Colapsul energetic al României
În articolul trecut am calculat pe câte capacități de producție ne putem baza în 2026.
Colegul de Contributors.ro, Cătălin Dragostin, care urmărește îndeaproape tot ceea ce se întâmplă în industria energetică, mi-a semnalat că în OUG 108 / 2022 scrie exact ceea ce am presupus: nu ne mai putem baza pe capacitățile pe cărbune, de care se spune la cap. 4:
Bazăndu-ne pe experiența Mintia, știm că aproape tot ce înseamnă „rezervă tehnică” este de fapt total nefuncțională, adică descompletată, cu piesele bune mutate pe instalații similare în funcțiune.
Cu alte cuvinte, ieșind din decembrie 2022 Rovinari 3 și Turceni 7 (660 MW), chiar ne putem lua adio de la aceste grupuri intrate „în conservare”. Capacitățile cu cei 1965 MW rămași, Turceni 4 și 5, Isalnita 7 și Rovinari 4, 5 și 6 vor mai putea funcționa puțini ani.
Cunoscând că instalațiile de preparare a apei (de la CEO) nu mai sunt pe deplin funcționale, acest lucru însemnând că viteza de coroziune este mult mai mare, capacitățile rămase nu mai au viață lungă. Coroborand cu faptul că onor, Parlamentul României, a micșorat vârsta de pensionare a lucrătorilor din industria energetică și minerit, aceștia putând ieși la pensie după 25 de ani de muncă, este clar pentru oricine că începând cu 2026, toate capacitățile pe cărbune își vor reduce capacitatea până la închidere.
În aceeași OUG 108 / 2022 suntem asigurați că în locul celor 2625 MW se vor pune în funcțiune 2060 MW formați din 1325 MW – capacități în cogenerare de înaltă eficiență și 735 MW – fotovoltaic.
Prima problemă este că statul român nu este în stare să pună în funcțiune cei 430 MW de la Iernut de nescuzabil de mulți ani. Atât timp cât nu s-a întreprins până azi (martie 2023) nici un demers pentru a demara aceste noi capacități, nu credem că nici măcar în 2029 acestea nu vor fi funcționale, știind cum funcționează birocrația licitațiilor (și sunt destule: pentru scoaterea la licitație a studiilor de fezabilitate, pentru proiectarea instalațiilor, pentru echipamente și pentru construcția capacităților de producție).
Secundo: Chiar dacă cele 8 parcuri fotovoltaice trâmbițate ce se vor amplasa pe haldele de steril (puțin probabil să funcționeze în condiții de praf și vânt) vor fi gata mai repede, să nu uităm că de fapt acești MW îi înmulțim cu factorul de capacitate, care în România anului trecut a fost de 11%, adică putem miza de fapt pe 80 MW care sunt intermitenți după cum răsare și apune soarele.Citeste intregul articol si comenteaza pe Contributors.ro