Colegiul Medicilor, reacție în cazul chirurgilor acuzați că au luat mită de la zeci de pacienți: „Înțelegem frustrarea populației. Nu tolerăm plățile informale”
Colegiul Medicilor din România a reacționat, joi, la cazul celor 6 chirurgi oncologi de la Spitalul Municipal din Timișoara, acuzați de procurori că au primit mită de la zeci de pacienți. „Suntem consternați de gravitatea acuzațiilor apărute în acest caz. Înțelegem pe deplin frustrarea și dezamăgirea pacienților și populației, în general. Este absolut necesar să ne asigurăm că astfel de situații sunt investigate în mod corect și transparent, iar cei găsiți vinovați să răspundă pentru faptele lor”, afirmă Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor.
„Colegiul Medicilor din România susține ferm lupta împotriva acestui tip de comportament”, adaugă Daniel Coriu, citat într-un comunicat al CMR.
Colegiul Medicilor consideră situația de la Spitalul Municipal din Timișoara „profund regretabilă și contravine valorilor fundamentale ale profesiei medicale. CMR nu tolerează și nu va tolera nicio formă de corupție sau de comportament care aduce atingere demnității și prestigiului profesiei medicale”.
„Actul medical trebuie să fie guvernat de principii etice și morale, iar integritatea și profesionalismul sunt pilonii pe care se bazează relația dintre medic și pacient”, se mai arată în comunicatul Colegiului Medicilor.
Colegiul Medicilor mai precizează, de asemenea, că „are încredere că majoritatea covârșitoare a medicilor din România își desfășoară activitatea cu responsabilitate și profesionalism, iar astfel de incidente nu reprezintă imaginea de ansamblu a corpului medical din țara noastră”.
Acuzațiile procurorilor: mită de la 46 de pacienți
Șase medici chirurgi și o asistentă medicală de la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara – Clinica de Chirurgie Generală 2 – Oncologie au fost plasați sub control judiciar pentru luare de mită, a anunțat joi dimineață Parchetul Tribunalului Timiș.
Anchetatorii spun că cei șase medici și asitenta au luat sume de bani de la 46 de pacienți sau aparținători ai acestora.
Conform anchetatorilor, mita era primită sub forma unor plicuri cu bani, însă uneori a constat în borcane cu miere sau bulion.