Sari direct la conținut

„În curând vom semna un contract”. Parchetul General din Elveția cercetează legăturile dintre Guvern și șeful unui trust de presă în perioada Covid

HotNews.ro
„În curând vom semna un contract”. Parchetul General din Elveția cercetează legăturile dintre Guvern și șeful unui trust de presă în perioada Covid
Marc Walder, CEO Ringier Foto: FrankHoermann/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Comisia Europeană descrie,în raportul privind statul de drept în România pe 2024, ”presiunile comerciale asupra independenței editoriale”, dând exemplul evenimentelor de la Gazeta Sporturilor și Libertatea, publicațiile Ringier din România. „Aproape 100 de jurnaliști au confirmat acest tip de presiune editorială”, arată Comisia Europeană. În același timp, în alt caz, Parchetul General din Elveția insistă în justiție ca să cerceteze coabitarea Guvern- presă din timpul pandemiei, caz unde apare numele șefului Ringier, Marc Walder, despre care presa elvețiană scrie că ”a trădat jurnalismul” când s-a împrietenit cu Guvernul de la Berna, în perioada Covid.  

UPDATE 7 august 2024: Într-o serie de precizări trimise redacției Hotnews, reprezentanții companiei elvețiene Ringier precizează că aceasta a respins la acel moment acuzațiile formulate de jurnaliști și că acele acuzații au rămas neprobate „până în prezent”. În același timp, compania elvețiană menționează „că nici Ringier AG, nici filialele sale, nici organele sale executive și nici angajații nu sunt inculpați în procedurile pe care le-ați menționat. Ringier AG cooperează cu autoritățile competente”.

Textul inițial: „Amenințările și cazurile de hărțuire împotriva jurnaliștilor rămân o problemă, iar presiunile comerciale și politice asupra independenței editoriale afectează activitatea jurnaliștilor”, a consemnat Comisia Europeană în raportul pe 2024 privind statul de drept în România. 

„Presiunea comercială, presiune exercitată de proprietarii mass-media și de agenții de publicitate afectează, de asemenea, activitatea jurnaliștilor”, scrie raportul UE dedicat situației din România.  

Ce spune Comisia Europeană că a făcut Ringier în România

„Într-un caz implicând două instituții media importante, aproape 100 de jurnaliști au confirmat acest tip de presiune editorială”, susține raportul. 

Comisia Europeană a detaliat că se referă la situația din 2023 de la publicațiile Gazeta Sporturilor și Libertatea, cele care sunt deținute de trustul elvețian Ringier în România. Conform datelor publice, același proprietar Ringier este membru, prin publicația sa de sport din Bulgaria, sportal.bg, a organizației de lobby pentru industria de jocuri de noroc. Să faci presă și, în același timp, lobby pentru pariuri este „un conflict de interese activ”, s-au exprimat, într-o scrisoare deschisă, zeci de profesori de jurnalism de la universitățile de jurnalism din România. 

„În 2023, proprietarul a două publicații media mainstream, Gazeta Sporturilor și Libertatea, i-a cerut redactorului-șef să furnizeze copii în avans ale articolelor referitoare la clienți de publicitate care cumpără spațiu publicitar din aceste publicații”, apare menționat în documentul Comisiei Europene.

Zeci de jurnaliști au plecat

„În cele din urmă, redactorului-șef și coordonatorului editorial li s-a cerut să părăsească compania, care a respins acuzațiile de interferență editorială și a susținut că e vorba despre opinii diferite cu privire la direcția strategică a ziarului”, mai consemnează raportul UE privitor la statul de drept. 

Cei doi jurnaliști invocați în raport, îndepărtați de Ringier, sunt fostul redactor-șef al GSP Cătălin Țepelin și fostul coordonator editorial al Libertatea și GSP, Cătălin Tolontan. Apelul celor aproape 100 de jurnaliști a venit împotriva imixtiunilor comercialului în editorial. 

După apel, au fost concediați mai mulți jurnaliști și, la scurt timp, la începutul anului 2024, zeci de ziariști din cei aproape 100 de semnatari ai apelului citat de Comisia Europeană au părăsit redacțiile Libertatea și Gazeta Sporturilor. 

Raportul Comisiei relatează și că CNA a emis un comunicat de presă în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația semnalată de ziariștii „asupra cărora angajatorii au exercitat presiuni pentru a elimina separarea dintre comercial și editorial”. Cazul Ringier din România a fost evidențiat atât de asociațiile naționale cât și internaționale ale jurnaliștilor, subliniază UE.

Parchetul General din Elveția cercetează un caz unde apare și șeful Ringier, Marc Walder

Marc WALDER, CEO al Ringier. Foto: Profimedia

Situația din România nu e unică pentru Ringier. Chiar în Elveția, țara unde are majoritatea afacerilor, Ringier este în mijlocul unei controverse publice, care continuă în justiție. Ea a plecat de la cazul intitulat „Corona Leaks”. 

Este vorba despre felul în care Marc Walder, CEO Ringier și acționar în compania de presă, a relaționat strâns și prietenos cu biroul ministrului sănătății din Elveția, în perioada Covid. Șeful Ringier a primit inclusiv informații despre cumpărările de vaccinuri Pfizer, înainte ca acestea să fie comunicate public. 

Procuratura elvețiană a descoperit peste 100 de emailuri între Marc Walder de la Ringier și Peter Lauener, șeful de comunicare al ministrului sănătății Alain Berset, puternic om politic și fost președinte al Elveției. 

Recent, la începutul acestei luni, ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung a scris că Parchetul General din Elveția a făcut apel după ce o instanță a considerat că „această corespondență electronică conține indicii concrete ale unui posibil comportament infracțional din partea lui Lauener”. Dar instanța nu a permis desigilarea e-mailurilor ca ele să fie folosite în dosarul penal împotriva oficialului de stat suspectat că a obținut favoruri de imagine din partea companiei Ringier și, de aceea, procurorii au făcut apel. 

„Instanța a întemeiat această decizie pe protecția surselor și a secretului editorial. Deși urmărirea penală pentru suspiciune de încălcare a secretului de serviciu se desfășoară doar împotriva lui Peter Lauener, acesta ar fi beneficiat de poziția lui Marc Walder”, a consemnat NZZ. 

„Unii au descris decizia instanței drept o victorie pentru libertatea presei. În alte părți, decizia a fost aspru criticată ca fiind „cea mai teribilă hotărâre a timpului nostru”, cu următorul argument: Protecția surselor este de-a dreptul pervertită dacă, dintre toate persoanele, un înalt funcționar de stat este protejat în posibilele sale eforturi de a-l instrumentaliza pe directorul unei edituri care publică, printre altele, Blick”, a scris Neue Zürcher Zeitung.

 „Câteva informații confidențiale: Ar trebui să primim banii pentru vaccin. În curând vom semna un contract cu Pfizer”

Într-unul dintre emailurile devenite publice după ce au apărut în motivarea instanței, șeful de comunicare din Guvern, Lauener, i se adresează șefului de la Ringier, pe 10 noiembrie 2020, ”în faza fierbinte a pandemiei”: 

„Bună dimineața, domnule Walder”, este replica de început. Apoi Lauener continuă: „Câteva informații confidențiale: Ar trebui să primim banii pentru vaccin. În curând vom semna un contract cu Pfizer, care a dezvoltat vaccinul presupus foarte eficient”.

În concluzie, Lauener scrie că această comandă se adaugă altor două vaccinuri care au fost deja rezervate, scrie NZZ. 

Ministrul Sănătății de atunci, Berset, a informat mass-media și publicul abia după mai bine de două săptămâni, la 26 noiembrie 2020, când a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că Elveția a semnat contracte cu AstraZeneca și Moderna și a făcut rezervări obligatorii pentru vaccinuri cu Pfizer.

NZZ scrie că ziarul lui Ringier, Blick, ”nu a relatat în avans strategia de vaccinare a Consiliului Federal”. Și atunci, se întreabă presa elvețiană, ce făcea șeful Ringier cu informațiile? 

Protecția surselor sau protecția Guvernului?

„Atunci când Elveția a fost închisă în martie 2020, Walder a orchestrat o alianță unică a principalelor companii media”, scrie publicația Inside Paradeplatz din Zurich. 

„Dacă oamenii din Elveția nu reduc radical contactul social acum, atunci Elveția se va confrunta cu o catastrofă medicală”, a transmis Walder prin e-mail șefilor Tamedia, SRG, NZZ, CH Media și directorilor Ringier.

„Consiliul Federal a salutat astăzi în mod informal această acțiune a mass-media elvețiene și este recunoscător pentru acest angajament”, a declarat Walder în e-mailul său la momentul respectiv.

A fost „începutul unei prietenii minunate” între Walder și Berna, în special cu Berset. De atunci, șeful său de comunicare i-a trimis lui Walder nenumărate e-mailuri, iar cei doi vorbeau adesea la telefon, scrie publicația elvețiană.

Dar protecția surselor nu este folosită pentru a împrieteni presa și guvernul, ci dimpotrivă, notează sursa citată.

„Protecția surselor este destinată să-i protejeze pe cei care descoperă abuzuri în birouri, camere guvernamentale și sedii de companii”, scrie Inside Paradeplatz și continuă: „Faptul că judecătorul unic din Berna îl protejează de orice urmărire penală pe Walder, unul dintre trăgătorii de sfori ai națiunii și promotorii panicii Covid din clasa miliardarilor de franci, arată ce s-a întâmplat în țară:

Vasalii puterii de stat se pot baza pe sistemul judiciar. Ei sunt acum protejați chiar și de protecția surselor care este esențială pentru descoperirea abuzurilor”. 

INTERVIURILE HotNews.ro