Sari direct la conținut

Comisarul desemnat pe TTIP a primit vot pozitiv in comisia europarlamentara, dupa ce a clarificat scandalul lobby-ului american in protectia datelor​

HotNews.ro
Cecilia Malmstrom, Foto: Parlamentul European
Cecilia Malmstrom, Foto: Parlamentul European

Comisarul european desemnat pentru Comert, Cecilia Malmstrom, care va avea in gestiune dosarul dificil al Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) intre UE si SUA, a primit vot pozitiv in Comisia pentru comert international, dupa ce a fost nevoita sa faca unele clarificari privind un scandal legat de lobby-ul american fata de pachetul european pentru protectia datelor, a declarat, pentru HotNews.ro, Iuliu Winkler, vicepresedinte al forului europarlamentar.

Malmstrom a primit 27 de voturi pentru, 9 impotriva si 4 abtineri pentru accesul in Comisia Europeana si 26 pentru, 10 impotriva si 5 abtineri in ceea ce priveste atribuirea portofoliului Comertului, a mentionat europarlamentarul roman (UDMR/PPE).

„Votul a fost destul de relevatnt, find obtinut de la PPE, liberali si conservatori, precum si de la socialisti, care au obtinut acea scrisoare pentru explicatii legate de discutiile de acum doi ani referitoare la data protection, aduse publicitatii de catre americani”, a declarat Winkler.

Comisiarul european desemnat pentru Comert trece astfel de examenul comisiei de specialitate printr-o procedura ingreunata. La vot in comisie se ajunge in momentul in care cel putin reprezentantii unui grup europarlamentar nu agreeaza persoana nominalizata.

In acest caz, primii care s-au opus au fost stangistii GUE/NGL (Stanga Unita), sustinuti de Verzi. Insa inainte de vot si socialistii au avut rezerve, a explicat Winkler.

Astfel, Malmstrom a fost nevoita sa dea explicatii suplimentare europarlamentarilor socialisti despre un scandal pornind din anul 2012, cand Comisia Europeana a lansat proiectul Pachetului Reformei Protectiei Datelor, menit sa intareasca, sa armonizeze si sa actualizeze regulile de protectie a datelor personale in UE.

Recent, presa internationala a publicat informatii de la guvernul american care releva o colaborare stransa intre Cecilia Malmstrom, care detine in prezent functia de comisar european pentru Afaceri Interne, si Departamentul pentru Comert al SUA, in conditiile in care Washingtonul ar fi facut lobby intens pentru a influenta pachetul legislativ european.

„Resping acuzatiile acelea. Eu am sustinut intotdeauna masurile de protectie a datelor, atat intern cat si extern”, s-a aparat suedeza Malmstrom, audiata luni in Comisia INTA in calitate de comisar desemnat pentru Comert.

Explicatiile ulterioare i-au multumit pe socialisti, care au votat pentru Cecilia Malmstrom, alaturi de liberali, populari-europeni si conservatori.

Mai departe, la nivelul coordonatorilor din comisie si al presedintelui Comisiei INTA, germanul Bernd Lange (S&D), urmeaza sa fie intocmita scrisoarea de evaluare pentru Malmstrom, care va merge la conferinta presedintilor de comisii europrlantare, conferinta liderilor de grupuri politice si la preseditele Paralmentului European, Martin Schulz.

Pe 22 octombrie, plenul Parlamentului European urmeaza sa dea votul pe intreaga Comisie Europeana desemnata Juncker.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro