Sari direct la conținut

Comisia de la Veneția a fost sesizată oficial în privința OUG 7, la propunerea PNL

HotNews.ro
Comisia de la Veneția a fost sesizată oficial în privința OUG 7, la propunerea PNL

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei(APCE) a admis astăzi solicitarea Partidului Național Liberal de a fi sesizată Comisia de la Veneția față de noile modificări aduse Legilor Justiției prin Ordonanțe de Urgență, a anunțat miercuri, președintele PNL, Ludovic Orban.

„ Noua sesizare a Comisiei de la Veneția trasează o linie roșie în atacul PSD-ALDE la independența Justiției, întrucât orice pas înainte făcut de această guvernare va duce la reacții extrem de dure ale partenerilor europeni. Este cazul ca PSD-ALDE să se oprească din a face orice alt gest de legiferare împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene. În caz contrar, liderii PSD-ALDE comit un act de trădare a intereselor naționale și se vor face responsabili de sancțiunile pe care le va suporta România”, a declarat Orban.

Liberalii au semnalat în scrisoarea către APCE, consultată de HotNews.ro, modificările aduse sistemului judiciar din România prin adoptarea celor trei ordonanțe OUG 92/2018, OUG 90/2018 și OUG 7/2019 și atrag atenția asupra protestelor fără precedent ale magistraților generate de de Ordonanța 7.

„Urmare a apariției OUG 7/2019, în ultimele zile în România se înregistrează proteste ale magistraților fără precedent. Ele au fost generate de noile prevederi care transformă SIIJ (Secția pentru anchetarea magistraților – n.r.), în mare măsură, într-un parchet de sine stătător, ceea ce generează temeri privind un efect intimidant asupra magistraților. Noua prevedere a posibilității de eliberare din funcție a magistraților pentru neîndeplinirea condiției de ”bună reputație”, un criteriu care poate fi interpretat arbitrar, ridică și ea mari semne de întrebare.

O altă prevedere care poate influența negativ actul de justiție este cea cu privire la limitarea interimatului la 45 de zile pentru pozițiile de procurori de rang înalt ce riscă să genereze blocaje în funcționarea Parchetului General sau DNA”, spun liberalii în scrisoarea adresată APCE. O altă prevedere care poate influența negativ actul de justiție este cea cu privire la limitarea interimatului la 45 de zile pentru pozițiile de procurori de rang înalt ce riscă să genereze blocaje în funcționarea Parchetului General sau DNA. De asemenea, principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor, susținut până recent și de majoritatea parlamentară și legiferat de Parlament, va fi brusc abandonat prin posibilitatea oferită judecătorilor de a prelua funcții de procurori de rang înalt în anumite condiții, mai spun liberalii. Dincolo de toate acestea, numeroși specialiști consideră că textul OUG 7/2019 ridică probleme de neconstituționalitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro