Sari direct la conținut

CNVM va elabora un ghid impotriva manipularii pe piata de capital

HotNews.ro

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a publicat pe pagina sa de Internet primul set de masuri elaborat de Comitetul European al Reglementatorilor de Valori Mobiliare (CESR) pentru implementarea Directivei privind abuzul de piata. Pe baza acestui set de masuri, CNVM va elabora un ghid privind operatiunile care pot fi considerate practici de manipulare a pietei.

Cazuri de manipulare a pietei

Potrivit Directivei privind abuzul de piata, cumpararea sau vinderea de instrumente financiare in momentul inchiderii pietei pentru a introduce in eroare pe investitorii care actioneaza pe baza cursului la inchidere constituie manipulare a pietei.

De asemenea, si faptul ca una sau mai multe persoane actioneaza in mod concertat pentru a-si asigura o pozitie dominanta asupra ofertei sau cererii unui instrument financiar, avand drept efect stabilirea directa sau indirecta a pretului de cumparare sau de vanzare, sau crearea de alte conditii de tranzactionare inechitabile constituie manipulare a pietei.

Un alt caz de manipulare a pietei il constituie accesul ocazional sau regulat la mijloacele de comunicare in masa traditionale sau electronice prin emiterea unei opinii asupra unui instrument financiar (sau indirect asupra emitentului acestuia) dupa ce s-a adoptat o pozitie asupra acestui instrument fara a fi facut concomitent public conflictul de interese in cauza.

Conform Directivei, mai constituie manipulare a pietei tranzactiile false sau care induc in eroare, manipularea pretului, tranzactiile implicand procedeele fictive, diseminarea de informatii false sau care induc in eroare.

Caz recent de manipulare a pietei

Un caz recent descoperit de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare este manipularea a pietei de capital in vederea cresterii pretului actiunilor producatorului de ingrasaminte Amonil Slobozia.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a constatat ca SSIF Mobinvest a introdus ordine si a efectuat tranzactii cu actiuni Amonil care au dat un semnal fals in legatura cu pretul actiunilor companiei stabilit de piata si ca pretul la care au ajuns aceste actiuni a fost un pret artificial.

Pe scurt, s-a dorit cresterea artificiala a pretului actiunilor Amonil.

Prin urmare, CNVM a sanctionat in data de 8 martie cu amenzi in valoare totala de 1,12 milioane de lei compania Mobinvest si doi brokeri, fiind acuzati ca au manipulat piata in cazul actiunilor Amonil Slobozia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro