Sari direct la conținut

Coalitia criteriilor tulburi

Cotidianul

Cu numai o zi inainte de incheierea campaniei electorale pentru alegerile locale, cateva ONG-uri au publicat in ziare un manifest intitulat „Incepeti curatenia in orasul dumneavoastra!“ Citez un pasaj din document: „«Coalitia pentru un Parlament curat» face publice biografiile unor candidati la primarie din sapte orase majore ale tarii care NU ating standardele unei

politici curate si unei administratii oneste“.

Ce au facut amintitele ONG-uri mi se pare ca este o noua demonstratie (si inca una magistrala) a felului in care joaca de-a criteriile si principialitatea pot sa compromita pana si ideile cele mai stralucite. Si a felului in care, din aceeasi cauza, organizatii cu o carte de vizita respectabila risca sa-si puna in cauza seriozitatea si credibilitatea.

Asadar, o „Coalitie pentru un Parlament curat“ ocupandu-se de „curatenia“ de la primarii. Critica cea mai serioasa care trebuie adusa initiativei in discutie este lipsa de obiectivitate. Un prim exemplu il avem in „criteriile“ dupa care au fost alese cele „sapte orase majore ale tarii“.

Faptul ca patru dintre ele au fost Bacaul, Clujul, Constanta si Iasiul, unde alianta liberalo-pedista a avut contracandidati dintre cei mai puternici (ma refer in special la Sechelariu, Funar, Ioan Rus si Mazare, trecuti cu totii pe „lista neagra“ a „Coalitiei“), faptul acesta, spun, mie unuia mi-a sugerat ca s-a operat cu criterii politice partizane.

Tot asa se explica, cred eu, si neincluderea Capitalei printre „orasele majore ale tarii“.

Iar asta ma tem ca s-a intamplat numai din cauza ca Traian Basescu, candidatul aliantei liberalo-pediste, se afla intr-un conflict flagrant cu practic toate criteriile anuntate pentru candidati – acuzatii de implicare in acte de coruptie, in afaceri private cu statul si de colaborare cu Securitatea.

Altfel spus, d-l Basescu se inscria perfect in profilul acelor candidati la primarii despre care „Coalitia pentru un Parlament curat“ ne anuntase ca ar vrea, musai, sa ne scape.

Un alt exemplu, la Oradea. Din motive din nou destul de tulburi manifestul ONG-ist s-a ocupat de oricare alti candidati numai de cel al liberalilor nu. Domnul in cauza, actualul parlamentar Cornel Popa, a fost mult timp director general al grupului de firme al fratilor Micula, in spatele caruia s-a scris nu o data ca se ascund combinatii financiare ce au pagubit statul cu zeci de miliarde de lei.

In sfarsit, constantenii au fost indemnati sa nu voteze cu PSD-istul Radu Mazare. Daca n-as avea statutul de ONG-ist, dar si naivitatea sa cred ca respectand acest statut ma respect pe mine insumi, poate ca acelasi lucru l-as spune si eu constantenilor.

Cred desigur si eu, asemeni celor din „Coalitie“, ca este foarte posibil ca primarul PSD-ist sa se fi folosit de pozitia sa publica pentru a strange o avere atat de impresionanta (altfel nu vad cum primarul Constantei ar putea fi compatibil cu partidul de delapidatori a lui Iliescu si Nastase).

Ma intreb, insa, de ce mai trebuia ca lui Mazare sa-i fie imputat si faptul ca „a fost condamnat la inchisoare pentru calomnie in 1996“? Ceea ce au facut cele cateva ONG-uri in acest caz – mai ales in acest caz – e un lucru profund incorect.

Pentru cine nu stie, nu-si mai aduce aminte sau nu mai vrea sa-si aduca aminte, Radu Mazare a fost condamnat – in calitate de ziarist, asta e una din mai multele „omisiuni“ cu totul regretabile ale semnatarilor manifestului – pentru un articol in care adusese un numar de critici unei judecatoare de la judecatoria din Constanta, fosta jurista a Primariei municipiului.

Condamnarea la inchisoare a lui Mazare a fost apreciata la data respectiva drept o masura cu totul excesiva, incalcand in mod grosolan libertatea presei si care „in ultimii zece ani nu a mai fost aplicata in nici o tara democratica“. Cazul a fost consemnat ca atare inclusiv in Raportul pe 1996 privind drepturile omului al Departamentului de Stat al SUA.

In tara, una dintre organizatiile cele mai importante de apararea drepturilor omului a documentat si ea acest caz si l-a inclus – in termeni foarte critici, dar si pe deplin justificati – in propriul raport pe 1996.

Pentru ca astazi, iata, aceeasi organizatie, membra acum a „Coalitiei pentru un Parlament curat“, sa ne propuna o citire a cazului Mazare in cu totul alti termeni, dupa criterii care vorbesc despre orice numai despre profesionalism si obiectivitate nu.

De notat mai e si faptul ca printre asociatiile alcatuind „Coalitia“ se afla si doua organizatii neguvernamentale avand ca unic scop al fiintarii lor apararea libertatii presei in Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro