Sari direct la conținut

Coco Chanel, spion nazist: ce rol a avut creatoarea de moda in cel de-al Doilea Razboi Mondial

HotNews.ro
Coco Chanel, Foto: Captura YouTube
Coco Chanel, Foto: Captura YouTube

Intr-un documentar intitulat „Umbra unei indoieli”, transmis pe postul de televiziune France 3, istoricul Franck Ferrand afirma ca documente pastrate in arhivele Ministerului de Aparare francez dovedesc ca faimoasa creatoare de moda Coco Chanel a colaborat direct cu serviciile Germaniei, potrivit France24.com.

Aventurile amoroase ale lui Coco Chanel cu nazisti de pe pozitii inalte, inclusiv ofiterul senior Gestapo Baron Hans Gunther von Dincklag sunt cunoscute de o perioada lunga de timp.

Dar, aceasta este prima data cand o televiziune de stat din Franta confirma ca Chanel a spionat pentru nazisti.

Dar aceasta este prima data cand un radiodifuzor de stat francez a recunoscut ca ea a mers atat de departe ca sa spioneze pentru ocupanti.

Coco Chanel, care avea 57 de ani in 1940, a devenit o prezenta constanta in anturajul ofiterilor nazisti, iar in 1943 a fost trimisa la Madrid, unde a incercat sa exploateze faptul ca il cunoscuse pe Winston Churchill pentru a ajunge la o intelegere cu ofiterii britanici stationati acolo, noteaza Mediafax.

Se pare ca Churchill ar fi ignorat oferta, istoricul Henry Gidel spunand ca celebra creatoare de moda a dat dovada de „naivitate si megalomanie” imaginandu-si ca ar fi putut sa-i influenteze pozitia premierului britanic.

Potrivit documentului citat, tinut secret in arhivele Ministerului francez al Apararii in ultimele sapte decenii, Coco Chanel era agentul F-7124, cu nume de cod Westminster, de la numele fostului ei iubit si prieten, ducele de Westminster.

Un istoric sustine, in documentar, ca celebra creatoare a sperat sa se poata folosi de legaturile ei cu nazistii pentru a-si recupera afacerea cu parfumuri, pe care o vanduse in 1924 unei familii de evrei, Wertheimer. Ea spera ca in urma deportarii familiei respective, afacerea acestora sa fie confiscata si sa ii fie returnata. Insa, intre timp, familia Wertheimer a vandut partea ei din afacerea cu parfumuri Chanel unui om de afaceri german.

In documentar se mentioneaza, de asemenea, ca si alte personalitati franceze, precum Edith Piaf, Chevalier sau Guitry, ar fi avut legaturi cu nazistii. „Oficiali ai Guvernului francez sustin ca aproape toate personalitatile din acea perioada fie s-au alaturat rezistentei, fie nazistilor”, sustine sursa citata.

In 2011, jurnalistul american Hal Vaughan a publicat o carte – „Sleeping with the Enemy. Coco Chanel’s Secret War” (In pat cu dusmanul, Razboiul secret al lui Coco Chanel) – in care sustine, de asemenea, ca, in 1940, Coco Chanel a fost recrutata de serviciul de informatii al statului major german.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro