Sari direct la conținut

CNVM a aprobat introducerea contractelor futures pe piata de la Bucuresti

HotNews.ro

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat modificarile Codului Bursei cu privire la crearea cadrului pentru introducerea contractelor futures care au ca activ suport actiuni si a market makerilor pe Piata Derivatelor, se arata intr-un comunicat al BVB. De asemenea, au fost aprobate si modificarile privind crearea cadrului pentru introducerea algoritmului de fixing la inchiderea sedintei de tranzactionare (close auction).

In conformitate cu vechile prevederi ale Codului BVB, anterior admiterii la tranzactionare a contractelor futures care au ca activ suport actiuni, BVB avea obligatia de a emite proceduri privind ajustarea acestor contracte in cazul evenimentelor corporative. Modificarea aprobata de CNVM vizeaza introducerea unui capitol cu privire la ajustarea contractelor futures ca urmare a evenimentelor corporative, legate de emitentul actiunilor care constituie activ suport.

In baza aceleiasi decizii a CNVM, au fost aprobate modificarile Titlului II Market Makerii, intrand in vigoare prevederile referitoare la obtinerea calitatii de market maker pe Piata Derivatelor si inregistrarea ca market maker pentru unul sau mai multe instrumente financiare derivate.

Articolele prin care se conditioneaza emiterea de catre BVB a unor proceduri anterior inceperii tranzactionarii au fost abrogate.

Noile contracte futures care vor fi lansate in curand de Bursa de Valori Bucuresti au ca activ suport actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF), Erste Bank, Petrom, Transelectrica, Transgaz, Banca Transilvania, precum si cursurile de schimb euro/leu, respectiv dolar/leu.

Inceperea tranzactionarii contractelor futures cu activ suport actiuni si valute va fi insotita de intrarea in vigoare a programului de reduceri speciale privind comisioanele totale pentru piata la vedere, care vor fi acordate participantilor ca urmare a incheierii de tranzactii cu instrumente financiare derivate la Bursa de Valori Bucuresti.

Adoptarea algoritmului de fixing va avea ca efect cresterea lichiditatii generale a pietei

Prin adoptarea algoritmului de fixing, se preconizeaza atat o crestere a lichiditatii generale a pietei, cat si o mai mare relevanta a pretului de inchidere, prin reducerea posibilitatii de influentare a pretului de inchidere (pretului de referinta).

Aplicarea algoritmului de fixing, care reprezinta o licitatie la un pret unic, are drept rezultat determinarea volumului maxim care poate fi tranzactionat la pretul rezultat din fixing pentru instrumentul financiar/ instrumentele financiare din piata respectiva.

Algoritmul de fixing se poate aplica numai daca cel mai bun pret de cumparare este mai mare sau egal cu cel mai bun pret de vanzare pentru instrumentul financiar / instrumentele financiare din piata respectiva.

Utilizarea algoritmului de fixing implica introducerea unei noi stari a programului sedintei de tranzactionare, numita stare de inchidere, stare similara cu cea de deschidere. In starea de inchidere se calculeaza, pe baza algoritmului de fixing, pretul si cantitatea (volumul) de inchidere, se identifica tranzactiile posibile, se aloca volumul de instrumente financiare si se incheie tranzactiile, pentru piata pentru care se va aplica starea respectiva.

Instituirea starii de inchidere si utilizarea algoritmului de fixing este optionala, aplicandu-se numai pe baza deciziei directorului general al BVB pentru o piata sau o entitate simbol in functie de specificul instrumentului financiar respectiv.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro