Comisia Consiliului Tehnic Permanent pentru Constructii va analiza modificarea agrementului pentru copertina Arenei Nationale
Comisia de avizare nr.1 din cadrul Consiliului Tehnic Permanent pentru Constructii va analiza, luni, modificarea agrementului tehnic privind copertina stadionului Arena Nationala, solicitata de asocierea JV Max BOGL – Astaldi, informeaza Agerpres.
Pe 4 martie, primarul general interimar al Capitalei, Razvan Sava, i-a solicitat vicepremierului Vasile Dincu accelerarea procedurilor in urma carora MDRAP sa elibereze agrementul privind materialul din care este realizat acoperisul de la Arena Nationala. Pe 3 martie, cu o zi inainte, el precizase ca in cazul in care se va lua o decizie favorabila, se poate obtine si autorizatia de risc la incendiu.
„S-au facut niste teste in Romania, din care a rezultat ca acel material este clasificat clasa C, adica arde ca hartia. Producatorul materialului respectiv a facut niste teste intr-un laborator in Italia – un laborator acreditat si notificat la Bruxelles – a venit cu rezultatul testelor pe acel material. A rezultat ca el se clasifica in clasa B. Acest material a fost depus la Ministerul Dezvoltarii pentru obtinerea agrementului, pe data de 24 februarie 2016. Asteptam de la Ministerul Dezvoltarii sa il analizeze si in functie de decizia pe care o va lua, sa vedem: avem agrement sau nu”, a spus edilul.
Tot pe 4 martie, vicepremierul Dincu precizase ca exista toate conditiile pentru ca meciul de fotbal Romania-Spania sa se joace la Bucuresti, pe Arena Nationala, existand numai problema acceptului Primariei.
„Am adunat trei ministere care au lucrat la o solutie, ISU, Inspectoratul de Stat in Constructii, am lucrat impreuna si cu reprezentanti ai primariei pentru a face impreuna un dosar de cateva sute de pagini privind organizarea securitatii spectatorilor la meciul respectiv. Aveam toate conditiile, ne pregateam sa anuntam acest lucru si in ultimul moment a venit domnul primar si ne-a spus ca daca nu-i dam autorizatie sau daca nu schimba legea pentru ca el sa primeasca autorizatie atunci el nu este de acord cu asta, pentru ca el vrea sa respecte legalitatea intru totul”, spunea Dincu.
MDRAP a mai precizat, pe 6 martie, ca agrementul pentru copertina a fost eliberat inca din 16 februarie si ca, desi in urma testelor efectuate, copertina tip Duraskin a obtinut clasa C de certificare, prin expertiza intocmita in 2014 de expertul inginer tehnic Dan Dumitrescu, s-a concluzionat ca arderea membranei nu afecteaza structura metalica de sustinere, „ca incadrarea in clasa C este acceptabila si, in aceasta situatie, prezinta siguranta pentru utilizatori”.
„Pentru constructia atipica a unui stadion, clasificarea C-s3,d0 este corespunzatoare; Arena Nationala este o constructie existenta si in cazul in care nu pot fi indeplinite unele prevederi ale normativului P118-99 (normativ de siguranta la foc) se vor asigura masuri compensatorii de siguranta la foc”, mentiona MDRAP.
Ministerul mai preciza ca abia pe 4 martie asocierea JV Max BOGL – Astaldi a solicitat Institutului de Cercetari pentru Echipamente si Tehnologii in Constructii – ICECON S.A. Bucuresti modificarea agrementului tehnic, iar aceasta solicitare va fi analizata pe 14 martie in Comisia de avizare.
In aceeasi zi, primarul interimar al Capitalei, Razvan Sava, anunta ca in cazul in care nu va fi luata in considerare expertiza realizata in Italia, va discuta cu constructorul Max BOGL in vederea schimbarii membranei acoperisului.
„Daca expertiza facuta la laboratorul din Italia nu este luata in seama, voi discuta cu constructorul Max BOGL si in cel mai scurt timp posibil voi schimba membrana acoperisului (folia care inveleste acoperisul) pentru a putea lua autorizatia de securitate la incendiu si pentru a putea redeschide Arena Nationala”, scria Razvan Sava, pe Facebook.