Sari direct la conținut

Coface mentine ratingul "A4 minus" acordat Romaniei si estimeaza o temperare a cresterii economice

HotNews.ro

Compania de evaluare financiara Coface a mentinut ratingul „A4 minus” acordat Romaniei, in contextul adancirii deficitului de cont curent si deprecierii mondei nationale. Coface coborase, in luna octombrie a anului trecut, ratingul Romaniei de la ‘A4’ la ‘A4 minus’, din cauza deteriorarii comportamentului de plata al companiilor romanesti si a riscului aparitiei „in viitorul apropiat, a unei crize a cursului de schimb”.

Potrivit reprezentantilor companiei de evaluare financiara, ratingul „A4” semnifica un „istoric al platilor mediocru, ce se poate inrautati din cauza unui mediu politic ce se deterioreaza, cu repercusiuni asupra mediului economic. Cu toate acestea, posibilitatea de neplata este inca admisibila”.

Punctele tari si cele slabe ale Romaniei

Cristian Ionescu, managing director Coface Romania, a declarat ca punctele tari ale tarii noastre sunt faptul ca dispunem de o piata interna relativ mare si de o forta de munca calificata cu costuri inca reduse fata de tarile vest-europene, iar aderarea la UE a imbunatatit perspectivele economice ale Romaniei. Printre alte puncte tari se mai numara si atragerea unui volum mare de investitii straine care au permis acoperirea intr-o buna masura a deficitelor externe, datoria publica relativ scazuta si rezervele valutare care sunt printre cele mai ridicate din zona.

Pe de alta parte, adancirea deficitului de cont curent, cresterea inflatiei si dependenta crescuta fata de capitalul strain sunt printre punctele slabe ale Romaniei.

Potrivit oficialului Coface, marirea ratei dobanzii si deprecierea leului vor avea repercusiuni negative asupra populatiei si companiilor care s-au imprumutat in moneda straina, in vreme ce agravarea tensiunilor politice, pozitia minoritara a guvernului si preocuparea pentru noile alegeri din acest an au indepartat politicul de continuarea reformelor si strategiilor de redresare a dezechilibrelor macroeconomice.

Previziuni economice pentru 2008 sub cele ale autoritatilor romane

Cresterea economica va ramane puternica in 2008 pe fondul avansului sectorului de constructii si servicii, insa analistii Coface se asteapta la un nivel mai redus decat anul trecut, de 5,2%, fata de 5,8% in 2007, din cauza influentelor recesiunii economiei Statelor Unite.

In ceea ce priveste inflatia, compania de evaluare financiara prognozeaza o temperare a acesteia pana la 4,6% in acest an, de la 6,57% la finele anului trecut.

Deficitul bugetar pe acest an este estimat de Coface la 3,2% din produsul intern brut (PIB), peste pragul maxim cerut de Comisia Europeana, de 3% din PIB, iar deficitul de cont curent ar putea ajunge la 14,6% din PIB, fata de 13,8% in 2007, ca urmare a adancirii dezechilibrului comercial, de la 28,2 miliarde euro anul trecut la 32,6 miliarde euro in 2008.

„Trebuie sa exportam cu circa 65-70% mai mult, pentru a avea o balanta comerciala favorabila”, a spus Cristian Ionescu. Acesta a mai precizat ca, daca Romania va reusi sa controleze cheltuielile publice, atunci consumul, inflatia si deprecierea monedei nationale s-ar putea incadra in limite rezonabile.

Estimarile companiei de evaluare financiara sunt sub cele ale autoritatilor romane. Astfel, tinta de inflatie a Bancii Nationale a Romaniei pentru acest an este de 3,8%, plus/minus un punct procentual, iar estimarile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) indica o crestere economica de 6,5% in Romania anului 2008.

Ratingul de tara acordat de Coface indica in ce masura capacitatea de plata a companiilor dintr-o tara este afectata de perspectivele politice, financiare si economice ale statului respectiv si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata pentru companiile dintr-o anumita tara. Ratingul evalueaza trei factori: climatul de business, perspectivele economice, financiare si politice si comportamentul de plata al companiilor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro