Sari direct la conținut

Comisarul european pentru energie, despre BRUA: Sper ca problemele cu Ungaria să se rezolve / Ministrul Energiei: Este imperativ ca fiecare țară care va fi tranzitată de BRUA să avanseze în paralel cu lucrările la gazoduct

HotNews.ro
Arias Canete, Foto: Comisia Europeana
Arias Canete, Foto: Comisia Europeana

​Ministrul Energiei Anton Anton consideră că „este imperativ ca fiecare țară care va fi tranzitată de BRUA să avanseze în paralel în ceea ce privește construcția acestui gazoduct”. La rândul său, comisarul european responsabil pentru Politicie Climatice și Energie Miguel Arias Canete speră „ca problemele cu Ungaria să se rezolve pentru că este esențial să ducem acest proiect la bun sfârșit”. Declarațiile au fost făcute la Reuniunea ministerială la nivel înalt CESEC. Reamintim că zilele trecute, reprezentanți ai Ungariei au lansat mesaje provocatoare legate de producția de gaze din Marea Neagră și de interconectarea prin conducta BRUA.

Anton Anton a participat, în perioada 28-29 iunie 2018, la Reuniunea ministerială la nivel înalt CESEC (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity Group), eveniment desfășurat la Sofia, Bulgaria, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

În cadrul întâlnirii, ministrul Anton a vorbit despre necesitatea ca fiecare stat implicat în dezvoltarea BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) să deruleze simultan lucrările de creare a acestei infrastructuri gaziere necesare pentru Europa Centrală și de Sud-Est.

Cred că este imperativ ca fiecare țară care va fi tranzitată de BRUA să avanseze în paralel în ceea ce privește construcția acestui gazoduct. Nu cred că ar fi în interesul nimănui ca lucrurile să nu se întâmple astfel. România își va respecta termenele pentru BRUA și vom termina proiectul la timp. Este un proiect pe care România îl pregătește extrem de serios și care este necesar nu doar pentru România, ci și pentru țările învecinate. BRUA va face legătura între rezervele de gaz din Marea Neagră cu toate statele din vecinătatea României și, odată cu intrarea sa în funcțiune, există șansa ca și alte industrii să se dezvolte„, a declarat ministrul Energiei Anton Anton.

Prezent la reuniune, comisarul european responsabil pentru Politicie Climatice și Energie Miguel Arias Canete, a afirmat că BRUA reprezintă infrastructura fundamentală pentru interconectarea rețelelor de gaze dintre statele participante la proiect și a reiterat sprijinul pe care Comisia Europeană îl acordă dezvoltării acestui gazoduct.

Mă bucur să văd excelentul progres pe care România îl face pentru dezvoltarea acestei conducte. Îi felicit pe toți cei care contribuie la dezvoltarea BRUA. Finalizarea acestui proiect va avea beneficii enorme pentru toate țările prin care trece și de aceea Comisia Europeană sprijină acest proiect. Odată cu BRUA, securitatea aprovizionării cu gaz va deveni reală în această regiune, pentru că această conductă va permite fluxuri bidirecționale de gaze. Sper ca problemele cu Ungaria să se rezolve pentru că este esențial să ducem acest proiect la bun sfârșit. Îi felicit pe toți cei care muncesc la acest proiect„, a afirmat Comisarul Canete.

Aceste declarații au fost făcute în contextul în care ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a acuzat miercuri România de încălcarea angajamentelor internaționale în privința interconectării conductelor de gaze și asigurării reversibilității fluxurilor de gaz.Mai mult, Peter Szijjarto a precizat că a sosit timpul pentru se exercita presiuni internaţionale sporite asupra ţărilor din regiune care îşi încalcă astfel de angajament, menționând România și Croația, potrivit Agerpres care citează MTI. De asemenea, Peter Szijjarto a spus că este important să se menţină presiunea asupra României pentru a începe extragerea gazului din rezervele sale din Marea Neagră începând din 2022. Declarațiile au fost făcute miercuri, cu ocazia unei vizite la Washington.

„În plus, trebuie să se exercite presiuni internaţionale pentru a se asigura construirea unor terminale LNG în Europa Centrală”, a mai spus ministrul de externe ungar.

Szijjarto a fost zilele trecute în capitala SUA unde s-a întâlnit cu ministrul american al energiei Rick Perry şi cu reprezentanţi ai principalei companii de energie şi unde a avut un discurs la conferinţa World Gas.

Reamintim că și șeful FGSZ, compania de transport al gazelor din Ungaria, a lansat miercuri provocatoare și tendențioase referitoare la producția de gaze din Marea Neagră, consumul din România și interconectarea prin conducta BRUA. Șeful FGSZ, Kristof Terhes, a făcut declarațiile chiar la București.

Anul trecut, Ungaria a decis unilateral să oprească BRUA pe teritoriul său, să nu mai investească pentru interconectarea cu Austria, așa cum prevedea proiectul inițial, și să redirecționeze gazele către alte state din jur.

Mai amintim că în urma unei licitații organizate în decembrie, capacitatea de transport al gazelor prin BRUA a fost rezervată de către două companii din Ungaria, până în anul 2037.

Aceste declarații au fost făcute într-o perioadă în care sunt așteptate deciziile finale de investiție în proiectele de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

Vezi și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro