Sari direct la conținut

Comisia de Etica a TVR se va reuni marti. Rodica Culcer insista ca partea a doua a inregistrarii sa fie difuzata

HotNews.ro

Comisia de Etica si Arbitraj a TVR s-a intrunit vineri pentru a discuta despre difuzarea in cadrul jurnalului TVR de miercuri a unor imagini de la o intalnire a lui Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, in care acesta din urma ii dadea un plic lui Remes.

In timp ce Comisia analizeaza eventuale sanctiuni, directorul stirilor TVR, Rodica Culcer a transmis un comunicat in care solicita difuzarea imaginilor, care nu au fost date in jurnalul de joi, dupa ce Alexandru Sassu a declarat ca difuzarea acestora „nu este corecta, legala si oportuna”.

Intr-un comunicat dat publicitatii joi, Sassu a anuntat ca va cere Comisiei de Etica si Arbitraj din cadrul SRTv sa se pronunte, in termenul cel mai scurt posibil, in acest caz, declarand ca:

”difuzarea in cadrul „Jurnalului TVR” de la ora 19, precum si in emisiunile informative ulterioare, a unor imagini care elimina prezumtia de nevinovatie, nu a reprezentat un demers jurnalistic corect, in sensul Constitutiei, al legii 41/1994 si al Statutului Ziaristului din SRTv”.

Comisia de Etica ii va audia marti pe Alexandru Sassu si Rodica Culcer

Dupa cateva ore de discutii Comisia de Etica si Arbitraj a TVR a decis sa se reintalneasca marti, cand vor fi invitati presedintele-director general al televiziunii, Alexandu Sassu si Rodica Culcer, directorul Departamentului Stiri.

Tot marti si Consiliul de Onoare al Clubului Roman de presa va discuta despre difuzarea de catre TVR a unor imagini privind un caz aflat in cercetarea DNA – intalnirea dintre Remes si Muresan, filmata cu camera ascunsa.

Potrivit regulamentul intern al SRTV salariatii televiziunii publice sunt obligati sa respecte regimul informatiilor clasificate sau considerate confidentiale, conform legislatiei in vigoare. Pe de alta parte insa, in acelasi Regulament intern se arata ca: „In SRTV, cenzura este interzisa”.

Daca in cadrul Comisiei de Etica se stabileste ca s-a incalcat regulamentul, sanctiunile pot fi de la avertisment pana la desfacerea contractului de munca.

APADAOR-CH: „Dezvaluirile facute de TVR sunt de interes public”

Intre timp, APADOR-CH protesteaza fata de decizia presedintelui Consiliului de Administratie al TVR de a interzice difuzarea pe post a celui de al doilea episod al materialului despre fostul ministru al Agriculturii si celelalte persoane implicate.

Asociatia considera ca dezvaluirile facute de TVR sunt de interes public, cu atat mai mult cu cat este vorba despre conducatorul unuia din cele mai importante ministere din Romania.

In opinia asociatiei, „aceasta decizie inseamna cenzura, masura ce ar putea fi justificata numai daca ar fi vorba de un pericol real si demonstrabil la adresa sigurantei nationale, ceea ce, evident nu este cazul”.

APADOR-CH considera ca presedintele CA al TVR ar trebui sa-si dea demisia imediat sau sa fie demis.

Reactii:

Gelu Trandafir, membru CNA spera ca interdictia a fost doar o neinspirata decizie de moment si ca redactiei de stiri a TVR i se va permite sa ia o decizie editoriala privind imaginile in posesia carora se afla.

„Editorii de la Stirile TVR trebuie sa fie cei care isi asuma responsabilitatea difuzarii sau nedifuzarii acelor imagini, o decizie administrativa a conducerii ar alimenta suspiciunile privind imixtiunea politicului, chiar cenzura”.

„Cred ca nici CNA, nici Comisiile de cultura din Parlament nu pot ramine indiferente in fata acestor suspiciuni. Materialul difuzat de TVR miercuri seara prezenta, evident, un interes public. Nu punea in pericol siguranta nationala pentru a fi justificata o eventuala interdictie”.

Si vicepresedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, Petre Strachinaru, considera ca TVR si-a facut datoria prin difuzarea inregistrarilor iar interzicerea difuzarii episodului doi reprezinta o cenzura, relateaza NewsIn.

„Postul public de televiziune si-a facut datoria demascandu-i pe cei care si-au batut joc de contribuabili. Interzicerea difuzarii celorlalte materiale este insa o crasa cenzura. Este o greseala, si pozitia dlui Sassu poate constitui un punct de discutie in comisiile parlamentare”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro