Sari direct la conținut

Comisia Europeana a cerut modificarea proiectul noii legi a Parteneriatului Public Privat elaborat de departamentul condus de Dan Sova

HotNews.ro

Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS), condus de Dan Sova, va modifica proiectul noii legi a Parteneriatului Public Privat in urma discutiilor cu reprezentantii Comisiei Europene (CE), potrivit unui comunicat al institutiei. Proiectul elaborat in luna martie a fost criticat pentru lipsa de transparenta, iar oficialii romani trebuie sa tina cont de pozitia Bruxelles-ului pentru ca avizul CE este obligatoriu in domeniul achizitiilor publice. Modificarile cerute de Comisia Europeana vor fi integrate intr-o noua varianta a proiectului legislativ.

„Cele doua parti au discutat o serie de modificari care ar trebui facute in vederea imbunatatirii proiectului de act normativ. In acest sens, elementele convenite de comun acord cu Comisia Europeana vor fi integrate in textul legii, urmand ca varianta finala a proiectului sa se rediscute in cel mai scurt timp, astfel incat proiectul de act normativ sa poata inregistra progres pe circuitul de avizare si ulterior sa fie transmis in Parlament”, arata Departamentul Marilor Proiecte, asa cum este cunoscuta institutia condusa de Dan Sova.

Avizul Comisiei Europene este unul conform, ceea ce inseamna ca noua lege trebuie sa respecte prevederile europene in domeniul achizitiilor publice. In perioada 2011-2013 au existat 16 tentative de astfel de proiecte, insa niciunul nu s-a concretizat.

O echipa de specialisti ai Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS), departament condus de Dan Sova, a discutat la Bruxelles cu reprezentantii Comisiei Europene despre proiectul de Lege a Parteneriatului Public-Privat (PPP), potrivit unui comunicat remis HotNews.ro. In urma discutiilor, in textul legii vor fi integrate o serie de modificari discutate de cele doua parti „in vederea imbunatatirii actului normativ”. HotNews.ro a scris in luna martie, dupa prezentarea proiectului de lege, ce vulnerabilitati are si ce riscuri prezinta noul proiect legislativ pentru PPP.

„O echipa de specialisti ai Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine s-a deplasat miercuri, 17 iulie 2013, la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentantii Comisiei Europene proiectul de Lege a Parteneriatului Public-Privat. (…) Cele doua parti au discutat o serie de modificari care ar trebui facute In vederea imbunatatirii proiectului de act normativ. In acest sens, elementele convenite de comun acord cu Comisia Europeana vor fi integrate In textul legii, urmand ca varianta finala a proiectului sa se rediscute in cel mai scurt timp, astfel incat proiectul de act normativ sa poata inregistra progres pe circuitul de avizare si ulterior sa fie transmis in Parlament”, se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

Reprezentantii institutiei conduse de Dan Sova au justificat in intalnirea cu reprezentantii CE „necesitatea abrogarii actualei Legi a Parteneriatului Public-Privat”. Potrivit comunicatului transmis de institutie, in perioada 2011-2013 au existat 16 tentative de astfel de proiecte, insa niciunul nu s-a concretizat.

„Proiectul de Lege a Parteneriatului Public-Privat a fost elaborat de catre specialistii Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, impreuna cu specialisti ai Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti, pe baza consultarilor purtate cu BEI, BERD si Banca Mondiala, parteneri strategici ai Romaniei.

Acestia din urma au sprijinit la realizarea mecanismelor care sa asigure ca aceasta lege poate functiona in conformitate cu finantarile de la UE. Necesitatea elaborarii proiectului de lege PPP a venit ca urmare a solicitarilor investitorilor, constructorilor, dar si a institutiilor cu potential de finantare, intrucat Legea 178/2010 nu a avut ca efect niciun proiect de tip PPP din cauza deficientelor de reglementare. Proiectul de Lege PPP a fost publicat de catre DPIIS inca din luna martie”, se mai arata in comunicatul institutiei.

La finele lunii martie, HotNews.ro a scris despre ce vulnerabilitati si riscuri presupune proiectul noii legi a PPP in varianta sa de atunci.

Una dintre marile vulnerabilitati ale noului proiect de lege a Parteneriatului Public-Privat (PPP) propus de departamentul condus de Dan Sova o reprezenta posibilitatea ca o companie cu capital de stat (romanesc sau strain) sa participe la proceduri drept „partener privat” si, pe fondul ajutoarelor de stat primite de-a lungul timpului, sa intre in cursa cu o „oferta de pret neobisnuit de scazuta” prin care sa distorsioneze competitia, sunt de parere sursele avizate consultate de HotNews.ro.

O alta posibila problema ce poate determina aparitia unor practici abuzive din partea statului in cadrul PPP-ului il reprezenta posibilitatea de modificare sau denuntare unilaterala a cotractului de catre statul roman „din motive exceptionale legate de interesul national sau local”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro