Comisia de Aparare: Fregata Fedinand isi poate indeplini misiunea. Vicepresedintele comisiei: E absolut necesar ca Romania, in calitate de membra NATO, sa modernizeze echipamentele fortelor navale, terestre si aeriene
Comsia de aparare din Camera Deputatilor a primit, miercuri asigurari din partea seful Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul Aurel Popa, ca fregata Ferdinand este apta din punct de vedere tehnic si isi poate indeplini misiunea cu succes. Totodata, vicepresedintele comsiei Marian Saniuta a declarat pentru HotNews.ro ca, in urma discutiilor, se impune ca in urmatorii ani, Romania in calitate de membra NATO si UE trebuie sa aloce cel putin 2% din PIB pentru imbunatirea inzestrarii fortelor navale, aeriene si terestre.
Seful statului major al Fortelor Navale a declarat dupa sedinta comisiei parlamentare ca nu exista limitari tehnice pentru misiunea Fregatei Ferdinand de impunere a embargoului asupra Libiei, dar a recunoascut ca nava are nevoie de modernizare din punctul de vedere al armamentului si al imbunatatirii senzorilor.
„Pentru această misiune nu există nicio limitare tehnică. (…) Nu există limitări tehnice pentru această misiune, pentru fregată. Modernizarea ar presupune înzestarea cu armament de rachete navă-navă şi armament de rachete navă-aer, plus îmbunătăţirea senzorilor”, a precizat contraamiralul.
Vicepresedintele comisiei de aparare din Camera Deputatilor, Marian Saniuta a declarat dupa intalnirea cu seful Statului Major ca Romania, in calitate de membru NATO si UE are nevoie de upgradare a fortelor navale, aerierne si terestre.
„Fregata 221, botezata Ferdinand are intreaga capacitate de a-si indeplini misiunile pe care armata romana si NATO le traseeaza pentru categoria nava care se incadreaza. Vreau sa subliniez ca, din discutiile de astazi, a reiesit necesitatea ca in urmatorii ani, Romania sa aloce cel putin 2% din PIB pentru imbunatirea inzestrarii fortelor navale aerierne si teresetre. Pe orizontul de timp 2013-2015 cu extensie pana in 2020, armata Romaniei va trebui sa modernizeze dotarile pentru a face fata calitatii de membru NATO si misiunilor din aceasta alianta. Nu mai putem sa admitem sa upgradam la nesfarsit dotari care si-au epuizat resursa. O tara de calibrul Romaniei membru NATO si UE va trebui sa inteleaga pana la ultimul contribuabil ca securitatea acestei tari se asigura doar prin alocari de fonduri. Nu putem sa ne mai laudam doar cu calitatea factorului uman”, a explicat Saniuta.
Conform lui Saniuta, bugetul alocat Ministerului Apararii in 2011 este de aproximativ 1,1% din PIB, buget insuficient pentru dotarea la nivelul tariilor membre NATO. Totodata, Romania so-a luat angajamentul cand a devenit tara membra NATO ca va aloca pentru dotarea armatei 2.35 % din PIB.