Colegiul Electoral sau scurt ghid despre cum isi aleg americanii presedintele
Americanii il aleg marti pe viitorul lider al Administratiei de la Washington. Sistemul prin care se voteaza, mostenit de la „parintii fondatori” ai Americii, a fost criticat ca fiind prea complicat si confuz (iar alegerile din 2000 au fost un exemplu), insa sustinatorii lui afirma ca astfel nu doar guvernul federal, ci si fiecare dintre cele 50 de state participa la conducerea tarii.
Iata cateva dintre cele mai importante lucruri de stiut despre Colegiul Electoral:
- Colegiul Electoral este modalitatea prin care americanii isi aleg presedintele si vicepresedintele. Presedintii SUA nu sunt alesi direct de catre popor, ci de catre un grup desemnat de cetateni cunoscuti sub numele de ¨electori¨care voteaza apoi pentru presedinte si vicepresedinte
- Atunci cand un alegator voteaza pentru presedinte si vicepresedinte, el voteaza de fapt pentru un grup de electori alocati unui anumit candidat. La randul lor, electorii vor vota pe 15 decembrie, iar Congresul va numara si va anunta rezultatele oficiale in luna ianuarie.
- Procesul prin care electorii sunt alesi difera de la un stat la altul. In cele mai multe cazuri, partidele isi nominalizeaza electorii, acestia fiind recompensati pentru serviciile aduse si loialitatea fata de formatiunea respectiva.
- Numarul total al electorilor este de 538. Pentru a castiga alegerile pentru presedintie, un candidat are nevoie de sprijinul a 270 de electori.
- Numarul electorilor este egal cu numarul membrilor Camerei Reprezentantilor (respectiv 435, numarul lor fiind determinat de populatia din acel stat) si ai Senatului (respectiv 100, fiecare din cele 50 de state avand dreptul la doua mandate). In plus, District of Columbia are trei voturi electorale.
- Daca niciunul din candidati nu a obtinut cele 270 de voturi electorale necesare, Camera Reprezentantilor va vota pentru alegerea presedintelui. Delegatia fiecarui stat are dreptul la un singur vot si e nevoie de o majoritate de 26 de state pentru ca respectivul candidat sa fie ales presedinte.
- Din cele 50 de state, 48 utilizeaza sistemul ¨invingatorul ia totul¨, astfel incat toate voturile electorale din acel stat vor fi repartizate candidatului care a castigat voturile populare. Este asadar posibil ca un candidat sa castige mai multe voturi la nivel national, insa sa piarda voturile electorale. Au existat trei cazuri in istoria Statelor Unite cand votul electoral un l-a reflectat pe cel popular. Cel mai recent exemplu a fost cel din 2000, cand democratul Al Gore s-a impus la nivel national, insa a pierdut voturile electorale in urma unei odisee judiciare care a durat o luna de zile.
- Un „swing state”sau un „battleground state” este acela in care votantii sunt divizati in asemenea masura intre candidati incat oricare dintre acestia ar putea sa-si adjudece in final voturile electorale din acel stat.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro