitație necesară emiterii la nivel național a noilor cărți electronice de identitate a fost lansată de Imprimeria Națională tot în vara anului trecut și vizează crearea unei infrastructuri de chei publice (PKI) pentru emiterea și gestiunea certificatelor digitale.

Această licitație este puternic contestată de către asocierea Trans Sped SA (lider), Dendrio Solutions SRL și BIT4ID SRL, a cărei ofertă a fost respinsă de Imprimeria Națională.

Când HotNews.ro a scris despre aceste probleme în luna mai din acest an, asocierea de firme Trans Sped făcuse o plângere în instanță și aștepta o nouă decizie de la CNSC.

Între timp, Curtea de apel le-a respins plângerea, dar CNSC le-a dat dreptate și a impus Imprimeriei să le reanalizeze oferta.

Imprimeria nu a fost de acord și a atacat decizia CNSC printr-un nou proces la Curtea de Apel, unde însă a pierdut definitiv, motiv pentru care Imprimeria trebuie acum să reanalizeze oferta Trans Sped.

În concluzie sunt două lucruri de urmărit în perioada următoare: când vor fi livrate cipurile de către francezii de la Idemia și când va finaliza Imprimeria licitația pentru infrastructura PKI.

În teorie, în scenariul cel mai optimist, dacă ambele probleme se rezolva rapid, ar putea fi posibil să se emită cărți electronice de identitate în București, până la finele anului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro