Coalitia de guvernare de la Chisinau a decis sa sustina alegerea presedintelui de catre popor
Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana, aflata la guvernare in Republica Moldova, au decis vineri sa opteze pentru modificarea unui singur articol din Constitutie, cel privind alegerea presedintelui tarii. Ei vor sustine alegerea sefului statului direct de catre popor, si nu de Parlament, ca pana acum, anunta Mediafax.
Decizia a fost luata vineri, dupa mai multe dezbateri si o serie de dispute.
Deputatii comunisti moldoveni vor insa ca presedintele sa fie ales de Parlament, in cel mult trei tururi de scrutin si cu minimum doi candidati inscrisi in cursa. In turul al treilea, ar urma ca presedintele sa fie ales cu majoritatea simpla, adica prin votul a cel putin 52 de deputati din totalul de 101.
- Controverse starnite de modificarea Constitutiei
Modificarea Constitutiei a starnit controverse in ultimul timp, fiind propusa chiar adoptarea unei noi Constitutii, insa propunerea nu a fost sustinuta nici de membrii Aliantei si nici de Comisia de la Venetia, care a sugerat modificarea articolului 78 din Constitutie, dizolvarea Parlamentului dupa 16 iunie si organizarea alegerilor anticipate.
In Republica Moldova, in prezent, Parlamentul este responsabil cu alegerea sefului statului, fiind necesara pentru acest lucru o majoritate de 61 de deputati din totalul de 101.
In 2009, Parlamentul care fusese ales in aprilie si dominat de Partidul Comunistilor nu a putut alege un nou presedinte, din cauza lipsei unei majoritati.
Alegerile legislative anticipate care au urmat in iulie au fost castigate de o coalitie de partide proeuropene, insa nici aceasta alianta nu dispune de majoritatea necesara alegerii presedintelui tarii, astfel ca Republica Moldova este condusa din vara de un sef de stat interimar – presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu.